christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Μια μικρή ανασκόπηση της αθλητικής χρονιάς

Φτάνοντας στο τέλος και της φετινής αθλητικής σεζόν, κοιτάζω πίσω και διαπιστώνω ότι, με τις αλλαγές που βιώσαμε σαν ομάδα, με τις καινούργιες προσθήκες, με τα διάφορα συν και πλην, τόσο ατομικά για τον καθένα όσο και ομαδικά, πέρασε ουσιαστικά η χρονιά και ούτε που το καταλάβαμε.

Ήταν μια πολύ ξεχωριστή χρονιά τόσο για την ομάδα όσο και για εμένα προσωπικά, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Κάτι που ξεκίνησε σαν μια μικρή παρέα φίλων που γυμνάζονται μαζί, εξελίκτηκε φέτος σε κάτι αρκετά πιο οργανωμένο, πιο μαζικό αλλά πάντα με τον ίδιο χαρακτήρα.

Απλά μετατραπήκαμε σε μια πολύ πιο μεγάλη παρέα φίλων!

Κλείσαμε την περσινή σεζόν με ένα» εορτατικό τριήμερο» το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιούλη, όπου κολυμπήσαμε την Παρασκευή στον  αγώνα Bay to Bay Swim στις αγγλικές βάσεις (2.3 χιλιόμετρα περίπου) όπου νικητής ήταν ο Πέγγας μας, pengas ποδηλατήσαμε το Σάββατο 150 χιλιόμετρα από Λευκωσία, Λεμεσό και επιστροφή από τα βουνα, και καταλήξαμε τη Κυριακή στο Τρόοδος για το «after party» όπως το χαρακτήρισε η Ναϊρι (2:30 χαλαρό τρέξιμο στα μονοπάτια).

Επ ευκαιρίας, Θεού θέλοντως και συντρόφων επιτρπέποντως, θα το επαναλάβομε και φέτος, στις 24.7 οπου θα είναι ο αγώνας Bay to Bay Swim, στις 25 θα πάμε την μεγάλη ποδηλασία και στις 26 το τρέξιμο.

Τελειώντας τη περσινή σεζόν, ήδη άρχισαν κάποια νέα παιδιά να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους.

Αναφέρω πρώτες τις δίδυμες αδελφές Σοφοκλέους, τις αγαπημένες μας Μαριλένα κα Γαβριέλλα. marlen gabi mones

Φτασμένες αθλήτριες και οι δύο, σε αυτή τη φάση της ζωής τους αποφάσισαν να μπούν σε κάπως πιο χαλαρούς ρυθμούς με τη νέα χρονιά, χωρίς διπλές προπονήσεις ή το αυστηρό πρόγραμμα που απαιτείται απο αθλήτριες αυτού του επιπέδου.

Ή τουλάχιστον έτσι μου είπαν στην αρχή για να μην με αγχώσουν!

Μαζί τους βέβαια προστέθηκαν και οι σύντροφοι τους, Κωσταντίνος και Θράσος.

Μαζί με τη Γιώτα, με την οποία γνωρίζονταν απο τα μαθητικά τους χρόνια, αποτελούν πλέον μια απο τις πιο δυνατές γυναικείες ομάδες στους δρόμους αντοχής εδώ στη Κύπρο.

Χαρακτηριστική η πιο κάτω φωτογραφία, όπου κατέκτησαν τις τρείς πρώτες θέσεις στον Παγκύπριο Ημιμαραθώνιο ο οποίος έγινε τον Ιανουάριο στη Λάρνακα.kopelles half

Ας μην προτρέχω όμως, και ας καλωσορίσω επίσημα στην ομάδα μας, εστω και μετά απο τόσο καιρο, εκτος απο τα πιο πάνω παιδιά, τους:

Φαιδωνα Μιχαήλ, Γιάννη Χατζησωτηρίου, Τασο Τουμασή,Βλαδίμηρο Βλαδιμήρου,Κώστα Τακόπουλο,Φόνζυ Φονζούγκο, Γιώργο Γεωργίου,Πέτρο Πέτρου, Γιώργο Δημητριάδη, Αντρέα Γιάφα, Σοφοκλή Σοφοκλέους,Αλεξία Ιωάννου,Έλενα Κουδούνα,Δέσποινα Περιβολάρη,Γιάννη Παπαγεωργίου, Μιχάλη Βιολάρη και τη μικρή μας Ρεβέκκα Μαλτέζου, οι οποίοι φέτος μπήκαν στην ομάδα μας είτε απο την αρχή είτε αργότερα.

Χαρά μας να σας έχουμε μαζί, όλοι οι καλοί χωράνε!

Ξεκινήσαμε απο το τέλος Αυγούστου να φορτώνουμε χιλιόμετρα, και καθαρά για προπόνηση, κινούμενοι σε χαμηλές ζώνες παλμών, λάβαμε μέρος τον Οκτώβρη σε αγώνα απόστασης Half Ironman ο οποίες διεξάγεται στις εδώ αγγλικές βάσεις.

Το μπλουζάκι που επίτηδες επέλεξα να βάλω εκείνη την ημέρα, ήταν ακριβώς για να θυμίζω σε όλους στην ομάδα τον μη αγωνιστικό τρόπο σκέψης που έπρεπε να έχει ο καθένας.half ironman

Κάπου αυτή τη περίοδο, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στο γκρουπ, ή μάλλον στο τριαθλητικό κομμάτι του γκρουπ, μετά απο κάποιες αποφάσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Τριάθλου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να λειτουργήσει ένα ποιντ συστεμ, το οποίο ουσιαστικά επιβραβευε τον προπονητή βάση των πόντων που θα μάζευαν οι αθλητές του.

Όχι όμως τους αθλητές που πρόπονεί, αφού προπονητής κάθε αθλητή θα θεωρείται ο προπονητής του Ομίλου στον οποίο ανήκει ο αθλητής, άσχετο αν δεν γνωρίζει ούτε το όνομα του.

Αυτό για εμας ήταν πρόβλημα, αφού ουδέποτε μέχρι τότε ασχολήθηκα με Όμιλους, και ένω εγώ άνηκα σε άλλο Ομιλο, προπονούσα, αφιλοκερδώς πάντα, τόσα παιδιά που ανήκαν σε διάφορους άλλους Ομίλους.

Τελικά λύθηκε και αυτό το πρόβλημα, με τον πιο απλό τρόπο:

Σχεδόν όλα τα παιδιά (κάπου 30 στο σύνολο) μεταγράφηκαν στον σύλλογο που άνηκα, τον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου, και έτσι δημιουργήσαμε το κλιμάκιο Λευκωσίας, την πολυπληθέστερη σήμερα ομάδα τριαθλητών που λαμβάνουν μέρος στο πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας.

Δημιουργήσαμε επίσης μια σελίδα οπου βάζουμε το προπονητικό μας πρόγραμμα,( αφού δεν θα ήταν σωστό να το έχουμε ανοικτό πλέον) τις φωτογραφίες μας καθώς και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν την ομάδα μας.

Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να μην μας αποσυντονίσει αυτό, το ότι δηλαδή έπρεπε να ασχοληθούμε και με άλλα εξωπροπονητικά θέματα, και να συγκεντρωθούμε στη προπονηση και στους επερχόμενους μας αγώνες.

Το κέρδος αυτής της υπόθεσης για μας, ήταν τελικά οτι δεθήκαμε ακόμα περισσότερο σαν ομάδα,  ενώ για μένα η στήριξη που δέκτηκα εκείνο το διάστημα απο τους αθλητές μου είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Τον Νοέβρη τρέξαμε στον Ημιμαραθώνιο της Πάφου, αγώνας που θεωρώ κάτι σαν «περασμα», σαν τεστ δηλαδή, ο οποίος μας δείχνει περίπου που είμαστε και αν προχωρούμε σωστά με τους κύκλους προπόνησης μας.half marathon paphos

Κάτι που λέω συχνά στους αθλητές μου, είναι ότι, όλοι οι κόποι που κάνουμε ξεχνιούνται με μιας, αν έχουμε 2 ή 3 καλές στιγμές, είτε σε αγώνες είτε σε κάποια προπονητικά τεστ, μεσα στη χρονιά.

Για εμένα αυτός ο αγώνας ήταν μια απο αυτές, και τελικά αποδείκτηκε παγίδα, αφού μετά κάπου έχασα το ενδιαφέρον μου μιας και εκπλήρωσα ένα στοχο που είχα εδώ και 3 χρόνια.

Τελος Δεκέβρη, κλασσικά κάναμε το καθιερωμένο μεγάλο μας Χριστουγενιάτικο τρέξιμο στο μονοπατι του Σεργιου.

Η πρόσκληση του Μιχάλη, η βασιλόπιττα του Φοίβου, και φυσικά τα ανάλογα εδέσματα που μας περίμεναν στο τέρμα απο τον ταχυδακτυλουργό-ψήστη Αντρέα, σε συνδιασμό με την ωραία παρέα και διαδρομή, έφεραν κοντά μας περίπου 55 άτομα.omada vounou

Θεσμός, εκτος απο το τρέξιμο, τείνει να γίνει πλέον και το χειμερινό βούτημα στη λιμνη που σχηματίζουν τα παγωμένα νερά και τα χιόνια πανω στη κορυφή των Τζονιών.limni

Κάποιοι μάλιστα κόλλησαν με την κρυοθεραπεία, και πλέον μετά απο κάθε προπόνηση βαζουν τα πόδια τους στο ποταμάκι λίγο πριν το σημείο που τερματίζουμε.

Αρχηγός της παρέας αυτής ο Διαμαντής, ενώ κάποιοι προσπαθούν (ανεπιτυχώς) να του κάνουν σαμποτάζ, mikri limniσκαρφιζόμενοι διάφορους τρόπους που δεν είναι της ώρας να αναφέρω!

Αρχίσαμε τη σεζόν του 2015, με την συμμετοχή των δρομέων μας Μαριλένας και Γαβριέλλας στους Παγκύπριους ανωμάλους, όπου κατέκτησαν την πρώτη και τρίτη νίκη αντίστοιχα.marlen - gabi

Συνεχίσαμε με το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου, όπου εκτός των άλλων, είχα την τιμή σαν προπονητής να έχω τις τρείς μου αθλήτριες Μαριλένα, Γιώτα και Γαβριέλα στο βάθρο των νικητριών, αφού κατέκτησαν τις τρείς πρώτες θέσεις.

Αυτός ο αγώνας άφησε και μια πληγή στην ομάδα, αφού έμελλε να ήταν ο τελευταίος για φέτος για τον Αλέξαντρο μας, τον καλυτερο μας μέχρι εκείνη τη στιγμή τριαθλητή.  alex

Χονδρομαλάκυνση στην επιγονατίδα, με κύριο λόγο το μη σωστό πρόγραμμα ενδυνάμωσης, κάτι που φέρω βαρέως γιατί δεν έλενξα αν κάνει σωστά την ενδυνάμωση του.

Του χρόνου θα πάει στο εξωτερικό να συνεχίσει τις σπουδές του. Προς το παρών, έρχεται στους αγώνες σαν φωτογράφος.

Αλεξ μου, είμαι σίγουρος θα έρθει και εσένα κάποια στιγμή η χρονιά σου.

Επόμενος μας αγώνας ήταν τον Μάρτιο, όπου ξεκίνησε και το πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας Τριάθλου, με ένα αγώνα Διάθλου στη Μοσφιλωτή.

Ήταν ιδιαίτερης σημασίας για μας, αφού για πρώτη φορά κατεβαίναμε σε αγώνα σαν κλιμάκιο Τριάθλου Λευκωσίας του Ν.Ο.Αμμοχώστου.

Εγώ απο εκείνον τον αγώνα κρατώ τον πρώτο και το πιο πιθανό και τελευταίο τερματισμό που είχα παρέα με τη Γιώτα. Η αλήθεια, με περίμενε και αφου δεν την έφτανα αρπαξε το χέρι μου και με τραβολογούσε ( η φωτο με δικαιώνει πιστεύω).IMG_6944

Επίσης, αυτός ήταν ο αγώνας που παρουσιάστηκε ο τραυματισμός της Γιώτας,  τον οποίο αν δεν διαχειριζόμασταν σωστά θα της στοίχιζε τη χρονιά. Αυτό είναι και ένα απο τα καλά του τριάθλου, υπάρχουν επιλογές προπόνησης που να μην καταπονούν τα τραυματισμένα μέρη.

Πριν τον επόμενο αγώνα, που ήταν τρίαθλο στην Αγία Νάπα, πήγαμε ομαδικά στην περιοχή για ένα τεστ-γνωριμίας με την διαδρομή.ayia napa test

Το καταδιασκεδάσαμε, και για μένα αυτή ήταν η δεύτερη καλή στιγμή της χρονιάς όπως αναφέρω και πιο πάνω, αφού καλές στιγμές δεν είναι απαραίτητα μόνο σε αγώνες.

Επόμενος σταθμός ήταν ο πρώτος αγώνας τριάθλου στην Αγία Νάπα όπου είχαμε συμμετοχή 30 περίπου μελών μας.

Απο εκεί ξεκίνησε και μια παράδοση μεταξύ των μελών της οπισθοφυλακής όπως την χαρακτηρίζω, από το γκρουπ δηλαδή του Φοίβου και των κοπέλων. Η πάνω αριστερα φωτο είναι απο τον συγκεκριμένο αγώνα, το καπέλο του Φοίβου όμως μας αποχαιρέτησε νωρίς μετά απο την παρέμβαση της Σταυρούλας.fivos stavroylla

Ενα γκρουπ – στολίδι για την ομάδα, που κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση όλων, αφου εκτός των άλλων κάθε αρχάριος που μπαίνει στο γκρουπ ξεκινά απο εκεί.

Κάποια από «τα άλλα» που αναφέρω πιο πάνω μπορείτε να δείτε στην επόμενη φωτογραφία, αφού ο Φοίβος μας είναι καθηγητής μαγειρικής.kalo prama

Στη συνέχεια ήταν το Παγκύπριο Πρωτάθλημα 10,000 μέτρων, όπου έτρεξαν η Μαριλένα και η Γαβριέλλα κερδίζοντας την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Στον συγκεκριμένο αγώνα είπα στις κοπέλες να επιλέξουν μόνες τους τι τακτική να ακολουθήσουν.

Με κατασυγκίνησε η Γαβριέλλα, που ας μην ξεχνάμε μέχρι πέρσι ήταν αθλήτρια 400 μέτρων, που επέλεξε τακτική αυτοθυσίας και βοήθησε την αδελφή της να αποσπαστεί, γνωρίζοντας οτι δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτόν το ρυθμό χωρίς επιπτώσεις. Γκάπη μου απλά respect! marlen gab 10000

Επόμενος τριαθλητικός σταθμός η Πάφος, στα τέλη του Απρίλη.

Στους επόμενους δύο αγώνες τριάθλου, αν και θα έπρεπε, δεν βόλευε να πάμε να κάνουμε τριαθλητικό τεστ στην περιοχή, και έτσι συγκεντωθήκαμε στις προπονήσεις αλλαγων ποδήλατο-τρέξιμο.stav nairi

Όπως σε όλους τους αγώνες τριάθλου που γίνονται στη Κύπρο, έτσι και στη Πάφο, υπάρχουν συγχρόνως δύο αποστάσεις όπου επιλέγουν οι αθλητές σε ποιάν να λάβουν μέρος, το Τρίαθλο Ολυμπιακής Απόστασης και το Σπριντ.

Στο συγκεκριμένο αγώνα, απο την ομάδα μας έλαβαν μέρος στην απόσταση σπριντ οι Φαίδων, Τσαιλής και Γιάννης Χατζησωτηρίου και το ευχαριστήθηκαν, αφού ειδικά ο Φαίδων και ο Τσιαλής ανέβηκαν και βάθρο.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, το βράδυ που επεστρέψαμε στη Λευκωσία, η συγκεκριμένη απόσταση αφαιρέθηκε απο τη βαθμολογία του πρωταθλήματος ΜΕΤΑ απο τον αγώνα!

Αυτό το γεγονός επισκίασε κάθε χαρά ή αλλες θετικές εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσαμε απο τον συγκεκριμένο αγώνα.

Τελευταίος αγώνας τριάθλου της χρονιάς όπου πάμε σαν ομάδα, αυτός της Λάρνακας στις 24 Μαίου, ο οποίος ήταν και το κριτήριο για την στελέχωση της εθνικής μας ομάδας.omada larnaka

Στον αγώνα αυτό, τον πιο σημαντικό ουσιαστικά της χρονιάς, με τη σωστή τακτική και το φορμάρισμα την κατάλληλη στιγμή, η Γιώτα κέρδισε την πρώτη θέση και παράλληλα εξασφάλισε την συμμετοχή της στην εθνική ομάδα!yiota proti!

Αυτό, σε συνδιασμό με τις υποχρεώσεις των άλλων κοπέλλων – δρομέων μας, της Μαριλένας και της Γαβριέλλας, διεθνής και εγχώριες, εξασφαλίζει ότι, για κάποιους απο εμάς τους υπόλοιπους οι προπονήσεις έντασης θα συνεχιστούν, για να τις βοηθήσουμε σαν γκρουπ υποστήριξης στην προπόνηση τους.

Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι σύντομα θα έχει και ο Χριστάκης μας το ετήσιο του «προσκύνημα» (Λευκωσία – Μαχαιράς τρέχοντας 39 ανηφορικά χιλιόμετρα) όπου επίσης ετοιμάζεται ομάδα υποστήριξης.proskinima 2014

Αυτά με την «μικρή» μας ανασκόπηση, μένουν περίπου 2 μήνες για την επίσημη λήξη της σεζόν και το εορταστικό μας τριήμερο, εκτος απο την ομάδα υποστήριξης των κοπέλλων, και οι υπόλοιποι σαν στοχο θα έχουμε να βάλουμε αρκετή ποδηλασία, με τουλάχιστον 3 ποδηλασίες των 100 χιλιομέτρων+, για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά στην μεγάλη μας ποδηλασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: