christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ακύρωση του αγώνα διάθλου στις 23.3.2014

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Τριάθλου, με χτεσινή ανακοίνωση της μας ενημέρωσε ότι ακυρώνεται ο προγραμματισμένος για τις 23.3.2014 αγώνας διάθλου (τρέξιμο – ποδήλατο – τρέξιμο), που ουσιαστικά θα ήταν και το παγκύπριο πρωτάθλημα διάθλου. Είναι ο δεύτερος κατά σειρά αγώνας που ακυρώνεται (μετά τον αγώνα τριάθλου στις 27.4.2014), απο τους 4 που είχε αρχικά ανακοινώσει η Ομοσπονδία.

Δεν παρευρέθηκα σε κάποια από τις τελευταίες συνεδρίες του Δ.Σ. για να γνωρίζω τι συνέβηκε και φτάσαμε μέχρι εδώ, αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι όσο αυτό στεναχωρεί εμάς τους αθλητές που προετοιμαζόμασταν ολόκληρη τη χρονιά για αυτούς τους αγώνες, άλλο τόσο στεναχωρεί και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αθλητές και οι ίδιοι.

Κάνοντας απλά εικασίες, πιστεύω φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο για το τρίαθλο και τις τριαθλητικές διοργανώσεις στη Κύπρο, όπου οι σπόνσορες άρχισαν ν αποσύρονται, τα χρήματα αλλά ίσως και οι εθελοντές να λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Επίσης, ενώ κάθε χρονιά το βάρος των διοργανώσεων έπεφτε περισσοτερο στους ώμους του τριαθλητικού σύλλογου Νηρέας, ίσως κάπου και αυτοί να έχουν πλέον κουραστεί, κάτι απόλυτα σεβαστό και σε ένα σημείο αναμενόμενο.

Το απαγοητευτικό κατά τη γνώμη μου είναι η χρονική στιγμή που συνέβηκε αυτό το κομβικό σημείο, το οπισθογύρισμα για να το ονομάσω πιο σωστά, αφού πέρσι είχαμε ρεκορ συμμετοχών στους αγώνες που έγιναν, ενώ όλο και περισσότερος κόσμος εδώ στη Κύπρο ενδιαφέρεται για το άθλημα του Τριάθλου.

Αυτό που επείγει, πάντα κατά τη γνώμη μου, κάτι που ανάφερα επανελειμμένα και σε παλαιότερα άρθρα μου, είναι να βρεθούν και άλλοι διοργανωτές αγώνων τριάθλου, καθαρά από τον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη η εταιρεία Bikin Cyprus έκανε την αρχή, με ένα πολύ όμορφο αγώνα που διοργάνωσε τον Νιόβρη στην Πάφο, και ένα ακόμα που διοργανώνει στος 13.4.2014, επίσης στην Πάφο.

Δεν γίνεται για παράδειγμα, τώρα τον Μάρτη να έχουμε σε δύο συνεχόμενα Σαββατοκυρίακα δύο πολύ ωραίους αγώνες δρόμου διάφορων αποστάσεων, (που ουσιαστικά λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους) και να μην καταφέρουμε να πείσουμε αυτούς τους διοργανωτές ότι θα μπορούσαν να επενδύσουν και σε αγώνες τριάθλου, το οποίο παγκοσμίως είναι απο τα πιο εξελισσόμενα αθλήματα.

Όπωσδήποτε, το θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους αθλητές, είναι «τι κάνουμε τώρα»;

Αυτό πάντως που θα κάνουμε με τα παιδιά της ομάδας μου και θα μπορούσε να το κάνει και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται, απλά αντί του διάθλου που θα οργάνωνε η Ομοσπονδία στις 23.3.2014, θα λάβουμε μέρος στο δίαθλο που διοργανώνεται στις αγγλικές βάσεις Ακρωτηρίου, μια βδομάδα αργότερα, στις 30.3.2014.

Αυτό θα έχει δύο αποστάσεις, η μία θα είναι 10 χιλιόμετρα τρέξιμο, 40 ποδήλατο και 5 τρέξιμο, και η άλλη θα είναι 3 χιλιόμετρα τρέξιμο, 15 ποδήλατο και ξανά 3 τρέξιμο.

Σημαντικό για αυτούς που σκέφτοναι να το κάνουν, είναι να κάνουν νωρίς την αίτηση τους για να αποκτήσουν το πάσο, που θα τους επιτρέψει την είσοδο στις βάσεις την συγκεκριμένη ημέρα. Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφή στον αγώνα και αίτηση για πάσο μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα τους πατώντας εδώ.Little boy cry Sporty

Advertisements

5 Σχόλια

 1. Sophocles

  Χρίστο σε χαιρετώ,
  η ακύρωση του διάθλου είναι λυπηρό για όλους εμάς που αγαπάμε τους αγώνες αντοχής. Επέτρεψε μου όμως να έχω τις αμφιβολίες μου ως προς το ότι δεν ξέρουμε πως φτάσαμε ως εδω. Δεν χρειαζόταν πάνω απο 1-2 επαφές με τους «ιθύνοντες» για να δει κάποιος που πάει το πράγμα. Το ότι όλο το βάρος έπεσε πάνω στο Νηρέα επίσης ήταν αναμενόμενο για τους γνωστούς λόγους. Το ότι σπόνσορες έφυγαν ενώ, όπως προανέφερες, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δώσουν λέφτα σε άλλους αγώνες (συμπεριλαμβανομένου αγώνα τριάθλου) επίσης πρέπει να εγείρει ερωτηματικά.Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις αλλά πιστευώ ότι με το να στρουθοκαμηλίζουμε (δεν μιλάω για εσένα προσωπικά αλλά για την κοινοτητα του τριάθλου γενικότερα) μας κάνει συνένοχους στο πρόβλημα.
  Φιλικά
  Σοφοκλής

  Υ.Γ. Για περαιτέρω διάλογο καλύτερα να τα πούμε απο τις σέλες των ποδηλάτων μας!

  Μου αρέσει!

  • Ευχαριστώ Σοφοκλή μου για το σχόλιο σου, όντως έχεις δίκαιο για αυτά που λές. Τωρά αν είναι στρουθοκαμηλισμός, κακές συγκυρίες, κακοί χειρισμοί, αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ. κλπ, αυτό κανείς από εμάς που είναι εκτος δεν μπορεί να το ξέρει, για αυτό εξ άλλου δεν είμαι και σε θέση να ασκήσω σοβαρή κριτική ή να επιρρίψω ευθύνες σε κανένα. Το πιο λυπηρο στην όλη υπόθεση είναι ότι έχει τόσο κόσμο πλέον που ενδιαφέρεται για αγώνες αντοχής περα από αγώνες δρόμου, και η Ομοσπονδία Τριάθλου ουσιαστικά δηλώνει απών

   Μου αρέσει!

 2. Αγαπητέ φίλε Χρίστο , επώνυμα σου παραθέτω τις σκέψεις μου εκτιμώντας την κατάσταση που παρουσιάζεις και επιλέγω συνειδητά να είμαι πιο καυστικός.
  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε τα Συμβούλια των Ομοσπονδιών απαρτίζονται από ερασιτέχνες και εθελοντές, συνεπώς ο επαγγελματισμός είναι απών, και όταν λέω απών εννοώ ότι τα εν λόγω μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τριαθλου δεν έχουν σαν δικό τους επάγγελμα ( δεν έχουν σπουδάσει το αντικείμενο αυτό) στην Αθλητική διοίκηση, η την Διοίκηση επιχειρήσεως με αποτέλεσμα να μην κατέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τις δυνατότητες να φέρουν σε πέρας το σημαντικό έργο της διαχείρισης του ραγδαία αναπτυσσομένου αθλήματος του Τριαθλου. Τεκμηριώνω αυτό που λέω με τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου που παρουσίασε μέσα στο 2007, αναφέροντας ότι μόνο το 4 % των ατόμων που στελεχώνουν τις Κυπριακές Ομοσπονδίες είναι Επαγγελματίες και οι άλλοι – μη επαγγελματίες – κατέχουν μικρή έως μακρά εμπειρία στον Αθλητισμό αλλά στερούνται γνώσεις και πρακτικές επαγγελματισμού , είναι ερασιτέχνες και εθελοντές. Κάποιος εύκολα μπορεί να διαβάσει επίσης και την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας Κα. Γιωρκατζη η οποία έχει για σειρά ετών επιδείξει την κακοδιαχείριση σε ομοσπονδίες και σε Αθλητικούς Οργανισμούς. Συνεπώς κάποια Ομοσπονδία δύσκολα ξεφεύγει από αυτή την συστημική αλληλεπίδραση που εξαπλώνεται στο νησί μας.
  Επίσης η έλλειψη χρόνου που επικαλούνται οι ερασιτέχνες / εθελοντές μελή του ΔΣ, καθιστούν το έργο τους ημιτελές, συνεπώς να είναι μέρος της επεξήγησης στην ερώτηση σου και την παρουσίαση της σημερινής κατάστασης ακύρωσης αγώνων. Δεν είναι όμως αποδεκτή αιτιολόγηση αυτή, καθότι τέτοιες υπεύθυνες θέσεις οι οποίες χαράσσουν και πολιτική αλλά και κρίνουν το μέλλον του αθλήματος στο νησί μας, φέρουν και υπεύθυνες συνέπειες, και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα μέλη του ΔΣ έχουν περάν από αρμοδιότητες και καθήκοντα.
  Επέτρεψε μου να μην ακολουθήσω την σκέψη σου ότι δεν γνωρίζουμε το γιατί , τα μέλη του εν λόγω Συμβούλιου αυτού κατάληξαν στην απόφαση αυτή να ακυρώσουν δυο αγώνες, και να συμφωνησω με τον Σοφοκλή Θεοδωρου. Νομίζω ότι οι πρακτικές των τελευταίων χρόνων – όπου παρατηρήσαμε και την αύξηση ενδιαφέροντος στο Τριαθλο – έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους λάτρεις του Τριαθλου. Όπως και εσύ είσαι υπεύθυνος στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για τους Αθλητές Ταλέντα , παρευρέθηκες σε διάφορες συναντήσεις παρατηρώντας τις διαδικασίες και τις πρακτικές για διάφορα άλλα θέματα, οπότε κάποιος δεν πρέπει να «σκάψει σε βάθος» για να αντιλήφθη την καθαρή αυτή εικόνα.
  Όπως πολύ σωστά αναφέρεις η εξεύρεση ιδιωτών που θα φέρουν σε πέρας τις διοργανώσεις είναι μια καλή προσέγγιση νοούμενου ότι το ΔΣ της Ομοσπ. κάνει τις ανάλογες ενέργειες προς εξεύρεση τους, και όταν και εφόσον βρεθούν αυτές οι δυσεύρετες εταιρείες να δημιουργήσει υγείες μοντέλο συνεργασίας με απώτερο σκοπό την διεξαγωγή αυτών των αγώνων στο νησί μας, ( είναι προς Παγκυπριο όφελος) , όχι το χρηματικό κέρδος, και να τους διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού. Στην δική μας περίπτωση η Ομοσπονδία φάνηκε τυχερή να έρθει η Bikin Cyprus να την προσεγγίσει, χωρίς ψάξιμο και κόπο, οπότε αναμένει κάποιος να δει τις ενέργειες και στήριξη της , εκ μέρους της Ομοσπονδίας.
  Όσο αφορά τις χορηγίες που φάνηκε τυχερή η Ομοσπονδία Τριαθλου να έχει για σειρά ετών, η οικονομική κρίση πιθανόν να είναι μια από τις αίτιες για την σμίκρυνση τους, αλλά βαρύνουσας σημασίας να είναι η εικόνα και ενέργειες και υπευθυνότητα απέναντι στους χορηγούς αυτούς από τα μέλη του Δ.Σ. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς είναι ύψιστης σημασίας να διατηρείς άριστα τις ευθύνες τις οποίες έχεις δεσμευτεί απέναντι στους χορηγούς σου λειτουργώντας με το «ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο».
  Τα προ- αναφερόμενα ας μην εκληφθουν ως μηδενισμός του μέχρι τώρα έργου και πολύ-ετους δράσης της Ομοσπονδίας Τριαθλου, αντιθέτως ας εκληφθουν έως εποικοδομητική κριτική . Είναι επίσης γνωστό ότι τα αρμόδια όργανα στην περίπτωση αυτή Το Συμβούλιο της Ομοσπ. Τριαθλου, πρέπει και είναι ηθικά σωστό, να τυγχάνουν κριτικής και αξιολόγησης από συγγενικά άτομα στον χώρο , όπως και από ανεξάρτητους παρατηρητές.

  Ειναι αχρειαστο να πώ ‘οτι και η δική μου προσκληση για διαλογο πανω στην σελλα βρισκεται εκεί ‘οποτε το θελησεις. 🙂

  Για τους φίλους που δεν με γνωρίζουν και διαβάζουν τις δικές μου απόψεις ονομάζομαι Κύπρος Νικολάου, και είμαι Πιστοποιημένος Προπονητής Τριαθλου από το ΙΤU Level II , κατέχω Μεταπτυχιακό στην Εργοφυσιολογια, και Πτυχίο στην Αθλητική Διοίκηση, από τις ΗΠΑ. Για σειρά ετών διατέλεσα στο παρελθόν Διευθυντής της Εθνικής Ομάδας Τριαθλου όπου είχα και την τύχη να γνωρίσω και τον φίλο Χριστό Χρίστου που ήταν και μέλος της ομάδας αυτής μεταξύ άλλων.

  Μου αρέσει!

  • Ευχαριστώ φίλε Κύπρο για το σχόλιο σου. Και μόνο ότι ξόδεψες τόσο χρόνο για να το γράψεις δείχνει και την δική σου πίκρα, όπως όλων μας, για τη κατάσταση που δυστυχώς επικρατεί πλέον στο χώρο μας. Συνειδητά επιλέγω να μην ασκώ κριτική γιατί δεν είμαι κοντά στο συμβούλιο για να ξέρω τι γίνεται. Όσο για το πρόγραμμα ταλέντων, έφτασα σε σημείο να με παίρνουν τηλέφωνο γονείς που ενδιαφέρονται να ασχοληθεί το παιδί τους με το άθλημα και να τους αποτρέπω, λόγω της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Ταλένα. Ποιά ταλέντα; Εδώ στους μεγάλους και δεν έχουμε αγώνες να τους προσφέρουμε, με τα ταλέντα θα ασχολούμαστε;

   Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Τα σχόλια του προπονητή Κύπρου Νικολάου για την ακύρωση των αγώνων τριάθλου-διάθλου | christostriathlon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: