christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα

Από τον Φοίβο Κοντεμενιώτη

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Στο άρθρο της με τον πιο πάνω τίτλο η Δάφνη Καραπιπέρη, στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Γαστρονόμος, απαριθμεί ορισμένες από τις γλυκαντικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα οι οποίες βρίσκονται κρυμμένες σε αυτά με διάφορες ονομασίες.

Σύμφωνα με το άρθρο, η προσθήκη σακχάρων στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ συχνή. Όπως αναφέρει η Καραπιπέρη, “…αν ένα τρόφιμο γράφει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σημαίνει ότι δεν περιέχει περισσότερα από 5 γρ. ανά 100 γρ., αν είναι στερεό, και 2,5 γρ. ανά 100 ml, αν είναι υγρό.  «Χωρίς σάκχαρα» σημαίνει ότι δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 γρ. σάκχαρα ανά 100 γρ. ή 100 ml”.

Στην περίπτωση που αναγράφεται στην ετικέτα «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» αυτό σημαίνει ότι δεν έχει προστεθεί κάποια επιπλέον γλυκαντική ουσία.  Σίγουρα, αρκετά προϊόντα όπως οι χυμοί περιέχουν φυσική ζάχαρη.

Τα σάκχαρα που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η γαλακτόζη, η σακχαρόζη, η μαλτόζη και τα γλυκαντικά που είναι βασισμένα στο καλαμπόκι Τα προστιθέμενα σάκχαρα στα επεξεργασμένα τρόφιμα αναγράφονται με τα ακόλουθα ονόματα: άνυδρη δεξτρόζη, καφέ ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup), φρουκτόζη, μέλι, λακτόζη, νέκταρ, σακχαρόζη.  Αυτές οι ονομασίες προσθέτουν στα τρόφιμα και επιπλέον θερμίδες. Οι πολυόλες, όπως τις αναφέρει το άρθρο, (σορβιτόλη, μαλιτόλη, ξυλιτόλη, λακτιτόλη, μαλτιτόλη, ισομαλτιτόλη, ερυθριτόλη) είναι γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν μικρό ποσοστό θερμίδων.

Τέλος, η ασπαρτάμη, η ακετοσουφάμη, η σακχαρίνη, η στέβια και η σουκραλόζη έχουν ψηλή γλυκαντική ικανότητα, παρόλο που προσφέρουν λίγη η καθόλου ενέργεια όταν καταναλώνονται.

Είναι αυτονόητο πως είναι αδύνατο να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία των τεχνολόγων τροφίμων σχετικά με τις πρόσθετες ουσίες.  Μπορούμε όμως εύκολα να συγκρατήσουμε  κάποιες από τις ονομασίες των πιο πάνω γλυκαντικών ουσιών, ούτως ώστε να αποφεύγουμε τα τρόφιμα στα οποία προστίθενται.  Άλλωστε, οι κρυμμένες αυτές γλυκαντικές ουσίες δυστυχώς προσθέτουν επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή μας.  Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές η λέξη ζάχαρη όχι μόνο απουσιάζει από τις ετικέτες συσκευασίας, αλλά εμφανίζεται με επιστημονικές λέξεις και ονομασίες που είναι άγνωστες στους κοινούς ανθρώπους.sugar

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: