christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η σημασία του να καταγράφετε τις προπονήσεις σας

images (2)Ξεκινώντας τη προπονητική χρονιά, ένα πράγμα που συμβουλεύω τα παιδιά που γυμναζόμαστε μαζί, (κάποιοι το κάνουν κάποιοι όχι) είναι να καταγράφουν τις προπονήσεις τους χειρόγραφα σε ένα ημερολόγιο. Ωραίο το GPS και η αυτόματη καταγραφή των προπονήσεων, αλλά με αυτό το τρόπο κάπου η διαδικασία γίνεται αυτόματα και χάνονται σημαντικές πληροφορίες. Πληροφορίες όπως για παράδειγμα το πως αισθανόμαστε την συγκεκριμένη μέρα, πόσα κιλά είμασταν, καιρικές συνθήκες κλπ.

Το να δεσμευτείτε να καταγράφετε χειρόγραφα τις προπονήσεις σας είναι κατά τη γνώμη μου μέρος της συνολικής δέσμευσης που ονομάζεται «προπόνηση», ή για να το πώ ακόμα καλύτερα «σοβαρή προπόνηση».

Μπορεί στην αρχή να είναι λίγο δύσκολο, αλλά είμαι σίγουρος ότι στην πορεία θα εξελικτεί σε μια ευχάριστη διαδικασία, ειδικά όταν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε την ωφελιμότητα της.

Να φέρω ένα παράδειγμα:

Μπορεί (ή και όχι, αναλόγως του προπονητή σας) να γνωρίζετε μια βδομάδα πριν το πρόγραμμα που θα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Άλλο όμως είναι τα σχέδια στο τετράδιο του προπονητή, και άλλο το τι έγινε τελικά στη πράξη.

Ασθένειες, υπερκόπωση, άλλες υποχρεώσεις, ακόμα και τεμπελιά μπορεί το τέλος της βδομάδας να σας βρεί με ένα εντελώς διαφορετικά εκτελεσμένο προπονητικό πρόγραμμα από ότι ήταν το αρχικό πλάνο.

Αν αυτές οι εβδομάδες, με μειωμένη προπόνηση από αυτή που θα έπρεπε, αρχίζουν να μαζεύονται, στο τέλος και τα αποτελέσματα στους αγώνες θα είναι ανάλογα. Πριν αρχίσετε να κατηγορείτε την τύχη σας, τον προπονητή σας, την διαδρομή, τους διοργανωτές κλπ, ρίξτε μια ματιά στο ημερολόγιο σας. Ποιός ήταν ο αρχικός στόχος; Έγινε ότι έπρεπε να γίνει; Τα τεστ έδειξαν ότι είστε στον σωστό δρόμο;

Αν όχι, τότε το αποτέλεσμα του αγώνα θα είναι άκρως φυσιολογικό. Αν ναι τότε απλά ήταν ένα άτυχο αποτέλεσμα και στην πορεία θα υπέρξουν σίγουρα καλύτερα.

Τι θα μπορούσαν να καταγραφούν σε ένα τέτοιο ημερολόγιο;

1) Αν μιλάμε για αθλητή ο οποίος κάνει μόνο ένα άθλημα (δρομέα, ποδηλάτη, κολυμβητή) τότε καταγράφει το πρόγραμμα που έκανε κάθε μέρα, καθώς και τον συνολικό αριθμό χιλιομέτρων που κάλυψε την ημέρα εκείνη. Αν έχει και πρόγραμμα δύναμης, γράφει επίσης τις ασκήσεις και τα σετ του. Αν τώρα μιλάμε για τριαθλητή, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο πολύπλοκα. Εκτός από τα προγράμματα και τα χιλιόμετρα του, ο τριαθλητής πρέπει να γράφει και το συνολικό αριθμό ωρών που αφιερώσε κάθε μέρα στην προπόνηση του, στο κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο ή βάρη.

Στο τέλοςκάθε βδομάδας, πρέπει να υπάρχει και το σύνολο. Αυτό για τους αθλητές που κάνουν ένα άθλημα είναι ο συνολικός αριθμός χιλιομέτρων που κάλυψαν στην βδομάδα (για τους αρσιβαρίστες και τους bodybuilders είναι τα συνολικά κιλά που σήκωσαν τόσο συνολικά όσο και σε κάθε άσκηση). Για τους τριαθλητές είναι ο συνολικός αριθμός ωρών, η οποία είναι και η μονάδα μέτρησης για τον όγκο της εβδομαδιαίας τους προπόνησης, και αν θέλουν και τα συνολικά χιλιόμετρα για κάθε άθλημα.

2) 2-3 συγκεκριμένες μέρες της βδομάδας (εγώ περνώ αυτή τη φρίκη κάθε μέρα) το σωματικό βάρος του αθλητή.

3) Αν στην προπόνηση είχε τέστ ή λιπομέτρηση, το αποτέλεσμα τους.

4) Κάποιες σύντομες σημειώσεις, αν χρειάζεται, για την προπόνηση της ημέρας. Πως αισθανόταν, αν δεν έγινε τελικά αυτό που ήθελε ο προπονητής, παλμοί, αν τον επηρέασε θετικά ή αρνητικά κάτι που συνέβηκε, αϋπνία, καινούργια παπούτσια και πως ήταν, καιρικές συνθήκες κλπ.

5) Στην αρχή του τετραδίου να υπάρχουν οι στόχοι της χρονιάς, ενώ στο τέλος τα ατομικά ρεκορ του αθλητή, τόσο στους αγώνες του, όσο και σε προπονητικά τεστ. Δρομείς αποστάσεων για παράδειγμα, μπορούν να γράψουν το ρεκορ τους στα 100 μέτρα, όπου λογικά δεν θα τα τρέξουν ποτέ σε αγώνα. Μπορούν επίσης να γράφουν τα ρεκορ τους σε διάφορους γύρους πόλεων, όπου συνήθως η διαδρομή είναι ίδια.

Για ποιούς λόγους λοιπόν κάποιος θα πρέπει να καταγράφει τις προπονήσεις του;

1) Κατ’ αρχήν, και μόνο η διαδικασία αυτή είναι κίνητρο για τον αθλητή, ο οποίος πλέον δεν θα θέλει να βλέπει άδειες σελίδες στο ημερολόγιο του.

2) Με αυτό το τρόπο υπάρχει ένα πιο λεπτομερές και ειλικρινές προσωπικό αρχείο, σε σχέση με το άψυχο αποτύπωμα του GPS στον υπολογιστή.

3) Καταγράφωντας την προπόνηση, ο αθλητής αποκτά δική του αντικειμενική γνώμη για το τι δουλεύει και τι όχι για τον ίδιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αθλητές που είναι ενταγμένοι σε κάποιο γκρουπ στο οποίο όλοι περίπου ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα.

4) Μπορεί να προληφθεί η υπερκόπωση. Στην τριαθλητική μου ομάδα για παράδειγμα, συνήθως δουλεύουμε μεσόκυκλους 3 βδομάδων, 2 δύσκολες και την τρίτη αποκατάσταση. Ξανά χάρην παραδείγματος, ας πούμε ότι θέλαμε την πρώτη βδομάδα να κάνουμε 14 ώρες προπόνηση, την δεύτερη 16 και την βδομάδα αποκατάστασης που ακολουθούσε 10. Αν κάποιος καταγράψει στο ημερολόγιο του, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης περισσότερες ώρες, απλά επειδή ΄»είχε χρόνο και είπε να κάνει λίγο ποδήλατο, κολύμπι κλπ», ο επόμενος μεσόκυκλος κατά πάσα πιθανότητα θα τον βρεί αντί φρέσκο και ξεκούραστο, κουρασμένο και υπερφορτωμένο. Καταγράφωντας όμως κάτω τις ώρες, ο αθλητής θα το σκεφτεί δύο φορές πριν αρχίσει να ξεφεύγει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: