christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Προπόνηση αλλαγών στο τρίαθλο και συλλογή βίντεο

Οι αλλαγές στο άθλημα του τριάθλου έχουν συχνά χαρακτηριστεί σαν «το τέταρτο άθλημα».

Αυτό είναι απολύτως σωστό. Πολλοί τριαθλητές ξεχνούν κατά κάποιο τρόπο ότι ο χρόνος που θα χρειαστούν να αλλάξουν από το κολύμπι στη ποδηλασία (Τ1, Transition 1) και από την ποδηλασία στο τρέξιμο (Τ2, Transition 2) μετρά στον συνολικό χρόνο. Σκεφτείτε απλά πόση προπόνηση χρειάζεται για να μειώσει κάποιος το χρόνο του στα 1500 μέτρα κολύμβησης ή στα 10 χιλιόμετρα τρεξίματος κατά 2 λεπτά. Αυτά τα 2 λεπτά όμως, εύκολα μπορούν να κερδιθούν αν αφιερωθούν κάποιες προπονήσεις στο να γίνουν γρηγορότερες και πιο αποδοτικές οι αλλαγές.

Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι ο χώρος αλλαγής δεν είναι χώρος ξεκούρασης και ευκαιρία να χαιρετούμε φίλους και συγγενείς, αλλά ένας χώρος όπου πρέπει να μπούμε και να βγούμε όσο γρηγορότερα γίνεται, και με τη λιγότερο δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Κάθε αθλητής πρέπει να έχει το πλάνο του, το οποίο να έχει δοκιμάσει ξανά και ξανά μέχρι να μπορεί να «κυλά», δηλαδή να γίνεται αυτόματα, χωρίς λάθη και καθυστερήσεις. Αυτό το πλάνο είναι πολύ σημαντικό την ημέρα του αγώνα να ακολουθηθεί ακριβώς, χωρίς να παρασύρεται ο αθλητής από τα διάφορα «κόλπα» και νεωτερισμούς που κάθε φορά θα βλέπει στο χώρο αλλαγής.Επίσης, κατά τη διάρκεια του αγώνα, πριν τελειώνει κάποιο άθλημα, ο αθλητής πρέπει να περνά στο μυαλό του νοητικά την όλη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Πρώτη δουλειά είναι να μαθει ο αθλητής να έχει ένα συγιρισμένο χώρο αλλαγής, με τα πράγματα του τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να τα παίρνει εύκολα σε κάθε αλλαγή. Πρέπει να τα έχει ανα σειρά αθλήματος, ενώ υλικά που δεν χρειάζονται όπως για παράδειγμα η τσάντα του, μπαίνει κάπου πίσω για να μην ενοχλεί ούτε αυτόν αλλά ούτε και τους συναθλητές του. Το ίδιο ισχύει για υλικά τα οποία έβγαλε, όπως γυαλάκια, σκουφάκι και στολή κολύμβησης. Πρέπει να μπαίνουν κάπου συγιρισμένα. Εξ΄άλλου, σε διεθνείς αγώνες αυτό είναι μέρος των κανόνων, όπου αν δεν μπούν όλα τα υλικά μετά τη χρήση τους στο καλάθι των αθλητών, δέχονται πρόστιμο 15 δευτερολέπτων, το οποίο σε επίπεδο ελιτ είναι αρκετό για να στοιχίσει στον αθλητή τον αγώνα.

Τα πιο κάτω βίντεο είναι μια συλλογή από τις πιο διάφορες ασκήσεις για τις αλλαγές τριάθλου, που έκαναν τα παιδιά στο προπονητικό κάμπινγκ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τριάθλου που είχα την τύχη να παρευρεθώ πριν κάποια χρόνια. Είναι μια ολοκληρωμένη σειρά ασκήσεων, ξεκινώντας προοδευτικά από τις πιο εύκολες και καταλήγωντας στις πιο προχωρημένες, με τις οποίες κάθε τριαθλητής μπορεί να μάθει να εκτελεί σωστά το τόσο σημαντικό κομμάτι των αλλαγών στο τρίαθλο.

Την τελευταία άσκηση (νούμερο 7), ο Zeljko  ( υπεύθυνος προπονητής του καμπ), την χρησιμοποιεί περίπου μια φορά την βδομάδα για τους αθλητές που προπονεί ο ίδιος, τόσο τους αρχάριους όσο και τους έμπειρους, όπου βάζει πάντα τους κώνους σε συγκεκριμένα σημεία σε γήπεδο στίβου και τους χρονομετρά, κρατώντας έτσι και αρχείο για την πρόοδο τους.

Τρέχοντας κρατώντας το ποδήλατο με παπούτσια τρεξίματος μέχρι ένα κώνο και πίσω:

2) Το ίδιο αλλά τρέχουν ανάμεσα σε κώνους, προσπαθώντας να οδηγήσουν το ποδήλατο τους κρατώντας το από τη σέλλα:

3) Στη συνέχεια, πάλι με παπούτσια τρεξίματος, βάζουν κράνος και ανεβαίνουν κατεβαίνουν στα ποδήλατα τους με τον εύκολο τρόπο (glidemount):

4) Το ίδιο αλλά με τον δυσκολότερο τρόπο, δηλαδή με πήδημα ( flymount):

5) Σε μορφή αγώνα, τα παιδιά τρέχουν στα ποδήλατα, βάζουν το κράνος, και κάνουν μια στροφή με το ποδήλατο πατώντας πάνω στα παπούτσια ποδηλασίας χωρίς να τα φορέσουν. Κατεβαίνουν, αφήνουν το ποδήλατο, βγάζουν το κράνος, βάζουν παπούτσια τρεξίματος και τρέχουν μια στροφή. Όλο αυτό τρείς φορές:

6) Ανέβασμα και κατέβασμα με παπούτσια ποδηλασίας. Αφού έδεσαν τα παπούτσια τους με λαστιχάκια στο ποδήλατο, έκαναν την αλλαγή με παπούτσια ποδηλασίας. Είχαν μια στροφή για να βάλουν τα παπούτσια τους, και μια για να τα βγάλουν.

7) Ακόμα μια αγωνιστικής μορφής άσκηση, πιο εξελιγμένη. Ο Zeljko έστησε μια πίστα στο γήπεδο μπάσκετ με τους κώνους του, στην οποία τα παιδιά έπρεπε μέχρι το πρώτο ζευγάρι κώνων να ανεβαίνουν στο ποδήλατο, στο δεύτερο να φοράνε τα παπούτσια, στο τρίτο να αρχίζουν να τα βγάζουν και στο τέταρτο να κατεβαίνουν από το ποδήλατο.

8) Τα έβαλε σε ομάδες των τεσσάρων και έκαναν διαγωνισμό. Μετά από τα δοκιμαστικά έκαναν, προκριματικούς, ημιτελικούς και τελικό:

Πιο κάτω φωτογραφίες απο την περσινή μας προπονηση αλλαγών, την οποία θα κάνουμε ξανά το Σαββατο. Φέρτε τα αγωνιστικά σας παπούτσια τρεξίματος – ποδηλασίας, πετσέτα, πούδρα, λαστιχάκια, κράνη, ποδήλατα και γενικά ότι χρησιμοποιείται στο χώρο αλλαγής.

Θα δοκιμάσουμε διάφορους τρόπους για να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε από το ποδήλατο, να βάζετε και να βγάζετε τα παπούτσια κλπ, με στόχο να καταλήξουμε τι βολεύει τον καθένα για να κάνει το ίδιο και στον αγώνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: