christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Το ετήσιο μας τρέξιμο στο μονοπάτι του Σέργη

Ο Σέργιος Νικολαίδης, ο οποίος εκτός των άλλων είναι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια στη Λευκωσία, του Fit And Fun, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση δρομέα. Γνωριζόμαστε προ 25ετίας, όταν είμασταν φοιητητές στο ΤΕΦΑΑ, αλλά τότε θεωρούσε εμάς τους δρομείς γραφικούς κατά κάποιο τρόπο, αφού για αυτόν αθλητισμός σήμαινε μόνο Body Building. Υπήρξε πρωταθλητής στο άθλημα του, με σωματικό βάρος περίπου 110 κιλά και ποσοστό λίπους κάτω από 10%.

Έχει ο καιρός όμως γυρίσματα, και εδώ και κάποια χρόνια είναι αναπόσπαστο μέλος της παρέας μας. Μάλιστα εξελίκτηκε σε υπερμαραθωνοδρόμο και λαμβάνει τακτικά μέρος σε αγώνες άνω των 100-150 χιλιομέτρων.

Την «πατέντα» των μονοπατιών που τρέχουμε στον Μαχαιρά κατέχουμε σε κάποια από αυτά εγώ και σε κάποια άλλα ο Χριστάκης. Ο Σέργιος επαναλειμμένα έκανε αίτηση για να εγγράψει κάποιο μονοπάτι, αλλά δεν έπαιρνε την τελική έγκριση. Όταν τελικά, με κάποιες επιφυλάξεις, του δώθηκε η έγκριση, του βάλαμε έναν όρο: να ειναι μέχρι 2 ώρες. Αυτό γιατί, σε όσους δεν τον ξέρουν, μιλάμε για ένα άτομο το οποίο μπορεί να ξεκινήσει για 1-2 ώρες τρέξιμο και να καταλήξει μετά από κάνα 8ωρο σε κάποιο χωριό αρκετά έξω από τη Λευκωσία.

Βρήκε πράγματι ένα από τα πιο ωραία μονοπάτια και τοπία που είδα ποτέ. Νομίζω είναι ο πιο όμορφος τόπος που έτρεξα εδώ στο νησί μας. Απλά, όσο πέρναγε η ώρα και απομακρυνόμασταν αντί να πλησιάζουμε προς τον τερματισμό, η ανησυχία μου επισκίαζε την χαρά της διαδρομής. Τελικά, οι 2 ώρες που μας υποσχέθηκε ήταν ακριβώς ο χρόνος για να ανεβούμε το μονοπάτι μέχρι την κορυφή του, στα 1200 περίπου μέτρα, στην κορυφή των Τζονιών, και χρειάστηκε ακόμα μια ώρα για να το κατεβούμε από το μονοπάτι του Κακοκέφαλου. Έφαγε πολύ βρισίδι εκείνη την ημέρα ο φίλος μας, κατοχύρωσε όμως το μονοπάτι του. Όταν ηρεμήσαμε αποφασίσαμε να το κάνουμε μια φορά το χρόνο, στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Φέτος θα το κάνουμε το επόμενο Σάββατο, 21.12.2013.

Η διαδρομή, αν θέλετε να το ψάξετε στο Google Earth, ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο της Μάντρας του Καμπιού (στο δάσος Μαχαιρά) προς Λυθροδόντα, μέχρι το εγκαταλειμένο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Μέχρι εδώ είναι περίπου 6, εύκολα σχετικά χιλιόμετρα, διάρκειας γύρω στα 40 λεπτά. (Η φωτο απο το GPS του Γιώργου Κωσταντινίδη από τη περσινή χρονιά)diadromi vounou

Θεωρώ το μοναστήρι το πρώτο σημείο κλειδί.Αν κάποιοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την υπόλοιπη ομάδα (η οποία θα πηγαίνει σιγά, στη ζώνη παλμών 2 προς 3, δηλ. 115-130 παλμούς το λεπτό) μέχρι αυτό το σημείο που είναι σχετικά ευθεία, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το ρυθμό στην ανάβαση. Μια λύση θα είναι να επιστρέψουν πίσω από αυτό το σημείο. Θα συμπληρώσουν 12 περίπου χιλιόμετρα σε 1 ώρα και 20 λεπτά. Η άλλη λύση είναι μαζευτεί μια ομάδα πιο αργών δρομέων, και όπως πάντα με αρχηγό το Φοίβο,  να ανεβαίνουν στον δικό τους ρυθμό. Επειδή υπάρχει κίνδυνος να χαθούμε ή ακόμα χειρότερα κάποιου αναπάντεχου τραυματισμού, δεν γίνεται να μείνει κάποιος μόνος του, ειδικά κάποιος που δεν έκανε ξανά τη διαδρομή.

Στη συνέχεια θα μπούμε στο μονοπάτι Ε4, και θα ανεβούμε μέχρι τα 1200 μέτρα περίπου υψόμετρο. Θα είναι 7 ανηφορικά χιλιόμετρα σε δύσβατη και απόκρημνη περιοχή, διάρκειας περίπου 1:20 λεπτά.

Το μονοπάτι αυτό τερματίζει στον εκδρομικό χώρο στα Τζόνια, όπου υπάρχει πόσιμο νερό και θα κάνουμε μια μικρή στάση να γεμίσουμε τα παγούρια μας. Αυτό είναι και το δεύτερο σημείο κλειδί. Οι Φοίβος, Σταυρούλλα, Χριστοδούλα και ίσως ακόμα 1-2 άτομα θα κάνουν μόνο την ανάβαση.  θα έχουμε εδώ παρκαρισμένο από πριν ένα από τα αυτοκίνητα μας. Πρόπερσι πήρα το δικό μου, πέρσι το πήρε ο Χριστάκης, φέτος θα πάρει η Σταυρούλλα το δικό της με το Φοίβο να την φέρνει πίσω.

Μέχρι εδώ θα έχουμε καλύψει 13 περίπου χιλιόμετρα σε 2 περίπου ώρες.

Στη συνέχεια, θα μπούμε για 2 περίπου χιλιόμετρα στην άσφαλτο μέχρι να βρούμε το αγαπημένο μας μονοπάτι, αυτό του Κακοκέφαλου (όνομα και πράγμα). Θα είναι κατηφορικό, διάρκειας περίπου 40 λεπτών και απόστασης περίπου 6 χιλιομέτρων μέχρι τον τερματισμό, όπου θα πάμε σε 3 συνολικά ώρες.

Κάπου εδώ, θα είναι το τρίτο και τελευταίο σημείο κλειδί.

vouno persi 1 alexis batlerΜετά τις περσινές περιπέτειες σχετικά με το φαγητό, επιμένω φέτος να φέρει ο καθένας από κάτι, έτσι για να είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος αν 1-2 άτομα ξεχάσουν ή αποκοιμηθούν τουλάχιστον να τσιμπήσουμε κάτι από τους υπόλοιπους.  Το μενού θα περιλαμβάνει λουκάνικα, λούντζα, παστουρμά, χαλλούμι, σαλάτα, γλυκά και ότι άλλο αθλητικό αρμόζει στην περίπτωση. Εγώ θα φέρω αυτά τα μικρά δισκάκια που ανάβουν αμέσως φωτιά, ας φέρει και κάποιος άλλος κάρβουνα, σπίρτα και πετρέλαιο έτσι για σιγουριά. Μπορούμε να πούμε απο πριν μεταξύ μας τι θα φέρει περίπου ο καθένας, για να μην φέρουμε τελικά όλοι τα ίδια.

Έτσι, αφού θα φέρει ο καθένας το μερίδιο του, δεν υπάρχει λόγος να ξέρουμε από πριν πόσοι και ποιοί θα έρθουν. Όλα τα παιδιά της ομάδας ευπρόσδεκτα, παιδιά όμως που δεν έρχονται μαζί μας συνήθως ας μου στείλουν ένα μύνημα χάρην οργάνωσης.

Χρειαζόμαστε:

1) Δύο εθελοντές να πάνε πιο γρήγορα στο βουνό, ο καθένας με το αυτοκίνητο του, και να ανέβουν στον εκδρομικό χώρο των Τζονιών. Ο ένας να αφήσει το αυτοκίνητο του εκεί και ο άλλος να τον φέρει πίσω, έτσι που να είναι έτοιμοι για την εκκίνηση μαζί μας. Αυτό το ρόλο όπως είπα, για φέτος θα τον αναλάβουν ο Φοίβος και η Σταυρούλλα τους οποίους και ευχαριστώ. Σταυρούλλα μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το κλειδί κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Επίσης μπορείτε να έχετε μια μπλούζα ή φόρμα έξτρα στο αυτοκίνητο για να αλλάξετε μέχρι να έρθετε κάτω.

2) Μια τσάντα στην πλάτη με τα ακόλουθα:

α)Στεγνή φανέλλα και ίσως κάλτσες, τα οποία θα έναι μέσα σε άλλη τσάντα ψωνίσματος.

β) Αδιάβροχα.

γ) Σκούφο και γάντια.

δ) Μπάρες ή μπανάνα.

ε) Ισοτονικό σε μορφή σκόνης, για να κάνουμε ακόμα ένα ποτό για την κατάβαση.

στ) Κινητό τηλέφωνο καλώς κακού.

ζ) Και το κλασσικό χαρτί τουαλέτας.

3) Ένα παγούρι στη ζώνη με ισοτονικό ποτό.

4) Καλό θα ήταν να έχετε παπούτσια για τρέξιμο σε βουνό, αφού θα είναι όλο χωμάτινο μονοπάτι.

5) Οπωσδήποτε στεγνά ρούχα στο αυτοκίνητο μας συμπεριλαμβανομένου ζεστού σακκακιού, σκούφου κλπ. Μην υποτιμήσετε την όποια ευφορία της στιγμής, είναι εύκολο μετά από τρείς ώρες τρέξιμο να αρπάξετε κρυολογημα και να χάσετε το Χριστουγενιάτικο ρεβεγιον, αν δεν προσέξετε.

6) Την καλή μας διάθεση.

Διευκρίνηση για όσους δεν το υποψιάζονται, η διαδρομή θα γίνει ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.  Ώρα εκκίνησης θα είναι 5:40 το πρωί από τον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού στο Μαχαιρά. 

Φωτογραφία από τη περσινή διαδρομή, όπου μαζευτήκαμε 17 άτομα

vouno persi 2Συμβουλή μου  είναι να μην υποτιμήσετε τις καιρικές συνθήκες. Μπορεί κάτω όπου θα παρκαρουμε να είναι ήπιος ο καιρός, αλλά στα 1200 μέτρα υψόμετρο όπου θα ανεβούμε να είναι εντελώς διαφορετικός. Για αυτό μην αμελήσετε τη μικρή τσάντα στη πλάτη με τα αδιάβροχα αλλά και τη στεγνή φανέλλα την οποία θα φορέσουμε στην κατάβαση. Μην αμελήσετε επίσης την ενυδάτωση και την διατροφή σας.

Πιο κάτω ένα βιντεάκι του Κώστα Πατίνιου από τη περσινή διαδρομή:

Advertisements

1 σχόλιο

  Trackbacks

  1. Πρόγραμμα για Τρίαθλο και Τρέξιμο, 16 – 22.12.2013 | christostriathlon

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s

  Αρέσει σε %d bloggers: