christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Γιατί οι εταιρείες πρέπει να προσλαμβάνουν αθλητές

The-best-business-team-players-are-athletesΔημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Forbes ένα άρθρο με τίτλο: «Why you should fill your company with athletes», γραμμένο απο τον David Williams, και το οποίο αποδείκτηκε εξαιρετικά δημοφιλές.

Αλλά και άλλα άρθα, βιβλία και επιστημονικές μελέτες πριν από αυτό αποδεικνείουν του λόγου το αληθές. Αθλητές που μετείχαν σε αγώνες εθνικού ή διεθνούς επιπέδου, έχουν υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει. Είναι επίσης η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοοεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματά του όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις”

Στο βιβλίο του (σύνδεσμος στο τέλος) ο δρ. William Brad McGonacle, μελετά και εξηγά πως οι νυν και πρώην αθλητές μεταφέρουν τις γνώσεις που απέκτησαν μέσω του αθλητισμού στον εργασιακό τους χώρο.

Συνοψίζοντας τα διάφορα αυτά άρθρα, τα κύρια χαρακτηριστικά που κάνουν τους αθλητές ιδανικούς εργαζόμενους είναι τα εξής:

1) Δεν τα παρατούν ποτέ.

Ειδικά όσοι αθλητές ασχολήθηκαν με τον αγωνιστικό αθλητισμό, οποιουδήοτε αθλήματος, έχουν μάθει να προγραμματίζουν το μυαλό τους να μην τα παρατούν ποτέ σε αυτό που θέλουν να πετύχουν. Επιδεικνείουν ήθος και αφοσίωση στη δουλειά τους, και μπορούν να αντέξουν τη πίεση κάτω από δύσκολες συνθήκες.

2) Οι αθλητές πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Χαρακτηρίζονται από ευέλικτο τρόπο σκέψης, και αν ο προφανής τρόπος για να πραγματοποιήσουν το στόχο τους δεν πετύχει, θα βρούν ένα άλλο τρόπο για να φτάσουν εκεί. Έχουν έντονη την ικανότητα να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και όπου πρέπει να εργάζονται εξυπνότερα, όχι σκληρότερα.

3) Οι αθλητές εύκολα αναπτύσσουν καινούργιες ικανότητες.

Αν και οι αθλητές έχουν εξειδικευμένες γνώσεις όσο αφορά το άθλημα τους, γενικά έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται.

4) Είναι ισορροπημένοι σε ότι κάνουν

Οι αθλητές έχουν μάθει από μικροί να έχουν μια ισορροπία στη ζωή τους. Προσέχουν τη διατροφή τους, αποφεύγουν τα ξενύκτια, έχουν πρόγραμμα για τις ώρες προπόνησης, σχολείου κλπ. Αυτό το χαρακτηριστικό ισχύει και σε κάθε εργασιακό χώρο, αφού ενας μη ισορροπημένος τρόπος ζωής έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στην απόδοση του εργαζομένου.

5) Μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά σε ομάδες

Οι αθλητές γνωρίζουν πως να αναδεικνύουν τα δυνατά σημεία κάθε συναδέλφου τους, Ξέρουν πόσο σημαντική είναι η δύναμη της ομάδας, και ένα έξτρα κίνητρο που έχουν είναι να μην απαγοητεύουν τους συμπαίκτες-συναδέλφους τους. Συχνά μάλιστα βάζουν τις ανάγκες της ομάδας πάνω από τις δικές τους.

6) Αν χρειαστεί μπορούν ευκολότερα από τους μη αθλητές να βγούν από τη «ζώνη ασφαλείας» τους (comfort zone).

Δεν μένουν κολλήμενοι στα καθήκοντα τους αλλά εκεί που χρειάζεται αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες έστω και αν είναι σε κάποιο τομέα που δεν γνωρίζουν καλά. Είναι πρόθυμοι να μαθαίνουν και να εξελίσσονται, κάτι που στο τέλος αποβαίνει σε όφελος για την εταιρεία τους.

Στα πιο πάνω μπορώ να προσθέσω και την προσωπική μου εμπειρία, όπου ενώ σαν γυμναστής ήμουν διορισμένος στα γήπεδα αντισφαίρισης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, αποφάσισα σε μια νύκτα να αλλάξω καριέρα και να γίνω ιατρικός επισκέπτης. Άνοιξα τον τηλεφωνικό κατάλογο και διάλεξα την πιο μεγάλη αγγελία φαρμακευτικών εταιριών εδώ στη Κύπρο, της εταιρείας Μ.Σ.Ιακωβίδης, και έστειλα μια χειρόγραφη αίτηση, αφού πριν 10 χρόνια δεν ήξερα να χρησιμοποιώ κομπιούτερ.

Τόσο άσχετος ήμουν όσο αφορά τις σωστές διαδικασίες και τη σημασία ενός σωστού βιογραφικού, που δεν εκπλάγηκα καν όταν μου απάντησαν οι ανθρώποι και ζήτησαν να με δούν.

«Τι γνωρίζεις για αυτή τη δουλειά;» με ρώτησε το μέλλον αφεντικό μου, ο κ. Σάββας Ιακωβίδης;

«Τίποτα απολύτος» του απάντησα. «Αλλά είμαι πρόθυμος να μάθω, και θα κάνω ότι χρειαστεί για αυτό».

«Θα το ρισκάρω» μου είπε, «και θα σε προσλάβω, φρόντισε να με βγάλεις ασπροπροσωπο».

Αυτό έγινε ακριβώς πριν 10 χρόνια, παραμονές Χριστουγέννων.

Κάθε τόσο θυμίζω το περιστατικό στον κ. Σάββα, και του λέω «αν ήμουν εγώ στην θέση σας δεν θα με προσλάμβανα, δεν θα απαντούσα καν σε μια χειρόγραφη αίτηση, χωρίς βιογραφικό, και χωρίς καν να υπάρχει ανάγκη στην εταιρεία για έξτρα προσωπικό. Πώς και με προσλάβατε εσείς;»

Και η απάντηση του, σταθερή κάθε φορα:

» Μια πρόταση που έγραψες στην αίτηση, ότι είσαι αθλητής, κάτι που για μένα σημαίνει εργατικότητα, πειθαρχία και εκπλήρωση στόχων».

Βιβλίο:

A Phenomenological Study of the Perception and Transfer of Acquired Arbitrary Skills from Athletics to Business by Former Collegiate and Professional Athletes

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: