christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Τα σάντουιτς του Coach

Από το Φοίβο Κοντεμενιώτη

rolls-fully-baked_jpg_600x400_crop_q85Όταν μια ομάδα 13 ποδηλατιστών ξεκινήσει προπόνηση τριών και πλέον ωρών, οι συζητήσεις για διάφορα θέματα δίνουν και παίρνουν.  Εκτός από τα περί προπόνησης, το πείραγμα μεταξύ των μελών της ομάδας γίνεται έντονο αλλά συνάμα και διασκεδαστικό.  Δεν ξέρω πως το έφερε η κουβέντα, αλλά σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της σημερινής ποδηλατικής εξόρμησης ο Χρίστος προσφέρθηκε χαριτολογώντας, στην επόμενη συνάντηση, να φέρει σάντουιτς για όλους γεμίζοντας όπως είπε χαρακτηριστικά, το πίσω μέρος της φανέλας του με φραντζολάκια.  Θα μοιάζει ίσως από μακριά με ένα κινούμενο φουσκωτό σκέφτηκα.  Ακούγοντας την επιλογή του, καταφεύγοντας δυστυχώς στην ιδιότητα μου ως μάγειρας, είπα: «Αν ήξερες τι μπαίνει μέσα σε ένα ζυμάρι τέτοιο νομίζω θα το απόφευγες.»  Φυσικά ο Χρίστος δεν χάνει την ευκαιρία να διασκεδάσει με όλη την ομάδα και είναι πάντα ετοιμόλογος με μια ξεχωριστή ατάκα.  Στην συγκεκριμένη περίπτωση απλώς αναγνώρισε, ή μάλλον περίμενε τη δική μου παρέμβαση λέγοντας «… επόμενο ήταν να επέμβει ο μάγειρας.»  Ομολογώ πως η ατάκα στη δική μου περίπτωση ήταν «ήπια», ενώ θα έλεγα πως υπήρχαν στιγμές σε άλλες περιπτώσεις που οι ατάκες του έμοιαζαν με χαριστική βολή.

Ερχόμενος πίσω, σκέφτηκα λοιπόν να τον πείσω να αποφύγει τα φραντζολάκια καταγράφοντας απλά μια συνταγή.  Πολλές είναι οι φορές που μηχανικά τρώμε αρκετά αρτοπαρασκευάσματα τα οποία είναι φορτωμένα ζάχαρη, λίπος και αλάτι γιατί είναι απλά διαθέσιμα σε περίπτερο ή φούρνο.

Καταφεύγοντας λοιπόν στο βιβλίο του φίλου μου Gisslen (δεν είναι ποδηλάτης αλλά τα βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής του είναι εξαιρετικά) έχω βρει μια συνταγή όπου στα 625 γραμμάρια αλεύρι που χρησιμοποιείται,  τα υπόλοιπα υλικά (162 γραμμάρια ) αποτελούνται από βούτυρο, φυτικό λίπος, αποξηραμένο γάλα και αλάτι. Αν τα μαθηματικά μου είναι σωστά τα υλικά αυτά αποτελούν το 25% της συνταγής.  Εκ πείρας το ποσοστό αυτό μεγαλώνει ανάλογα με το αρτοποιείο.  Να θυμάστε πως τα φραντζολάκια γίνονται μαλακά λόγω του βουτύρου και του φυτικού λίπους (Spry) που περιέχουν.  Υπάρχουν περιπτώσεις και συνταγές όπου το ποσοστό αυτό ανεβαίνει μέχρι και τα 40%.  Αυτό ισχύει και για το γνωστό σε όλους μας άσπρο ψωμί σλάις (Pullman) όπου οι αναλογίες που έχω αναφέρει είναι αρκετά συνήθεις.

Περιττό να αναφέρω πως τα προϊόντα σφολιάτας (λουκανικόπιτες, τυρόπιτες, ελιόπιτες κλπ) είναι θα έλεγα καταστροφικά, αφού μια συνταγή σφολιάτας αποτελείται από 50% αλεύρι και 50% βούτυρο.

Καταλήγοντας, για να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επίσκεψη σε καρδιολόγο (που ίσως χρειαστεί να υποθηκεύσουμε το σπίτι μας για κάποιο ραντεβού ή επέμβαση) καλύτερα τα προϊόντα που έχω προαναφέρει να μην περιλαμβάνονται στη διατροφή μας ούτε περιστασιακά.  Αρτοπαρασκευάσματα που περιέχουν αλεύρι ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινά, γιατί συνοδεύονται από φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Χρίστο, ελπίζω να σε έχω πείσει.  Ας μεταφέρουμε μπανάνες λοιπόν, έστω και με καροτσάκι για το καλό όλης της ομάδας.

Πηγή: Professional Baking, Wayne Gisslen, 3rd edition.

Advertisements

1 σχόλιο

    Trackbacks

    1. Τα φραντζολάκια ήταν πολύσπορα | christostriathlon

    Σχολιάστε

    Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

    Λογότυπο WordPress.com

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

    Φωτογραφία Twitter

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

    Φωτογραφία Facebook

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

    Φωτογραφία Google+

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

    Σύνδεση με %s

    Αρέσει σε %d bloggers: