christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ταλέντο. Τι κάνει τελικά τη διαφορά; Η περίπτωση του Νικόλα Ιωαννίδη

Πριν λίγες μέρες είχα την τύχη και τη τιμή να παρευρεθώ στην τελετή βράβευσης της ΕΑΚ (Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου) για τους άριστους αθλητές της Κύπρου για το 2013. Ο λόγος της εκεί παρουσίας μου ήταν η βράβευση του Νικόλα μας σαν το μεγαλύτερο ανερχόμενο ταλέντο στη Κύπρο για τη χρονιά 2013, από όλα τα αθλήματα.nikolas 1 Βλέποντας τον με το κουστούμι του να παραλαμβάνει το έπαθλο του, και γύρω μου την προπονήτρια του τη Τόνι και την οικογένεια του να δακρύζει, σκεφτόμουν την εξέλιξη αυτού του μικρού στα τελευταία 4 χρόνια που συνεργαζόμαστε.nikolas toni me Τις θυσίες και τις υπερβάσεις που χρειάστηκε ένα παιδί 10 χρονών τότε να κάνει, τόσο αυτός όσο και οι γύρω του, τον τρόπο σκέψης του, τις ικανότητες του, και διερωτόμουν: «Τι ακριβώς τελικά είναι αυτό το ταλέντο;» ή ακόμα καλύτερα, «Το όποιο σωματικό ταλέντο είναι αρκετό για να φέρει τέτοιες διακρίσεις;» Αναλύσεις για το τι είναι ταλέντο, στον αθλητισμό, στη μουσική, στα μαθηματικά ή σε όποιοδήποτε άλλο τομέα υπάρχουν ήδη, δεν θα μπώ σε αυτή τη διαδικασία. Μιλώντας για το Νικόλα τον οποίο ζούμε στη πράξη, το σωματικό του ταλέντο στην ικανότητα της αντοχής είναι αδιαμφισβήτητο.  Με Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (VO2max) 78  ml/kg/min και ικανότητα άμεσης αποκατάστασης μετά από δύσκολα κομμάτια, το ταλέντο του έχει επανειλημμένα επισημανθεί και από το Εργομετρικό μας Κέντρο.

Μπορώ όμως να πώ με απόλυτη βεβαιότητα, ότι το σωματικό ταλέντο του Νικόλα από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό για να τον φέρει δις Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην ηλικία του στο δίαθλο (τρέξιμο-κολύμπι-τρέξιμο) και στο τρίαθλο (τρέξιμο-σκοποβολή-κολύμπι-τρέξιμο).  (Περισσότερα για τους αγώνες αυτούς μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Μιλώντας γενικά για ταλέντα, όπως κάθε προπονητής έτσι και εγώ συνάντησα στην καριέρα μου αρκετά, σε όλα τα αθλήματα που ασχολήθηκα. Σπάνια όμως είδα ταλαντούχους αθλητές να καταφέρνουν να αξιοποιούν πλήρως αυτή τους την ικανότητα. Αυτό γιατί, πολλές φορές το ταλέντο δυστυχώς συνοδεύεται και με κάποια κουσούρια, με κάποιες ελλείψεις σε άλλους τομείς, όπως κακή ψυχολογία, τεμπελιά, κακό χαρακτήρα κλπ.

Καθαρά εμπειρικά, θα κατηγοριοποιούσα τα ταλέντα στις εξής κατηγορίες:

1) Τεμπέληδες.  Κάποια ταλέντα προτιμούν να βασίζονται πάνω στο ταλέντο τους, ξεχνώντας ότι για να φτάσει κάποιος στην κορυφή, σε οποιοδήποτε άθλημα, αλλά κυρίως για να κρατηθεί εκεί απαιτείται εκτος από ταλέντο και σκληρή δουλειά.

2) Φοβιτσιάρηδες. Κάποιοι άλλοι, κάνουν πράγματα και θαύματα στην προπόνηση, με εξωπραγματικές επιδόσεις, αλλά την ώρα του αγώνα δεν μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά. Κάποιοι, ακόμα χειρότεροι, αν σε κάποιο αγώνα νοιώσουν ότι απειλούνται από κάποιο αντίπαλο, προφασίζονται ότι δικαιολογία υπάρχει για να αποφύγουν να αγωνιστούν.

3) Κακοί χαρακτήρες. Η χειρότερη κατηγορία ταλέντων που συνάντησα. Αυτοί οι αθλητές είναι υπερόπτες, ξερόλες, με κακή συμπεριφορά προς συναθλητές, διαιτητές, γονείς, προπονητές κλπ. Διαχειρίζονται πολύ άσχημα την ήττα αφού πάντα φταίνε άλλοι, και διάφορα άλλα τέτοια. Αυτοί σπάνια φτάνουν στις αντρικές/γυναικείες κατηγορίες αφού αργά ή γρήγορα τα τερτίπια τους μπαίνοντας στη ζυγαριά θα είναι περισσότερα από το ταλέντο τους και δεν θα γίνονται ανεκτά από τους γύρω τους.

4) Ευαίσθητοι σε τραυματισμούς. Αυτή η κατηγορία συναντιέται πολύ συχνά, και δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι λάθος των προπονητών τους και όχι των ίδιων. Αυτό γιατί, κάποιοι προπονητές με το που θα αναγνωρίσουν το ταλέντο που έχουν στα χέρια τους, αντί να το διαχειριστούν σωστά και με μέτρο έτσι ώστε να αναπτύξει αυτό το ταλέντο πλήρως στην κατάλληλη ηλικία, φορτώνουν το παιδί προπόνηση μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, με αποτέλεσμα το λεγόμενο «κάψιμο» του αθλητή.

5) Με δύσκολες συνθήκες στην ζωή του. Αυτή είναι και η πιο αδικιμένη κατηγορία ταλέντων. Κάποιος να είναι ταλέντο, να έχει όλα τα σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά, αλλά οι συνθήκες της ζωής του να είναι τέτοιες που να μην του επιτρέπουν να προπονηθεί σωστά. Μπορεί να μιλάμε για φτώχεια, για μη υποστηρικτικούς γονείς, για διαμονή σε κάποιο μακρυνό χωριό χωρίς εύκολη πρόσβαση σε γήπεδο, κλπ. Ακόμα χειρότερα, οι κακές συνθήκες για αυτή τη κατηγορία τελέντων μπορεί να είναι πολιτικοί λόγοι μεταξύ ατόμων σε Ομοσπονδίες ή άλλα πόστα στον αθλητισμό, τα οποία για κάποιο λόγο δεν θέλουν το συγκεκριμένο ταλέντο να προχωρήσει. Κλασσικό παράδειγμα σε αυτό το τελευταίο είναι όταν ο φυλακισθείς για διαφθορά, πρωην υπουργός στην Ελλάδα Άκης Τζοχατζόπουλος είχε δώσει εντολή και κόπηκε από την αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988 ο 19χρονος τότε Νικός Κακλαμανάκης. Αυτό για να πάει κάποιος άλλος αθλητής, γιός αδελφικού φίλου του υπουργού, τον οποίο ο Κακλαμανάκης είχε νικήσει σε 13 από τους 14 αγώνες. Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό το περιστατικό πατώντας εδώ.  Αν ο Κακλαμανάκης τότε, αισθανόμενος την αδικία, όπως συνέβηκε με πολλούς άλλους σε κάθε γωνιά του κόσμου, αποφάσιζε να σταματήσει τον αθλητισμό αηδιασμένος, απλά θα στερούσε από τον εαυτό του και την πατρίδα του τα Ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισε τα επόμενα χρόνια, τα οποία και τον ανέδειξαν σε μια από τις πιο αναγνωρισμένες μορφές στο χώρο της ιστιοσανίδας.

6) Τελευταία κατηγορία αυτός που συνδιάζει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Συνδιάζει δηλαδή όλα τα σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται, να έχει σωστό προπονητή/τρια και να έχει την απαραίτητη υποστήριξη από το σπίτι του.

nikolas 3Αυτή ακριβώς είναι και η κατηγορία στην οποία ανήκει ο Νικόλας Ιωαννίδης. Εκτος από τα σωματικά χαρακτηριστικά που ανέφερα πιο πάνω, τον χαρακτηρίζει η ευγένεια στο χαρακτήρα, η επιμονή σε ότι κάνει και η δέσμευση να τελειώσει πάντα ότι αρχίζει. Σκληροδουλευτής στη προπόνηση, πειθαρχημένος και συνεπής.

Και πάλι όμως, αυτά από μόνα τους δεν θα ήταν αρκετά.  Χωρίς την «τρέλλα» της προπονήτριας του, η οποία του είναι σαν δεύτερη μητέρα, και χωρίς την υποστήριξη από τους γονείς του δεν θα μπορούσε να κάνει το έξτρα βήμα που χρειαζόταν για να φτάσει εκεί που έφτασε.nikolis toni

Ξεκινώντας με τη προπονήτρια του, κ. Τονι Μίτοβα, και την ωραία της τρέλλα, θα έλεγα ότι η γυναίκα ζεί και αναπνέει για το κολύμπι και τους αθλητές της. Με τη Τόνι συνεργαζόμαστε και αλληλοβοηθιόμαστε εδώ και μια 5ετία περίπου, και όλοι στην ομάδα βλέπουμε τι κάνει για να βοηθήσει τους αθλητές της, «τα παιδιά της».

Σαν ομάδα, λόγω των υποχρεώσεων μας έχουμε την κύρια μας προπόνηση πάντα πρωί, γύρω στις 5 – 5:30. Η Τόνι σταθερά και συστηματικά φέρνει το Νικόλα εκείνη την ώρα, περιμένει μέχρι να προπονηθεί, και απο εκεί τον παίρνει για μπάνιο και σχολείο, αφού οι γονείς του δεν μπορούν εκεινη την ώρα.

Όταν άρχισε ποδηλασία μαζί μας ο μικρός, δεν ήθελα να ρισκάρω να κατεβαίνει κατήφορα ακόμα. Η Τόνι ερχόταν κάθε Κυριακή πρωί, μας τον έφερνε στο ραντεβού, και στη κορυφή του βουνού που φτάναμε μας περίμενε για να τον παραλάβει.nikolis turbo

Θυμαμαι στα 12 του, όταν ξεκίνησε την ποδηλασία και θα ερχόταν για πρώτη φορά μαζί μας, είχαμε ραντεβού η ώρα 5:15 το πρωί στο συγκεκριμένο μας σημείο. Όταν ξυπνήσαμε έβρεχε, αλλά αυτό δεν μας επηρεάζει, αφού προπονιούμαστε έτσι και αλλιώς ανεξάρτητα από τον καιρό. Αυτό όμως δεν μπορούσε να το ξέρει η Τονι και ο Νικόλας. Πάμε στο ραντεβού και τους είδα εκεί στο αυτοκίνητο της Τονι να μας περιμένουν. Κατεβάζει η Τόνι το παράθυρο και με ρωτά:

«Χρίστο εμείς στο κολύμπι δεν έχουμε πρόβλημα αν βρέχει, δεν σταματάμε την προπόνηση, εσείς τι κάνετε στην ποδηλασία;»

«Και εμείς συνεχίζουμε.»

Γυρίζει κατευθείαν στο μικρό χωρίς να το σκεφτεί ούτε δευτερόλεπτο και του λέει:

«Άντε Νικόλα».

Αυτός έβγαλε το σακκάκι του και ανέβηκε στο ποδήλατο, χωρίς ίχνος μετάνοιας ή δισταγμού.

Κατάλαβα πολλά και για τους δυό με αυτό το περιστατικό. Από τότε ακολούθησαν πολλά τέτοια.

nikolas gonisΕρχόμενος στην οικογένεια του, η μητέρα του Αυρόρα ή Αυγή με καταγωγή από τη Ρουμανία, ανήκει στην κατηγορία των αθλητριών ενόργανης γυμναστικής της μεγάλης ρουμάνικης σχολής, της αμέσως επόμενης φουρνιάς από τη φουρνια της Νάντιας Κομανέτσι. Γνωστά τα κατορθώματα αυτής της αθλήτριας και γνωστή η πειθαρχία και η σκληρή δουλειά που απαιτεί αυτό το άθλημα.

Έχοντας ιδία γνώση η Αυρόρα για το τι απαιτείται για υψηλού επιπέδου αθλητισμό, έστησε στο σπίτι ένα μηχανισμό υποστήριξης γύρω από το Νικόλα. Δρομολόγια για τα μαθήματα και τις προπονήσεις, διατροφή, διάβασμα, αγώνες, άψογη συνεργασία με την Τονι κλπ. nikolis lakatamia team

Αυτά σαν φόρο τιμής στο Νικόλα Ιωαννίδη, τον Νικολάκη μας, με την ευχή να συνεχίσει έτσι, προσγειωμένα, πρώτα σαν σωστός αθλητής και άνθρωπος, και μετά σαν ένας απο τους πιο υποσχόμενουν νεαρούς αθλητές μας. nikolis omada

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: