christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ένα αλλιώτικο report και λίγα λόγια για την ορθοστατική υπόταση

Απο το Φοίβο Κοντεμενιώτη

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Μετά τη σημερινή μέρα, που σε διάρκεια θα έλεγα πως ήταν όμοια με τη διάρκεια ενός Iron Man, το καθιερωμένο report της Κυριακής για το πρόγραμμα της εβδομάδας προπόνησής  μου έπρεπε να αλλάξει. 

Οι προπονήσεις πριν τον αγώνα του ημιμαραθωνίου στα Περβόλια, ήταν αρκετές για να με προετοιμάσουν. Τα χιλιόμετρα τα είχα βάλει με το παραπάνω, καθώς και έτρεξα επίσης τα καθιερωμένα τεστ.  Αλλά όπως λέει και ο Χρίστος, ο κάθε αγώνας πάντα κρύβει τις δικές του εκπλήξεις και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Η μέρα ξεκίνησε στις 5:30 το πρωί με όλα τα διαδικαστικά.  Στις 7 βρέθηκα στο γήπεδο του English School για προ-προθέρμανση και στις 7:30 αναχωρήσαμε. Η οπισθοφυλακή της ομάδας έφτασε στη Λάρνακα στην ώρα της, ετοιμάστηκε, μπήκε στη γραμμή της εκκίνησης και ξεκίνησε.stavroulla  Η Σταυρούλλα συνήθως κρατά τον ρυθμό στο δικό μας γκρουπ.  Σήμερα όμως από την αρχή φαινόταν πως δεν βρισκόταν σε κέφι.  Θα είναι δύσκολος αγώνας, σκέφτηκα.  Ο άνεμος να μας δέρνει μέχρι το 10ο χιλιόμετρο και στη μέση περίπου της διαδρομής, στο 11ο χιλιόμετρο, ο ήλιος να μας κτυπά στο κεφάλι.  Ο αγώνας ήταν απλά αγώνας τερματισμού σε αντίξοες συνθήκες.

Από το 14ο χιλιόμετρο ο Διαμαντής και ο Αντώνης μας συνόδευαν με τα ποδήλατά τους.  Η παρουσία τους και μόνο ήταν αρκετή για να μας οδηγήσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Στα τελευταία δύο χιλιόμετρα ο Διαμαντής με ακολουθούσε πιστά σε κάθε μου βήμα. Είχαν μείνει περίπου πεντακόσια μέτρα και μετά μου φάνηκε πως έκανα την κούρσα της ζωής μου. Ήταν αναπόφευκτο άλλωστε:« Δώστα όλα Φοίβο, έλα πάμεεεεε, έκανες 5χίλιαρα, 2χίλιαρα, διακοσάρια, τεστ. Έλα δάγκωσε τα χείλη, πάμε, 400 μέτρα έχουν μείνει, 300, 200. ». Τερμάτισα, ευτυχώς.

fivosΤερματίσαμε και οι τρεις μας, επιτυχώς.  Δεν υπήρχε σκέψη να εγκαταλείψουμε τον αγώνα.  Σήμερα επιτυχία, ήταν ο τερματισμός.

Πράγματι, όπως αποδείχτηκε, έκανα την κούρσα της ζωής μου.

Οι απονομές ακολουθούν πάντα κάθε αγώνα.  Ήταν ευκαιρία να ξεκουραστώ πριν οδηγήσω πίσω στη Λευκωσία.  Ήπια αρκετό νερό, έφαγα και ένα-δύο health bars, έβγαλα φωτογραφίες, περπάτησα για να χαλαρώσω.  Η αλήθεια είναι ότι ένοιωθα αδιάθετος και είχα υπνηλία.  Έδωσα την κάμερα μου στη Ναίρι για να φωτογραφήσει την απονομή.  Ο coach σε κάποια στιγμή γύρισε και με ρώτησε αν συνήλθα. Του είπα πως ναι.  Έκατσα σε μια καρέκλα, και περίμενα να τελειώσει η απονομή για να φύγουμε.

Δεν ξέρω τι μεσολάβησε – πληροφορήθηκα μετά φυσικά – , αλλά σε κάποια στιγμή άνοιξα τα μάτια μου.  Βρέθηκα ξαπλωμένος στο έδαφος, με μαξιλάρι μια τσάντα.  Κοιτάζω τον coach από πάνω μου.  Κάτι μουρμούρισε αλλά το μόνο που θυμούμαι να άκουσα ήταν: « .έθελε προσοχή ο Φοίβος τζιαι εφύρτηκεν για να μας δουν ούλλοι».  Κάπου εκεί ήταν και η Γιώτα και αν θυμάμαι της είπα να τον πάρει να φύγουν για να μην με πιάσει γέλιο υστερίας.  Δεν ήξερα αν έπρεπε να κλαίω από το ρεζιλίκι, ή να γελώ.  Είναι, νομίζω, η πρώτη φορά στη ζωή μου που λιποθυμώ.  Ομολογώ πως δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό με καλύτερες συνθήκες.  Ευτυχώς λιποθύμησα δίπλα σε δικούς μου ανθρώπους.

Σε λίγο βρέθηκα σε ασθενοφόρο με προορισμό το νοσοκομείο της Λάρνακας.

Η πληροφόρηση στο γκρουπ, για τα καθέκαστα, άμεση.

fivos2

Ακολουθεί τηλεφώνημα του coach: «Ακόμα έχουν σε τζιαμαί;»  Δεν μιλήσαμε σχεδόν καθόλου.  Επειδή η φωνή μου είναι τηλεβόας, απέφυγα να συνομιλήσω για να μην με πετάξουν έξω.  Δυστυχώς , ένας κοτσούδκιας γιατρός οδήγησε τις κοπέλες έξω στον χώρο αναμονής με κόκκινη κάρτα.  Με απλά λόγια, μεταφέραμε τον παλμό των προπονήσεων και του αγώνα στο χώρο των πρώτων βοηθειών.  Δεν μας σήκωνε και τους τρεις ο χώρος.

Ακολούθησαν εξετάσεις ρουτίνας, όπως τις αποκαλούν οι γιατροί: ενδοφλέβια ενυδάτωση, ακτινογραφία θώρακα, αιματολογικές αναλύσεις, δύο καρδιογραφήματα, ανάλυση ενζύμων της καρδίας.  Μου έκαναν full service, ότι ακριβώς χρειαζόμουν.

Η αγάπη διάχυτη και τα σχόλια του γκρουπ στο φατσοβιβλίο ποικίλα.  Ο καθένας φυσικά με το δικό του μοναδικό τρόπο.  Η Γιώτα αφοπλιστική: « ΄Ετω, ήθελε να κάνει δωρεάν τις εξετάσεις του δελτίου υγείας. Περαστικά Φοίβο, μου». Ο Φαίδωνας με επιστημονικό: «Νομίζω μες τις συνταγές σου πρέπει να βάλεις και λλιον αλάτι! Χα χα».  Ο coach πάντα έτοιμος να δώσει τα εύσημα: «1000 μπράβο στη StavroulaIoannou και τη Nayiri Yildizian που έμειναν Λάρνακα για να συνοδεύσουν τον συναθλητή μας στο νοσοκομείο και να βοηθήσουν με το αυτοκίνητο του.  Κοπέλες υποκλίνομαι».

Ευτυχώς η σημερινή περιπέτεια είχε αίσιο τέλος και φτάσαμε με ασφάλεια στη Λευκωσία.

Μετά από πέντε ώρες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, το ευχάριστο είναι ότι οι αναλύσεις μου και οι εξετάσεις ήταν καλές.  Μου έδωσαν και πιστοποίηση ΜΟΤ.

Όταν πήρα εξιτήριο, ο Χρίστος μου εξήγησε τι θα έπρεπε να κάνω μετά τον αγώνα και παρέλειψα.  Μου είπε πως κάτι τέτοιο πρώτη φορά συμβαίνει στην ομάδα.  Λοιπόν, Χρίστο, χαίρομαι γιατί κάποιος έπρεπε να ξεκαθαρίσει τη διαδικασία απόκτησης δελτίου υγείας.  Εξάλλου εγώ το βλέπω αλλιώς, μια και μιλάς για στατιστικά. Ποιος άλλος θα μπορούσε να τρέξει 21 χιλιόμετρα, να αποκτήσει φήμη στα Περβόλια, να πάει ταξίδι με το ασθενοφόρο δωρεάν και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έντυπα για το δελτίο υγείας σε μια μόνο μέρα;

Υ.Γ.: Και μετά από δύο ή τρία χρόνια, Γιώτα μου, που λήγει το δελτίο υγείας, τη διαδικασία την έχω εμπεδώσει. Μην ανησυχείς.

Και κάτι άλλο: Όταν τέλειωσα τον αγώνα μου έστειλε μήνυμα η Κατερίνα και με ρώτησε τι θέση πήρα. Φυσικά της είπα, όπως συνήθως της λέω για κάθε  συμμετοχή μου σε αγώνα, πρώτη θέση.  Μετά που βρεθήκαμε στο σπίτι ήμουν πιο σαφής στο να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα: «Μετά την πρώτη θέση στον ημιμαραθώνιο ήταν επόμενο να φυρτώ. από τη χαρά μου».

Και κάτι στο πιο επιστημονικό, πιο κάτω μια μελέτη για την ορθοστατική υπόταση, υπογραμμέννη απο τους πιο κάτω φοιτητές ιατρικής:

ΟΡΘΟΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΣΗ

Μιχάλης Πηλαβάκης, Δημήτριος Ράπτης,  Σοφία Ριτσάτου,  Νικόλαος Σαμαρέντσης, φοιτητές Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ

Επιβλέποντες:  Απόστολος Χατζητόλιος, Καθηγητής Παθολογίας, Σταύρος Γαβριηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας

 

Ορισμός

Ορθοστατική υπόταση ορίζουμε τη πτώση της  συστολικής αρτηριακής πίεσης (ΑΠ)  > 20 mm Hg, και της διαστολικής > 10 mm Hg, ή και των δύο,  κατά την αλλαγή θέσεως του ατόμου από κατακλιμένη σε όρθια θέση ή κατά την παρατεταμένη ορθοστασία.

 

Μορφές

Διακρίνουμε τις ακόλουθες μορφές ορθοστατικής  υπότασης (ΟΥ)

1.Κλασσική ΟΥ: Μείωση της συστολικής ΑΠ> 20 mmHg και της διαστολικής

BΠ> 10 mmHg  μετά από 3 λεπτά ορθοστασίας

2.”Αρχική OY”,  άμεση μείωση της συστολικής Α.Π >40mmHg και ακολούθως άμεση, αυτόματη και ταχέως επαναφορά της στα φυσιολογικά επίπεδα  με αποτέλεσμα η υπόταση και τα συμπτώματα να διαρκούν <30sec

 1. Καθυστερημένη (προοδευτική)OY: Αποδίδεται στην μείωση των αντανακλαστικών μηχανισμών αντιρρόπησης , όπως είναι η αύξηση των καρδιακών παλμών, όταν έχουμε μειωμένο προφορτίο , που παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα, . Χαρακτηρίζεται από μια αργή προοδευτική μείωση της συστολική ς αρτηριακής  πίεσης επί όρθιας στάσης του ατόμου. Η απουσία αντανακλαστικής βραδυκαρδίας τη διαφοροποιεί από την αντανακλαστική συγκοπή.

4.Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας: Παρατηρείται μεγάλη αύξηση του καρδιακού ρυθμού, συνήθως σε νεαρές γυναίκες με  συμπτώματα ορθοστατικής υπότασης χωρίς συγκοπή,

Συμπτώματα

Άσκηση ή ένα βαρύ γεύμα μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει συμπτώματα όπως.

 1. Ζάλη, που είναι το συχνότερο σύμπτωμα.
 2. Θολή όραση
 3. Αδυναμία
 4. Λιποθυμία (συγκοπή)
 5. Σύγχυση
 6. Ναυτία

Αίτια

Κατά την έγερση του ατόμου λόγω της βαρύτητας το αίμα λιμνάζει στα πόδια με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κυκλοφορούν όγκος αίματος,  επομένως να προκαλείται πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι τασεοϋποδοχείς της καρδιάς και του καρωτιδικού σωματίου,  με την πτώση της αρτηριακής πίεσης και με κεντρομόλα σήματα προς τον εγκέφαλου, προκαλούν αύξηση του τόνου του συμπαθητικού με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των σφίξεων. Επιπλέον  προκαλείται αγγειοσύσπαση , αύξηση των περιφερικών αντιστάσεων με επακόλουθο την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η κατάργηση του ανωτέρου ομοιοστατικού μηχανισμού, από οιανδήποτε αιτία,  έχει ως αποτέλεσμα την ορθοστατική υπόταση.

Συνθήκες που προκαλούν ορθοστατική υπόταση:

–  Αφυδάτωση. (Πυρετός, εμετός, μειωμένη πρόσληψη υγρών, σοβαρή διάρροια και η εντατική άσκηση με υπερβολική εφίδρωση).

– Καρδιακά νοσήματα. (Βαλβιδοπάθειες, έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια).

– Νοσήματα του ενδοκρινικού συστήματος. (Υποθυρεοειδισμός, νόσος του Addison, υπογλυκαιμία, διαβήτης).

– Διαταραχές του νευρικού συστήματος. ( νόσος του Parkinson, άνοια σωμάτων Lewy, αμυλοείδωση).

– Γαστρικός φόρτος. Μεταγευματική υπόταση.  Είναι η πιο συχνή αιτία  ΟΥ σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Παράγοντες κινδύνου:

Ηλικία: Μείωση της ικανότητας των τασεοΰποδοχέων. Μείωση της ικανότητας της καρδιάς για αύξηση του αριθμού σφίξεων  προς  αντιρρόπηση της υπότασης.

Φάρμακα: Διουρητικά, Αναστολείς α- και β- αδρενεργικών υποδοχέων της καρδιάς, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, αναστολείς του μετατρεπτικού  ενζύμου  της αγγειοτενσίνης (Α-ΜΕΑ) και νιτρώδη.

Επίσης φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, ορισμένα αντικαταθλιπτικά ,  αντιψυχωσικά και μυοχαλαρωτικά, όπως και φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και τα ναρκωτικά.

Έκθεση σε θερμό περιβάλλον. Αυξημένη εφίδρωση με συνέπεια αφυδάτωση και εν τέλει ορθοστατική υπόταση.

Ανάπαυση. Παρατεταμένη κατάκλιση

Εγκυμοσύνη.

Αλκοόλ.

 

Επιπλοκές:

Κακώσεις κεφαλής μετά από πτώση του ατόμου, μετά από συγκοπή.

Εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα. (πόνο στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες).

 

Διάγνωση:

Η διάγνωση της ορθοστατικής υπότασης  τεκμηριώνεται με τη την διαπίστωση της πτώσης της ΑΠ  και/ή συμπτωμάτων που υποδηλώνουν υπόταση  τα οποία προκαλούνται σε όρθια στάση και παρέρχονται σε οριζόντια θέση .

Ο βασικός στόχος στην διαγνωστική διερεύνηση της ορθοστατικής υπότασης. είναι να βρεθεί το αίτιο αίτιο που προκαλεί την υπόταση.

Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση έχουν το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό ,  η καλή κλινική εξέταση και η αναλυτική διερεύνηση των συμπτωμάτων με τη χρήση των κατάλληλων εξετάσεων.

Το ιατρικό ιστορικό  βοηθά στον προσδιορισμό των  γνωστότερων πιθανών αιτίων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον και ο καρκίνος (π.χ. παρανεοπλασματικά σύνδρομα) , φάρμακα,  κυρίως αντιυπερτασικά και τα νιτρικά. Ένα οικογενειακό ιστορικό συμπτωμάτων Ο.Υ. υποδηλώνει πιθανή οικογενή δυσαυτονομία. ( Ορισμένα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή αιτία: Αιματηρά ή θετικά για αίμη κόπρανα ή παθολογική νευρολογική εξέταση)

Μέτρηση της ΑΠ:  η ΑΠ και ο καρδιακός ρυθμός μετρούνται σε καθιστή θέση καθώς και 1 και 3 λεπτά μετά από παραμονή σε όρθια θέση  (διάγνωση Ο.Υ. έχουμε όταν υπάρχει μείωση της ΑΠ από την καθιστή στην όρθια θέση κατά 20 mmHg για τη συστολική ΑΠ ή κατά 10 mmHg για τη διαστολική ΑΠ, ή συμπτώματα υπότασης στην όρθια θέση εντός 2-5 λεπτών.) . Υπόταση χωρίς αντισταθμιστική αύξηση του καρδιακού ρυθμού (<10 σφύξεις / λεπτό) υποδηλώνει δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.  Αισθητή αύξηση του αριθμού των σφίξεων  (> 100 σφίξεων / λεπτό ή κατά> 30 σφύξεις / λεπτό) δείχνει ελαττωμένο όγκο αίματος ή, αν αναπτυχθούν συμπτώματα χωρίς υπόταση, POTS (Postural orthostatic tachycardia syndrome)

Αιματολογικός έλεγχος, υπογλυκαιμία ή αναιμία μπορούν  αμφότερες να προκαλέσουν χαμηλή ΑΠ.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα(ΗΚΓ) ή και καταγραφή του ρυθμού κατά Holter (για ολοήμερο έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας) καθώς και Υπερηχοκαρδιογράφημα (ΗΧΩ) καρδιάς

Τεστ κοπώσεως (stress test), πραγματοποιείται σε διάδρομο άσκησης ή και φαρμακευτικά και ταυτόχρονη παρακολούθηση του ΗΚΓ, ΑΠ και σφίξεων της καρδιάς

Δοκιμασία ανακλίσεως (tilt table test) ώστε να διευκρινιστεί η ικανότητα προσαρμογής στης ΑΠ με την  αλλαγή θέσης σώματος. Συνίσταται σε υποψία δυσλειτουργίας του αυτόνομου συστήματος (δίνει πιο συνεπή αποτελέσματα από ύπτια και όρθια αξιολόγηση της BP).

Ανίχνευση δυσλειτουργίας του αυτονόμου νευρικού συστήματος όπως διαταραχές της όρασης (λόγω μυδρίαση και απώλεια της στέγασης), ακράτεια ή κατακράτηση ούρων, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στη ζέστη (λόγω μειωμένης εφίδρωσης) , δυσκαμψία, και δυσκολία στο περπάτημα (νόσος του Parkinson), αδυναμία, κόπωση , και στυτική δυσλειτουργία (ο χειρισμός Valsava αποτελεί μέθοδο ελέγχου του ΑΝΣ).

 

Θεραπεία και φάρμακα

Η θεραπεία της ΟΥ εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία

Γενικά μέτρα:

 1. Τοποθέτηση σε καθιστή η ύπτια θέση όταν έχουμε αίσθημα ζάλης ύποπτη για  ήπια ορθοστατική υπόταση.
 2. Σταδιακή ανέγερση από το κρεβάτι ή την καθιστή θέση
 3. Λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών
 4. Περιορισμός ή αποφυγή αλκοόλης
 5. Η τακτική άσκηση μέτριας έντασης προάγει τη συνολική αγγειακό τόνο και μειώνει την φλεβική συγκέντρωση.
 6. Ηλικιωμένοι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη ορθοστασία.
 7. Ύπνος με το κεφάλι σε μεγαλύτερο ύψος από την επιφάνεια του κρεβατιού.
 8. Μείωση κατανάλωσης υδατανθράκων.
 9. Κάλτσες συμπίεσης και ειδικά κοιλιακά ενδύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συγκέντρωσης του αίματος στα πόδια.
 10. Η αύξηση της πρόσληψης Na⁺ για κατακράτηση υγρών με σκοπό τη διατήρηση του ενδαγγειακού όγκου.
 11. Σε φαρμακοεπαγόμενη ορθοστατική υπόταση ρύθμιση δοσολογίας των φαρμάκων ή και διακοπή τους.
 12. Σφίξιμο και χαλάρωση δακτύλων κατά την όρθια στάση.
 13. Τεντώματα όταν νιώσουμε αδυναμία.
 14. Αποφυγή σκυφτής στάσης και σταδιακή πρόσληψη αντικειμένων από το έδαφος.

Φάρμακα:

 1. Φλουoκορτιζόνη (fludrocortisone): Προκαλεί κατακράτηση νατρίου και βελτίωση της περιφερειακής αγγειοσυσταλτικής απόκρισης σε διέγερση του συμπαθητικού. Προϋπόθεση η επαρκής λήψη Na⁺. (Μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα Κ).
 2. Μιδοδρίνη (midodrine): Η δεσγλυμιδοδρίνη είναι ο μεταβολίτης της και αποτελεί έναν α1-αγωνιστή. Ασκεί τη δράση της μέσω της ενεργοποίησης των α-αδρενεργικών υποδοχέων των αρτηριδίων και φλεβικών αγγείων, που παράγουν την αύξηση του αγγειακού τόνου και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
 3. ΜΣΑΦ (ινδομεθακίνη-Indomethacin): Αναστέλλουν την επαγόμενη από την προσταγλανδίνη αγγειοδιαστολή, αυξάνοντας την περιφερική αγγειακή αντίσταση.
 4. L-Dihydroxyphenylserine: Πρόδρομος νορεπινεφρίνης.
 5. Προπρανολόλη: ενισχύει τη δράση του Na⁺ και των αλατοκορτικοειδών.
 6. Droxidopa (Northera): Αντιμετώπιση της ορθοστατικής υπότασης που σχετίζεται με τη νόσο του Parkinson και άλλων νευρολογικών νοσημάτων.
 7. Πυριδοστιγμίνη (Regonol, Mestinon)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: