christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΤΑ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

Spyros SpyrouΣήμερα έχω την τιμή να φιλοξενώ στο μπλοκ μου, ενα αρθρο γραμμένο απο τον προπονητή μου κ. Σπύρο Σπύρου, μια απο τις μεγαλύτερες μορφές του κυπριακού αθλητισμού.

Απο τον Σπύρο Σπύρου

Ο αθλητισμός εκτός του ότι αποτελεί τη συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι παράλληλα ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη στιγμή την κοινωνία και τον πολιτισμό της. Οι ωφέλειες του αθλητισμού στην ανθρώπινη ζωή είναι τεράστιες και καλό θα ήταν να κατανοηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.. Στη δική μας πατρίδα ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικά λυτρωτική δραστηριότητα όχι μόνο για τα ωφελήματα που αναφέρονται πιο πάνω αλλά και στο να βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα που μας βασανίζουν για πάρα πολλές δεκαετίες.

Η ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση  Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορεί και πρέπει να στηριχθεί σε αξίες που είναι αποτέλεσμα των ευεργετημάτων που προσφέρει ο αθλητισμός. Η μεγάλη αναγκαιότητα για τη στήριξη σε αυτή την προσπάθεια της  επαναπροσέγγισης μέσω του αθλητισμού είναι αποτέλεσμα της άρνησης της Τουρκίας να δώσει τέλος στην κατοχή, στην ανεπάρκειας του εκπαιδευτικού συστήματος, στην ελλιπή καλλιέργεια πνευματικών αρετών και γόνιμου διαλόγου, αλλά και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την κοινωνία για την καλλιέργεια αισθητικών και ηθικών αξιών στην νεολαία.

Ο σωστός αθλητισμός προάγει τις ηθικές αξίες που είναι ο σεβασμός, η αγάπη, η διαφορετικότητα και η αξιοπρέπεια, τις κοινωνικές αξίες που είναι η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η συναίνεση, η δικαιοσύνη αλλά και τις πολιτικές και πολιτιστικές που είναι το Ολυμπιακό πνεύμα το δημοκρατικό ήθος αλλά και η εθνική αυτογνωσία.

 

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μια νέα αρχή με αυτά μου μας ενώνουν για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτά που μας χωρίζουν και ο αθλητισμός μπορεί να γίνει ο μπροστάρης για την επανένωση της Κύπρου μας.

Οι πρώτες προσπάθειες που έγιναν για τη συνύπαρξη στον αθλητισμό είχαν πολύ επιτυχή αποτελέσματα. Στον Στίβο που προσφέρεται ως μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για αυτή τη συνύπαρξη, τα πρώτα βήματα έγιναν και ήταν πολύ επιτυχημένα. Υπήρχε η θέληση από την Ομοσπονδία του Στίβου και η στήριξη από τον Γ.Σ.Π αλλά δυστυχώς η προσπάθεια είχε άδοξο τέλος αφού προσέκρουσε στην αδιαλλαξία των κατοχικών δυνάμεων αλλά και στην αδυναμία σε κυβερνητικό επίπεδο να στηριχθεί αυτή η δυναμική που αναπτύχθηκε. Τουρκοκύπριος αθλητής που στηρίχθηκε από τον Γ.Σ.Π αγωνίστηκε με την Εθνική Ομάδα σε αγώνες μικρών κρατών και ανέβηκε στο βάθρο με την Κυπριακή σημαία, τουρκοκύπρια αθλήτρια  επίσης του Γ.Σ.Π αγωνίσθηκε με την Εθνική ομάδα σε Διεθνή συνάντηση. Έστω και αν έχουν υποβαθμιστεί οι σχέσεις σε αθλητικό επίπεδο, οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσω του αθλητισμού διατηρούνται και η φιλία στηρίζεται στις αξίες που αναφέρονται πιο πάνω.

Εκτός του Στίβου, Τουρκοκύπριοι αθλητές συμμετέχουν και σε άλλα αθλήματα όπως στην Σκοποβολή και στην Αντισφαίρηση.

 

Μια πολύ καλή αλλά πολύ δύσκολη περίπτωση είναι το ποδόσφαιρο που τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα για ενοποίηση. Παρά τα πολλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η προσπάθεια, ο αθλητισμός κατάφερε να κάνει αυτό που οι πολιτικοί δεν κατάφεραν για δεκαετίες. Αν αξιοποιηθούν τα αναξιοποίητα ευεργετήματα του αθλητισμού δηλαδή οι ηθικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές αξίες που αναπτύσσονται, η προσπάθεια είναι βέβαιο ότι θα έχει το αίσιο τέλος που όλοι ζητούμε και θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την ειρήνη.

 

Σπύρος Σπύρου

Πρώην μέλος Δ.Σ ΚΟΑ, Βοηθός Διευθυντής Φυσικής Αγωγής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: