christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου στο Αμβούργο

Όπως υπάρχει η κλασσική διαδρομή στο Μαραθώνιο, όπου κάθε μαραθωνοδρόμος που σέβεται τον εαυτό του «οφείλει» να την τρέξει τουλάχιστον μια φορά, έτσι υπάρχουν και ορισμένοι αγώνες τριάθλου στην Ευρώπη, όπου κάθε τριαθλητής που ασχολείται κάποια χρόνια με το άθλημα, θα έπρεπε να δοκιμάσει να τρέξει.

Ένας από αυτούς, με την μαζικότερη συμμετοχή (άνω των 11,000 αθλητών στις διάφορες αποστάσεις και σκυτάλες) είναι και ο αγώνας στο Αμβούργο.

Αυτό έχει να κάνει με την λατρεία που έχουν οι Γερμανοί σαν λαός προς το άθλημα του τριάθλου (300,000 οι θεατές στη συγκεκριμένη κούρσα!), αλλά φυσικά και με την μεθοδικότητα που τους διακρίνει στο να διοργανώνουν αθλητικά γεγονότα.

Τελευταία φορά που ήμουν μέλος στην εθνική μας ομάδα τριάθλου ήταν το 2011, όταν είχα την τύχη να συμμετάσχω σε έναν άλλο αγώνα, επίσης από τους πιο σημαντικούς αγώνες στην Ευρώπη, στον αγώνα στο Κιτσμπουελ  (Αυστρία).

Η θετική «ενέργεια» που πήρα από αυτόν τον αγώνα, για να συνεχίσω να αθλούμαι με τον ίδιο ενθουσιασμό κράτησε περίπου 2 χρόνια. Έτσι, για να φορτίσω ξανά τις τριαθλητικές μου μπαταρίες αποφάσισα να λάβω μέρος στον αγώνα που πάντα ήθελα να πάω, αυτόν του Αμβούργου.

Το ανακοίνωσα στους «παλιούς» της ομάδας μου, και αυτοί, (Γιώτα Χαπούπη, Νεκτάριος Πεττεμερίδης και Γιώργος Πέγγας) την επόμενη κιόλας μέρα με ενημέρωσαν ότι θα έχω την παρέα τους.

Εκ των υστέρων, πιστεύω ότι αν το έβγαζα προς τα έξω και στους πιο «άπειρους» της παρέας, θα είχαμε αρκετά πιο μεγάλη συμμετοχή. Ίσως την επόμενη φορά, πρώτα ο Θεός.

Και μόνο να κάνεις την εγγραφή σου σε κάποιο διεθνή αγώνα είναι ένα έξτρα κίνητρο για να γυμνάζεσαι με ακόμα πιο πολύ ενθουσιασμό.

Ξεπεράσαμε τραυματισμούς, ατυχήματα με το ποδήλατο, αρρώστιες, πολύ πρωϊνά ξυπνήματα και διάφορα άλλα, και φτάσαμε αισίως στις μέρες του αγώνα.

Η Δέσποινα μας, αδελφή της Γιώτας, η οποία πάντα δίνει το παρών της και μας βοηθά τόσο σε προπονητικά τεστ όσο και αγώνες, δεν άντεχε στην ιδέα να τρέξει η αδελφή της τον πιο σημαντικό της αγώνα και αυτή να απουσιάζει. Έτσι προστέθηκε και αυτή στην παρέα, κερδίζοντας δικαιωματικά τον τίτλο του «αρχηγού της αποστολής».

Ο αγώνας μας ήταν την Κυριακή, ενώ το Σάββατο παρακολουθήσαμε εκστασιασμένοι τον αγώνα των ελιτ, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες.

Εδώ πρέπει να κάνω μια διευκρίνηση, για τους μη «μπασμένους» στο άθλημα:

Σε αγώνες όπως αυτόν του Αμβούργου, τους οποίους διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU), οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου, οι ελιτ, μετέχουν σε δικό τους αγώνα, αρκετές φορές και σε διαφορετική διαδρομή, από εμας τους υπόλοιπους.

Οι υπόλοιποι τρέχουν κάποια άλλη μέρα ή ώρα, στα λεγόμενα age groups, όπου, ανα 5 χρόνια υπάρχει κατηγορία τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες και βραβεύονται οι 3 καλύτεροι κάθε κατηγορίας. Αν και ουσιαστικά σε αυτές τις κατηγορίες αρκετοί είναι καθαρά χομπίστες, οι πρώτοι κάθε κατηγορίας είναι αρκετά ανταγωνίσιμοι. Για παράδειγμα στην κατηγορία μου, 45-49 χρονών, όπου μετείχαν περίπου 600 άτομα, ο πρώτος είναι αθλητής που στα σχεδόν 50 του χρόνια μπορεί να κάνει χρόνους κάτω από δύο ώρες.

Ο αγώνας τελικά θα ήταν χωρίς στολή, αφού η θερμοκρασία του νερού ήταν 23.5 βαθμούς Κελσίου.

Το καλύτερο μου.

Αδύνατοι κολυμβητές σαν εμένα και το φίλο μου το Νεκτάριο, ειδικά σε γλυκό νερό όπως ήταν αυτό θα κολυμπούσαμε, χωρίς στολή είμαστε χαμένοι απο χέρι.

Κανένα, μα κανένα πρόβλημα.

Φιλοσοφία μας ήταν από την αρχή ότι ήρθαμε να ζήσουμε την εμπειρία, να απολαύσουμε τον αγώνα, και κάθε ατυχία ή λάθος που μπορεί να συμβεί ( κλασσικά σε αγώνες τριάθλου) να το αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο και να συνεχίσουμε.

Όχι ότι δεν θα δίναμε όλες μας τις δυνάμεις.

Αντιθέτως.

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε ο τεράστιος χώρος αλλαγής, όπου ήταν πάνω από 1 χιλιόμετρο, για αυτό και συνολικά οι αλλαγές κόστιζαν στους αθλητές κατά μέσο όρο 8-10 λεπτά.

Η εκκίνηση θα δινόταν ανα 10 λεπτά, σε κύματα των 100-150 ατόμων. Φεύγαμε ο καθένας σε διαφορετικό κύμα, και δεν μπορούσαμε να δούμε τι κάνουν οι υπόλοιποι. Μόνο ακούγαμε τις εμψυχωτικές φωνές της αρχηγού-Δέσποινας σε κάποια σημεία, οι οποίες όντως ήταν βοηθητικές σε μια ξένη χώρα.

Κατάφερα να δώ τον Γιώργο, ο οποίος έτρεχε στο προηγούμενο κύμα, και το χαμόγελο του λίγο πριν την εκκίνηση ήταν η επιβραβευση του για τους κόπους και το πείσμα του σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για αυτόν (νεογέννητο στο σπίτι, σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατο). Ο φίλος μου, οδήγησε το κύμα του στο κολύμπι και ήδη από τις πρώτες χεριές άρχισε να κάνει διαφορά. Αδικήθηκε ουσιαστικά σε αυτό το κομμάτι, αφού αν είχε κάποιο κολυμβητή της κλάσης του μαζί του θα έκανε ακόμα καλύτερο χρόνο.Pengas3

Φυσικά, την ώρα της ποδηλασίας έβρεχε, επίσης κλασσικό για αγώνες στην Ευρώπη.

Ευτυχώς κάναμε κάποιες προπονήσεις στη βροχή και έτσι μετά από λίγη ώρα το ξεχάσαμε εντελώς.

Αν και ήταν ξεκάθαρη η διαδρομή στο ποδήλατο, ο Νεκτάριος δυστυχώς έχασε το σήμα της επαναστροφής και χρειάστηκε να ποδηλατήσει έξτρα 6-7 χιλιόμετρα μέχρι να μπεί ξανά στη σωστή κατεύθυνση. Έχασε περίπου 10 λεπτά από αυτό του το λάθος, αλλά, όπως είπαμε και πριν, το αντιμετώπισε με χαμόγελο.Nektarios1

Το δε τρέξιμο ήταν μαγευτικό. Γύρω από τον ποταμό, σε πάρκο, με δέντρα από πάνω.

Κάθε χιλιόμετρο που πέρναγε λυπόμουν γιατί θα τέλειωνε αυτη η εμπειρία.

Έτσι και έγινε, τέλειωσε όμως με τον καλύτερο τρόπο:

Η ομάδα μου, τρέμοντας από το κρύο αφού οι περισσότεροι τερμάτισαν αρκετή ώρα πριν, με περίμεναν στον τερματισμό και μου έκαναν με τα χέρια τους αψίδα να περάσω από κάτω, ενώ αμέσως μετά μοιραστήκαμε μαζί μια ζεστή αγκαλιά.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν σε λίγη ώρα, όταν η Γιώτα μου ανακοίνωσε ντροπαλά:

«Coach,  είμαι τρίτη στην κατηγορία μου»!

Πράγματι, από 600+ κοπέλλες από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, η Γιώτα ήταν συνολικά 10η και τρίτη στην ηλικιακή της κατηγορία!

Ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι τα 39:30 λεπτά που έτρεξε τα 10 χιλιόμετρα (μετά από 1500 μέτρα κολύμπι και 40 χιλιόμετρα ποδήλατο) ήταν ο γρηγορότερος χρόνος από όλες τις κοπέλλες.

Θα μπορούσε μάλιστα να ήταν δεύτερη, αφού η θέση χάθηκε για κάποια δευτερόλεπτα, και για τον απλούστατο λόγο ότι η δεύτερη κοπέλα έτρεχε σε άλλο κύμα και δεν την είδε ποτέ μπροστά της η Γιώτα, αλλιώς, με την ικανότητα της στο τρέξιμο θα μπορούσε να την κερδίσει.

Μια και ανάφερα το τρέξιμο.

Ναι, η Γιώτα μας είναι προικισμένη δρομέας, και μια από τις καλύτερες αυτή τη στιγμή στη Κύπρο (δεύτερη θέση στον Παγκύπριο Ημιμαραθώνιο, δεύτερη θέση στους Παγκυπρίους αγώνες στα 5000 και τρίτη στα 10,000).

Δυστυχώς, ακριβώς για αυτόν το λόγο, κάποιοι στο χώρο μας επιμένουν να την θεωρούν δρομέα, παραβλέποντας τις τριαθλητικές της ικανότητες, την βελτίωση της, αλλά και το πόσο ακόμα μπορεί να εξελικτεί.

Ελπίζω αυτή της η επιτυχία να τους κάνει να αναθεωρήσουν.

Να που το ζήσαμε και αυτό λοιπόν, να έχουμε στην ομάδα την τρίτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Ολυμπιακή απόσταση, στην κατηγορία 25-29 χρονών!giwta

Μπράβο Γιώτα μας!

Το μπράβο βέβαια πάει και στον Γιώργο και στον Νεκτάριο.

Παιδιά, ευχαριστώ από καρδιάς για την καλή σας παρέα, την θετική σας σκέψη και το κέφι που επικρατούσε καθ΄όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Δέσποινα για την βοήθεια που μας έδινε.

Τέλος, μια διευκρίνηση που θα ήθελα να κάνω.

Κάναμε αυτό το ταξίδι καθαρά με δική μας πρωτοβουλία, δεν ενοχλήσαμε την Ομοσπονδία ή τους συλλόγους μας ζητώντας οτιδήποτε, και καλύψαμε ο καθένας τα δικά του έξοδα.

Ακριβώς για αυτό το λόγο όμως, η μεγάλη επιτυχία της Γιώτας που τίμησε την Κύπρο, όσο εγωϊστικό και αν ακούγεται, ανήκει καθαρά σε αυτήν και μόνο σε αυτήν.

Είναι μια επιβραβευση των κόπων της, και μόνο εμείς που την ζούμε καθημερινά ξέρουμε ακριβώς τι θυσίες κάνει αυτή η κοπέλλα.

Θα μαζέψουμε τις φωτογραφίες μας και θα τις βάλω σε επόμενο άρθρο.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Sophocles

    Πολλά συγχαρητήρια παιδιά. Εμπειρίες που δεν αγοράζονται με τίποτα…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: