christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η κατάληξη της εντστασης μας προς την ΚΟΕΑΣ σχετικά με τη τελική κατάταξη γυναικών στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου

Αφού επέλεξα να δημοσιοποιήσω την ένσταση που έκανα προς στην ΚΟΕΑΣ σχετικά με τη τελική κατάταξη γυναικών στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου, θεωρώ ότι οφείλω να ενημερώσω και για την τελική κατάληξη της.

Λίγες μέρες μετά την υποβολή της ένστασης, έλαβα επιστολή από τον διευθυντή της ΚΟΕΑΣ κ. Αντώνη Γιωργαλλίδη, ο οποίος με ενημέρωνε ότι, η ένσταση απορρίπτεται για το λόγο ότι δεν έγινε νομότυπα, βάση δηλαδή των κανόνων της IAAF. Θα έπρεπε να είχε γίνει μισή ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος, σε ειδική φόρμα, και με την πληρωμή του παράβολου.

Δεκτον, δεν μπορούσα να το ξέρω, από την άλλη δεν ρώτησα κιόλας αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία.

Προς τιμήν του όμως, τόσο του κ. Γιωργαλλίδη όσο και της ΚΟΕΑΣ, συνεχίζει στην επιστολή του και με ενημερώνει ότι θα διερευνήσει η ίδια η Ομοσπονδία από μόνη της το περιστατικό, και θα μου κοινοποιηθεί η τελική κατάταξη των γυναικών.

Πριν λίγες μέρες όντως μου κοινοποιήθηκε και το αποτέλεσμα, στο οποίο η κατάταξη παραμένει ως έχει, χωρίς την ακύρωση οποιουδήποτε αθλητή, δηλαδή πρώτη η Ελπίδα Χριστοδουλίδου, δεύτερη η Γιώτα Χαπούπη, και τρίτη η Έλια Ιωάννου.

Ο λόγος είναι ότι, όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεν έγινε η ένσταση νομότυπα.

Στη συνέχεια της επιστολής, με ενημερώνει ο κ. Γιωραλλίδης ότι όντως, μετά την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι κάποιοι αθλητές έφυγαν από το δρόμο και την κανονική διαδρομή, αλλά επειδή δεν φταίνε αυτοί αλλά οι διοργανωτές (στην περίπτωση αυτή το Σωματείο Περικλής Δημητρίου) δεν θα ακυρωθούν.periklis

Τέλος με διαβεβαιώνει ότι στο μέλλον η ΚΟΕΑΣ θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην συμβεί κάτι παρόμοιο.

Τι να πώ;

Δεν ξέρω αν παγκοσμίως έγινε ξανά κάτι τέτοιο, να αναδεικνύεται κάποιος νικητής έχοντας αποδεδειγμένα τρέξει λιγότερη απόσταση.

Ας ρίξουμε μια ματιά τι έγινε σε δύο, παρόμοιες πρόσφατες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

1) Στο μαραθώνιο στο  North  Sunderland, το οποίο είναι ένα μικρό χωρίο στην Αγγλία,  και ο οποίος διεξήχθη στις 28.4.2013, ο αθλητής Jake Harrison που προπορευόταν είχε συνοδεία το αυτοκίνητο των διοργανωτών και ένα ποδηλάτη. Επειδή οι υπόλοιποι δεν είχαν συνοδεία, και επειδή ο πρωτοπόρος ήταν αρκετά μακρυά και δεν φαινόταν, έστριψαν από λάθος στροφή, κερδίζοντας κάπου 264 μέτρα. Το τι συνέβηκε, σε ένα μακρυνό χωριό της Αγγλίας, ήταν ότι οι διoργανωτές αναγνώρισαν το λάθος τους, απολογήθηκαν στους αθλητές, και ΤΟΥΣ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΟΛΟΥΣ εκτός από τον πρώτο που έτρεξε τη σωστή διαδρομή.  Και όταν λέμε όλους εννοούμε 5000 άτομα!

Πιο κάτω η απολογία των διοργανωτών:

SUNDERLAND: Thousands of runners were disqualified from a marathon after inadvertently taking a wrong turn.

«Regrettably, due to incorrect placing of marshals, which we take full responsibility for, only the lead athlete followed the correct route through the Sheepfold area near the Stadium of Light.

Unfortunately, the second and third-placed runners were not within line of sight of the leader and lead bikes/vehicle.

«This resulted in all those who followed taking an incorrect route through this section.

«Our course measurer has now confirmed that 264 metres were therefore lost from the measured route.

«We are sincerely sorry for any confusion and frustration that this has caused.

The Nation reports.

2) Στο Μαραθώνιο της Santa Rosa, στην Καλιφόρνια της Αμερικής, που έγινε στις 25.8.2013, τερμάτισε πρώτος ο Ollie Ehlinger, δεύτερος ο  Andrew Grant, και τρίτος ο Benny Madrigal.

Ο Ehlinger, μόλις τερμάτισε αμέσως ανάφερε στους κριτές ότι πιθανόν να έστριψε λάθος σε μια στροφή. Όπως δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα  «Press Democrat» ήθελε να είναι σωστός και τίμιος, αν και θα ήθελε να μην ακυρωθεί.

Τρείς ώρες αργότερα, μετά από ερευνα που έγινε επιτόπου, διπιστώθηκε ότι όντως, τόσο ο  Ehlinger όσο και ο δεύτερος νικητής Grant έστριψαν λάθος στροφή κερδίζοντας πλεονέκτημα απο τους αντιπάλους τους, και ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα νικητής να ανακηρυχθεί ο Madrigal με χρόνο 2:44:55.

3) Ας πάμε και στο μακρυνό παρελθόν, και ας θυμηθούμε τι έγινε με τον Dorando Pietri στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1908, όταν μπήκε πρώτος τρεκλίζοντας από εξάνλτηση στο στάδιο και οι κριτές έσπευσαν να τον βοηθήσουν δείχνοντας του τη σωστή κατεύθυνση και γυρίζοντας τον προς τα εκεί.

Τους είπε αυτός να το πράξουν;

Φταίει ο αθλητής;

Ακυρώθηκε όμως, και πέρασε στις σελίδες της ολυμπιακής ιστορίας σαν μια από τις πιο γνωστές ακυρώσεις και τους πιο δραματικούς τερματισμούς μαραθώνιου.

Πιο κάτω το βίντεο από εκείνο τον τερματισμό:

Πάντα λέω στο μικρό μου γιό, ο οποίος παίζει ποδόσφαιρο, ότι στο άθλημα που επέλεξε δεν κερδίζουν πάντα οι καλύτεροι, ούτε και επιβιώνουν στις ομάδες ποδοσφαίρου πάντα αυτοί που αξίζουν. Στο ποδόσφαιρο μπορεί κάποιος μικρός να μπεί σε μια ομάδα ενώ δεν το αξίζει λόγω των γνωριμιών της οικογένειας του, μπορεί να παίζει σαν βασικός σε κάποια ομάδα ενώ δεν το αξίζει απλά επειδή τον συμπαθεί ο προπονητής. Μπορεί μια ομάδα να χάσει ή να κερδίσει από λάθη διαιτητών. Βασίζεσαι όχι μόνο στην καλή σου απόδοση αλλά και των συμπαικτών σου. Θα συναντήσεις αντιπάλους που θα παίζουν βρώμικα, θα κάνουν θέατρο κλπ.

Του λέω επίσης, ότι το πιο ξεκάθαρο άθλημα σε αυτόν το τομέα είναι ο στίβος. Εκεί ο πρώτος είναι πρώτος και τελευταίος τελευταίος. Δεν υπάρχουν μέσα, γνωριμίες, αποφάσεις κριτών και βαθμολογίες στυλ ενόργανης γυμναστικής.

Τα πάντα είναι ξεκάθαρα. Τρέχεις συγκεκριμένα μέτρα, πηδάς, ρίχνεις. Δεν χρειάζεται να σε βοηθήσει κάποιος συμπαίκτης σου για να κερδίσεις εσύ. Εσύ στο τέλος θα φέρεις το βάρος της νίκης ή της ήττας, και εσύ θα ανεβείς στο βάθρο αν αυτό το βάρος σε οδηγήσει εκεί.

Προφανώς, όταν τολμήσω να του πώ ξανά κάτι τέτοιο θα μου θυμίζει την περίπτωση αυτή και ότι τελικά και στο στίβο συμβαίνουν αδικίες.

Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι θα είvαι η τελευταία φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο, όπως λέει και ο κ. Γιωργαλλίδης στην επιστολή του.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό θα είναι το κέρδος για όλους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: