christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ψάρια και λιπαρά Ωμέγα 3

Από το Φοίβο Κοντεμενιώτη

Μια καινούργια μελέτη έρχεται δυναμικά να ενισχύσει τα πλεονεκτήματα που παρέχει η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.

Αυτό σίγουρα δεν είναι καινούριο. Τα ψάρια, ως μέρος της διατροφής μας, ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και την όραση.  Οι διαιτολόγοι υποστηρίζουν πως, όταν αντικαταστήσουμε το κρέας με το ψάρι ο οργανισμός μας χάνει βάρος, ενώ παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει πρόσφατα δημοσιευθεί στο AnnalsofInternalMedicine, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η  πέστροφα, όταν εντάσσονται στο διαιτολόγιό μας μια ή δύο φορές την εβδομάδα, προσθέτουν επιπλέον δύο χρόνια ζωής.  Τα ψάρια είναι σημαντική πηγή των λιπαρών ωμέγα 3.  Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 16 χρόνια 2700 υγιείς ενήλικες 65 χρονών και άνω καταγράφοντας τα επίπεδα των λιπαρών αυτών στο αίμα τους, αποκλείοντας εκείνους που έπαιρναν συμπληρώματα των λιπαρών αυτών.  Το πόρισμα της μελέτης κατέδειξε πως τα άτομα αυτά με ψηλά επίπεδα ωμέγα 3 αύξησαν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 2.2 έτη.  Επιπρόσθετα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακά νοσήματα.  Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ανέφερε πως η μοναδικότητα των στοιχείων αυτών έγκειται στο γεγονός πως, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, επηρεάζουν θετικά τον ανθρώπινο οργανισμό.  «Σταθεροποιούν τη λειτουργία των καρδιακών κυττάρων, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αλληλοεπιδρούν, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων».

Συνάγεται το συμπέρασμα πως τα ψαρικά πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας.  Σημαντική παράμετρος είναι να επιλέγεται υγιεινός τρόπος μαγειρέματος που να μην προσθέτει επιπλέον λίπος, όπως για παράδειγμα το βαθύ τηγάνισμα.  Προτιμήστε το ψήσιμο στη σχάρα, το ψήσιμο στον ατμό και στο φούρνο που αποτελούν τις πιο υγιείς επιλογές.  Ακολουθεί μια απλή συνταγή για σολομό τον οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με σαλάτα και πατάτες οφτές.

Πηγή:

http://www.npr.org/blogs/thesalt/2013/04/01/175721083/eat-fish-and-prosper

Φουρνιστός Σολομός με μαρινάδα εσπεριδοειδών και πατάτες οφτές

Δόση: 4 μερίδες

Μαρινάδα

Αλάτι   ½ κουταλάκι του τσαγιού

Φρέσκο πιπέρι

1 κουταλάκι της σούπας μουστάρδα Dijon

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλάκι του τσαγιού άνηθο ξηρό ή ρίγανη ξηρή

2 κουτάλια της σούπας ψιλοκομμένο κόλιαντρο

50 ml χυμός πορτοκαλιού

50 ml χυμός λεμονιού

300 ml ελαιόλαδο

 

4 φιλέτα σολομού (150 – 180 γραμμάρια)

4 μέτριες πατάτες

Μέθοδος παρασκευής:

1.      Ετοιμάζουμε πρώτα τη μαρινάδα.  Βάζουμε  όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα δοχείο ή μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το μίξερ του χεριού μέχρι που το μείγμα ενοποιηθεί.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μπλέντερ κτυπώντας όλα τα υλικά μαζί για 15 δευτερόλεπτα.

  1. Αφού ετοιμάσουμε τη μαρινάδα, παίρνουμε ένα πινέλο και αλείφουμε τα ψάρια με το μείγμα αυτό.  Θα έχετε αρκετή μαρινάδα την οποία μπορείτε να φυλάξετε για κάποια άλλη παρασκευή όπως κοτόπουλο ή αρνίσιες μπριζόλες.  Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστο δύο με τρεις ώρες.

3.      Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. 

4.      Πλένουμε καλά τις πατάτες και δεν τις ξεφλουδίζουμε.  Ενόσω είναι βρεγμένες προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 45 με 60 λεπτά.

  1. Μόλις ψηθούν οι πατάτες, τοποθετούμε τα ψάρια σε ένα ταψί Pyrex, καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 12 με 15 λεπτά.
  2. Σερβίρουμε το ψάρι με τις πατάτες και μια καλοκαιρινή σαλάτα.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: