christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Τα σχόλια του προπονητή Κύπρου Νικολάου για την ακύρωση των αγώνων τριάθλου-διάθλου

Κύπρος ΝικολάουΌσοι ασχολήθηκαν με το τρίαθλο στη Κύπρο δεν μπορούν να μην γνωρίζουν τον παλιό πρωταθλητή και προπονητή της εθνικής ομάδας Κύπρο Νικολάου. Μας παράθεσε τις απόψεις του, σαν σχόλιο στο άρθρο που έγραψα πρόσφατα για την ακύρωση των αγώνων διάθλου – τριάθλου, αλλά και γενικά για την όλη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Κυπριακή Ομοσπονδία Τριάθλου.  Ευχαριστούμε Κύπρο, κάθε άποψη, ειδικά από άτομα του χώρου είναι απόλυτα σεβαστή, και όπως πολύ σωστά είπες η εποικοδομητική κριτική βοηθά όλους.

Αγαπητέ φίλε Χρίστο , επώνυμα σου παραθέτω τις σκέψεις μου εκτιμώντας την κατάσταση που παρουσιάζεις και επιλέγω συνειδητά να είμαι πιο καυστικός.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε τα Συμβούλια των Ομοσπονδιών απαρτίζονται από ερασιτέχνες και εθελοντές, συνεπώς ο επαγγελματισμός είναι απών, και όταν λέω απών εννοώ ότι τα εν λόγω μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τριαθλου δεν έχουν σαν δικό τους επάγγελμα ( δεν έχουν σπουδάσει το αντικείμενο αυτό) στην Αθλητική διοίκηση, η την Διοίκηση επιχειρήσεως με αποτέλεσμα να μην κατέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τις δυνατότητες να φέρουν σε πέρας το σημαντικό έργο της διαχείρισης του ραγδαία αναπτυσσομένου αθλήματος του Τριαθλου. Τεκμηριώνω αυτό που λέω με τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου που παρουσίασε μέσα στο 2007, αναφέροντας ότι μόνο το 4 % των ατόμων που στελεχώνουν τις Κυπριακές Ομοσπονδίες είναι Επαγγελματίες και οι άλλοι – μη επαγγελματίες – κατέχουν μικρή έως μακρά εμπειρία στον Αθλητισμό αλλά στερούνται γνώσεις και πρακτικές επαγγελματισμού , είναι ερασιτέχνες και εθελοντές. Κάποιος εύκολα μπορεί να διαβάσει επίσης και την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας Κα. Γιωρκατζη η οποία έχει για σειρά ετών επιδείξει την κακοδιαχείριση σε ομοσπονδίες και σε Αθλητικούς Οργανισμούς. Συνεπώς κάποια Ομοσπονδία δύσκολα ξεφεύγει από αυτή την συστημική αλληλεπίδραση που εξαπλώνεται στο νησί μας.
Επίσης η έλλειψη χρόνου που επικαλούνται οι ερασιτέχνες / εθελοντές μελή του ΔΣ, καθιστούν το έργο τους ημιτελές, συνεπώς να είναι μέρος της επεξήγησης στην ερώτηση σου και την παρουσίαση της σημερινής κατάστασης ακύρωσης αγώνων. Δεν είναι όμως αποδεκτή αιτιολόγηση αυτή, καθότι τέτοιες υπεύθυνες θέσεις οι οποίες χαράσσουν και πολιτική αλλά και κρίνουν το μέλλον του αθλήματος στο νησί μας, φέρουν και υπεύθυνες συνέπειες, και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα μέλη του ΔΣ έχουν περάν από αρμοδιότητες και καθήκοντα.
Επέτρεψε μου να μην ακολουθήσω την σκέψη σου ότι δεν γνωρίζουμε το γιατί , τα μέλη του εν λόγω Συμβούλιου αυτού κατάληξαν στην απόφαση αυτή να ακυρώσουν δυο αγώνες, και να συμφωνησω με τον Σοφοκλή Θεοδωρου. Νομίζω ότι οι πρακτικές των τελευταίων χρόνων – όπου παρατηρήσαμε και την αύξηση ενδιαφέροντος στο Τριαθλο – έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους λάτρεις του Τριαθλου. Όπως και εσύ είσαι υπεύθυνος στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για τους Αθλητές Ταλέντα , παρευρέθηκες σε διάφορες συναντήσεις παρατηρώντας τις διαδικασίες και τις πρακτικές για διάφορα άλλα θέματα, οπότε κάποιος δεν πρέπει να «σκάψει σε βάθος» για να αντιλήφθη την καθαρή αυτή εικόνα.
Όπως πολύ σωστά αναφέρεις η εξεύρεση ιδιωτών που θα φέρουν σε πέρας τις διοργανώσεις είναι μια καλή προσέγγιση νοούμενου ότι το ΔΣ της Ομοσπ. κάνει τις ανάλογες ενέργειες προς εξεύρεση τους, και όταν και εφόσον βρεθούν αυτές οι δυσεύρετες εταιρείες να δημιουργήσει υγείες μοντέλο συνεργασίας με απώτερο σκοπό την διεξαγωγή αυτών των αγώνων στο νησί μας, ( είναι προς Παγκυπριο όφελος) , όχι το χρηματικό κέρδος, και να τους διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού. Στην δική μας περίπτωση η Ομοσπονδία φάνηκε τυχερή να έρθει η Bikin Cyprus να την προσεγγίσει, χωρίς ψάξιμο και κόπο, οπότε αναμένει κάποιος να δει τις ενέργειες και στήριξη της , εκ μέρους της Ομοσπονδίας.
Όσο αφορά τις χορηγίες που φάνηκε τυχερή η Ομοσπονδία Τριαθλου να έχει για σειρά ετών, η οικονομική κρίση πιθανόν να είναι μια από τις αίτιες για την σμίκρυνση τους, αλλά βαρύνουσας σημασίας να είναι η εικόνα και ενέργειες και υπευθυνότητα απέναντι στους χορηγούς αυτούς από τα μέλη του Δ.Σ. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς είναι ύψιστης σημασίας να διατηρείς άριστα τις ευθύνες τις οποίες έχεις δεσμευτεί απέναντι στους χορηγούς σου λειτουργώντας με το «ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο».
Τα προ- αναφερόμενα ας μην εκληφθουν ως μηδενισμός του μέχρι τώρα έργου και πολύ-ετους δράσης της Ομοσπονδίας Τριαθλου, αντιθέτως ας εκληφθουν έως εποικοδομητική κριτική . Είναι επίσης γνωστό ότι τα αρμόδια όργανα στην περίπτωση αυτή Το Συμβούλιο της Ομοσπ. Τριαθλου, πρέπει και είναι ηθικά σωστό, να τυγχάνουν κριτικής και αξιολόγησης από συγγενικά άτομα στον χώρο , όπως και από ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ειναι αχρειαστο να πώ ‘οτι και η δική μου προσκληση για διαλογο πανω στην σελλα βρισκεται εκεί ‘οποτε το θελησεις. :)

Για τους φίλους που δεν με γνωρίζουν και διαβάζουν τις δικές μου απόψεις ονομάζομαι Κύπρος Νικολάου, και είμαι Πιστοποιημένος Προπονητής Τριαθλου από το ΙΤU Level II , κατέχω Μεταπτυχιακό στην Εργοφυσιολογια, και Πτυχίο στην Αθλητική Διοίκηση, από τις ΗΠΑ. Για σειρά ετών διατέλεσα στο παρελθόν Διευθυντής της Εθνικής Ομάδας Τριαθλου όπου είχα και την τύχη να γνωρίσω και τον φίλο Χριστό Χρίστου που ήταν και μέλος της ομάδας αυτής μεταξύ άλλων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: