christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Προπονητικό καμπ Τριάθλου στη Σερβία, μέρα 2

Πριν αρχίσω να γράφω για τις σημερινές προπονήσεις θα γράψω λίγα λόγια για την περιοχή εδώ στο καμπ.

Ονομάζεται Ομλαντισκι καμπ και είναι περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Κλάτοβο. Είναι ένα συγκρότημα από σπιτάκια και γήπεδα, και φιλοξενούνται αθλητές από διάφορα αθλήματα. Εκτός από προπόνηση δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνει κάποιος εδώ, και για αυτό εξ άλλου επιλέγηκε η περιοχή.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι διαχειρίστρια του όλου συγκροτήματος είναι η Σέρβικη Ομοσπονδία Τριάθλου. Για παράδειγμα, εδώ κάνει τώρα προετοιμασία εκτός από εμάς και η εθνική ομάδα της Σερβίας στην άρση βαρών. Για να το πράξει αυτό έπρεπε να πληρώσει την Σέρβικη Τριαθλητική Ομοσπονδία.

Επίσης κάνουν προετοιμασία 2-3 συλλόγοι τριάθλου από την Σερβία. Έφεραν τις ακαδημίες τους και  και μου προκαλεί ζήλια σαν Κύπριος να βλέπω τόσα παιδιά να ασχολούνται με τόσο ενθουσιασμό με το άθλημα μας και εμείς ακόμα να μην έχουμε καταφέρει κάτι τέτοιο.

Σήμερα ξεκινήσαμε τη μέρα με τη πρώτη προπόνηση να είναι το κολύμπι. Ο Γιάννης θα ακολουθούσε το πρόγραμμα της ημέρας, και σε κάποια σημεία θα έκανε τα δύο τεστ, τα 100 μέτρα και τα 400.

Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

300 μέτρα ελεύθερο

4 χ 100 μεικτή

4 χ 100 με τα πρώτα 25 μέτρα με γροθιές, τα επόμενα με ένα δάκτυλο ανοικτό, τα επόμενα με τρία δάκτυλα και τα τελευταία 25 μέτρα με όλα τα δάκτυλα ανοικτά.

2 χ 150 sculling, όπου οι αθλητές κτυπούσαν τα πόδια και με το κεφάλι έξω από το νερό δούλευαν μπροστά τα χέρια, με έμφαση να κρατούν ψηλά τον αγκώνα, όπως φαίνεται και στο πιο κάτω βίντεο

Ο υπεύθυνος του καμπ Zeljko Bijuk είπε ότι την θεωρεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Στο επόμενο βίντεο, αν και μιλά στα Κροάτικα, εξηγά τόσο παραστατικά το sculling που γίνεται εύκολα κατανοητός από όλους μας

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιλάμβανε 4 χ 50 πλάγιο κολύμπι, με το μπροστινό χέρι να κάνει sculling.

Το κύριο μέρος περιλάμβανε 5 χ 300 μέτρα. Χώρισαν τους αθλητές σε τρείς ομάδες, ανάλογα με τα τεστ που έκαναν χτες. Στόχος ήταν να είναι η κάθε ομάδα σε ρυθμό εύκολου αερόβιου. Πριν να αρχίσουν ο Γιάννης έκανε το πρώτο τεστ, όπου έκανε τα 100 μέτρα σε 1:04.

Ο βοηθός του Zeljko έδωσε στο Γιάννη κάπως διαφορετικό πρόγραμμα, για να ετοιμαστεί ανάλογα για το επόμενο τεστ. Όταν οι άλλοι τέλειωναν τα 300ρια, ο Γιάννης έκανε το επόμενο τεστ, 1 χ 400, στο οποίο έκανε 5:14.  Η αλήθεια είναι ότι, προερχόμενος από τον αγώνα της Κυριακής και κατευθείαν ταξίδι δεν πρόλαβε να επανέλθει, αφού το ατομικό του είναι κατά μισό περίπου λεπτό γρηγορότερο. Οι χρόνοι του όμως για τριαθλητή είναι αρκετά καλοί, στα 100 μέτρα έχει τον τρίτο καλύτερο από όλους εδώ, ενώ στα 400 τον έκτο.

Τελείωσαν με 6 χ 50, με αναχώρηση στο 1 λεπτό.

Στο τέλος, ο Zeljko τους έβαλε να κολυμπούν προς το μέρος του και τους έπαιρνε βίντεο κάτω από το νερό, με σκοπό να κάνει ανάλυση στον καθένα για τον τρόπο που κολυμπά και τα λάθη του. P1000760 Αυτό θα γίνει το βράδυ, μετά το δείπνο.

Στη συνέχεια, οι αθλητές ετοιμάστηκαν και πήγαν στη δεύτερη προπόνηση της ημέρας, 1:10 περίπου ποδηλασία, με στόχο την εκμάθηση στο πως να χειρίζονται το ποδήλατο μέσα στο γκρουπ, κατά την διάρκεια προπονήσεων ή και κατά τη διάρκεια αγώνων όπου επιτρέπεται το drafting. Ακριβώς οι προπονήσεις που κάνουμε στη Ποταμιά, με τη διαφορά ότι ο αθλητής που οδηγά το γκρουπ εμάς στην Κύπρο αποχωρεί από τα δεξιά και προσπερνούν οι άλλοι, εδώ, λόγω του ότι οδηγούν στην άλλη πλευρά ο αθλητής αποχωρεί από την αριστερή πλευρά.

Εγώ, αφού δεν έφερα ποδήλατο, ανάλαβα καθήκοντα να προπονώ στο τρέξιμο όσους για διάφορους λόγους δεν θα πηγαίνουν ποδηλασία. Σήμερα είχα τρείς κοπέλλες, 2 από τη Λευκορωσσία και μια από την Σλοβενία οι οποίες δεν μιλούσαν ούτε λέξη αγγλικά. Αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος που τις απέκλεισε ο Zeljko από την ποδηλασία σήμερα. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να μπούν σε γκρουπ που θα έκανε γρήγορο drafting χωρίς να μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους.

Φαγητό, μια ώρα περίπου, ξεκούραση και έτοιμοι για τη τρίτη προπόνηση της ημέρας στο τρέξιμο.

Όπως μας είπε ο προπονητής, από δώ και πέρα τόσο στο τρέξιμο όσο και στο κολύμπι θα χωρίζει τους αθλητές σε γκρουπ ανάλογα με το τέστ τους. Κάθε πρόγραμμα θα σχεδιάζετε βάση αυτών των τεστκκαι των δυνατοτήτων των αθλητών.

Το πρόγραμμα σήμερα ήταν 10 λεπτά ζέσταμα, 15 λεπτά δρομικές και:

3 λεπτά με ρυθμό 4 λεπτά/χιλιόμετρο, 3 λεπτά με ρυθμό 5 λεπτά/χιλιόμετρο,

2 λεπτά με ρυθμό 3:50/χιλ, 2 λεπτά με ρυθμό 5 λεπτά/χιλ,

1 λεπτό με ρυθμό 3:40/χιλ, 1 λεπτό με ρυθμό 5 λεπτά/χιλ.

Όλο έγινε τρείς φορές, σύνολο 36 λεπτά. Οι παλμοί μου κυμάνθηκαν, όπως προβλεπόταν βάση του τεστ, μεταξύ 150-165, δηλαδή ζώνη 3-4.

Αυτή ήταν η δεύτερη ομάδα, η ομάδα μου, η πρώτη είχε όλους τους ρυθμούς 10 δευτερόλεπτα γρηγορότερα.

Μετά το φαγητό του μεσημεριού ο Γιάννης παραπονιόταν για στομαχόπονο κσι δεν έκανε την απογευματινή προπόνηση. Έχει αυτό το θέμα με συγκεκριμένα φαγητά, και του περνά όταν πίνει γάλα. Έτσι μετά τη προπόνηση βρήκαμε ένα μικρό παντοπωλείο και προμηθεύτηκε αρκετό γάλα για τη συνέχεια.

Μετά το φαγητό ο Zeljko έκανε παρουσίαση και διάλεξη στα παιδιά για τη ηθική στον αθλητισμό, το ντοπινγκ και στη συνέχεια για τη σωστή τεχνική τρεξίματος.

Σε αυτό το κομμάτι παρουσίασε φωτογραφίες από τις προπονήσεις μας και ανάλυσε τα λάθη του καθενός. Στο κολύμπι είπε ότι θα μιλήσει με τον καθένα προσωπικά για το βίντεο του.

Δεν μπορώ σε αυτό το άρθρο να γράψω για την παρουσίαση αυτή, θα τον παρακαλέσω να μου δώσει την παρουσίαση ή κάποιες σημειώσεις και θα το γράψω στο μέλλον.

Τελευταία δουλειά της ημέρας είναι να ετοιμάσουμε το πρόγραμμα για αύριο, όπου δίνει ο Zeljko τον βασικό κορμό και εμείς σχεδιάζουμε την προπόνηση.

Μέτρησα τις ώρες που είχαμε κάποια καθήκοντα σήμερα, είτε προπονούμενοι, είτε προπονώντας άλλους, διαλέξεις, σχεδιασμός προγραμμάτων, συναντήσεις  κλπ, και βγαίνουν περίπου 11 -12 ώρες.

Η γενική εντύπωση κάτω στην παρέα είναι ότι ήρθαμε για διακοπούλες. Το σίγουρο είναι ότι ούτε στην κανονική μου δουλειά σαν ιατρικός επισκέπτης δεν δουλεύω τόσες ώρες την ημέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: