christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Τροφές-ασπίδα για τα κρυολογήματα

Από τον Φοίβο Κοντεμενιώτη

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι ιώσεις είναι πολύ συνήθεις.  Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ούτως ώστε να το δυναμώνουμε για να μην έχουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλεί το κρυολόγημα.  Σύμφωνα με τον δρα Γιώργο Πανοτόπουλο, παθολόγο-διατροφολόγο, αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο και πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.  Παράλληλα είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη ποιοτικής τροφής. Η Έλενα Κιουρκτσή, σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Καθημερινή, καταγράφει τα ακόλουθα τρόφιμα που μας προφυλάσσουν από τα κρυολογήματα.

Εσπεριδοειδή

Η συχνή κατανάλωση τους αυξάνει την πρόσληψη σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του σιδήρου και καταπολεμά το κρυολόγημα.  Οι καπνιστές είναι περισσότερο ευάλωτοι για αυτό πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες, διότι το κάπνισμα τους κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις λόγω του ότι καταστρέφει τα αποθέματα βιταμινών στον οργανισμό.  Χρησιμοποιείστε πορτοκάλια ή μανταρίνια στις σαλάτες ή καταναλώστε μόνα τους.   Επίσης το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και εύκολα μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στις φρουτοσαλάτες.

Κόκκινες γλυκές πιπεριές

Περιέχουν βιταμίνη C, μιάμιση φορά περισσότερη από τις πράσινες.  Μπορούν να ενσωματωθούν στις σαλάτες ή στις σούπες.  Μπορούμε, αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους, να τις ψήσουμε στο φούρνο και να τις βάλουμε σε σάντουιτς.

Πατάτες

Σημαντική πηγή βιταμίνης C, έχουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση και την ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων.  Προτιμήστε να τις ψήσετε ‘οφτές’ στο φούρνο και να τις σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο.  Αν είναι πολύ καιρό αποθηκευμένες, χάνουν μέρος της διατροφικής τους αξίας.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Πλούσια σε ψευδάργυρο τονώνουν την άμυνα του οργανισμού και προσφέρουν ταυτόχρονα φυτικές ίνες. Αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Ανήκουν στα τρόφιμα που πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας. Συστήνεται, μάλιστα, τουλάχιστον οι μισές από τις μερίδες δημητριακών και αμυλούχων που καταναλώνουμε καθημερινά να είναι ολικής άλεσης, καθώς μας εφοδιάζουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τέλος περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.

Κουνουπίδι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Έρευνες έχουν δείξει πως το κουνουπίδι αποτελεί μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Δοκιμάστε να το ψήσετε στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο.

Πράσινα Λαχανικά

Το σπανάκι, το μπρόκολο και τα λάχανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να μαγειρευτούν με πολύ υγιεινό τρόπο χωρίς την προσθήκη λιπαρών.  Πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής είτε ψημένα είτε ωμά.

Κρέας

Βασικό στοιχείο για την κατασκευή αντισωμάτων είναι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.  Αυτές βρίσκονται σε ποιοτικά κρέατα όπως τα πουλερικά, το άπαχο μοσχάρι και το χοιρινό, ιδιαίτερα το ψαρονέφρι, που περιέχει λιγότερο ποσοστό λίπους από το στήθος κοτόπουλου.  Προτιμείστε το ψήσιμο στο φούρνο γιατί με τον τρόπο αυτό τα φαγητά γίνονται νοστιμότερα και πιο υγιεινά.

Οστρακοειδή

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί συγκεντρώνει τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία ουσιαστικά πολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια.  Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο καθώς και οι γαρίδες.

Ξηροί καρποί

Προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα λόγω του ότι περιέχουν ψευδάργυρο.  Προτιμάμε ανάλατους ξηρούς καρπούς ιδιαίτερα αμύγδαλα και καρύδια.  Εύκολα ενσωματώνονται στις σαλάτες ή ακόμα και ως γαρνίρισμα σε σούπες.

Όσπρια

Τα φασόλια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και μαγειρεύονται πολύ εύκολα.  Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας.

Λιπαρά ψάρια

Η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο γαύρος και ο σολομός είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, που μας καθιστούν πιο ευάλωτους σε ιώσεις.  Προτιμούμε το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο για πιο υγιεινό μαγείρεμα.

Έχοντας υπόψη τις παραπάνω τροφές, μπορούμε εύκολα να τις συμπεριλάβουμε στο διατροφικό μας μενού, ενισχύοντας τον οργανισμό μας σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο.  Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούμε τα κρυολογήματα που δυστυχώς όχι μόνο μας ταλαιπωρούν αλλά και μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε την καθημερινή μας προπόνηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: