christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

Οι σαλάτες είναι ότι καλύτερο μπορούμε να απολαύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες μια και ο ζεστός καιρός αναγκάζει τον οργανισμό μας να αναζητά όχι μόνο δροσιστικά φαγητά αλλά και φαγητά με λίγο ή καθόλου λίπος.

Μια πετυχημένη σαλάτα απαιτεί όχι μόνο άριστης ποιότητας υλικά αλλά ταυτόχρονα και μια πετυχημένη “σάλτσα”.  Αυτή η “σάλτσα” – που ταιριάζει στις σαλάτες – ονομάζεται στη γλώσσα της κουζίνας βινεγκρέτ (vinaigrette) και είναι ουσιαστικά ένα μείγμα από λάδι και οξύ (ξύδι, λεμόνι ή συνδυασμό) με αναλογία 1 μέρος οξύ και 3 μέρη λάδι.  Η αναλογία αυτή πρέπει να τηρείται για να δέσει το μείγμα (emulsion – γαλάκτωμα ) και να μην υπάρχει η έντονη γεύση του οξέως στο βινεγκρέτ.  Στο παραπάνω μείγμα μπορούν να προστεθούν επιπλέον, ανάλογα με την συνταγή, μουστάρδα, κρεμμύδι, σκόρδο, βότανα, αλάτι και πιπέρι.  Το βινεγκρέτ παίρνει το όνομα του από το είδος του οξέως που χρησιμοποιείται.  Αν χρησιμοποιηθεί βαλσαμικό ξύδι τότε θα ονομαστεί βινεγκρέτ από βαλσαμικό ξύδι (balsamicvinaigrette).  Αν χρησιμοποιηθεί ξύδι σαμπάνιας τότε θα ονομαστεί βινεγκρέτ σαμπάνιας (champagnevinaigrette).   Τα βινεγκρέτ χρησιμοποιούνται επίσης για να μαρινάρουν κρέατα, ψαρικά ή πουλερικά.

Στην γαστρονομία υπάρχουν διάφορες κατηγορίες σαλατών.  Μια από αυτές είναι οι πράσινες (greensalads) όπου τα μαρούλια αποτελούν τη βάση για την παρασκευή τους.  Στο άρθρο αυτό θα μοιραστώ μαζί σας δύο συνταγές βινεγκρέτ, τα οποία μπορείτε να φυλάξετε στο ψυγείο και να τα χρησιμοποιήσετε εντός μίας βδομάδας συνδυάζοντας τα με τα αγαπημένα σας χορταρικά. Το κυπριακό μαρούλι (romaine), ή ρόκα, η γλυστιρίδα, ή τα μείγματα μαρουλιών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι καλές επιλογές για να δημιουργήσετε τη σαλάτα της αρεσκείας σας.  Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να μην βάλουμε υπερβολική ποσότητα “σάλτσας” στη σαλάτα μας γιατί θα είναι πολύ λαδερή.

Για να παρασκευάσετε τα μείγματα αυτά θα χρειαστείτε ένα μίξερ του χεριού ή ένα μίξερ με βάση (από αυτά που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε milkshakes). 

Ακολουθούν οι συνταγές για δύο βινεγκρέτ μαζί με συνταγές από σαλάτες που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να παρασκευάσετε.

BalsamicVinaigrette½  λίτρο Βαλσαμικό Βινεγκρέτ

Αλάτι   ½ κουταλάκι του τσαγιού

Φρέσκο πιπέρι από τον μύλο

1 κουταλάκι της σούπας μουστάρδα Dijon

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλάκι της σούπας μέλι

5 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο

100 ml ξύδι βαλσαμικό

300 ml ελαιόλαδο

100 ml λάδι φυστικέλαιο

Διαδικασία παρασκευής:

  1. Ανακατεύουμε τα πρώτα επτά υλικά με το μίξερ του χεριού μέχρι που το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά τα λάδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ του χεριού μέχρι που το μείγμα δέσει.
  3. Η αναλογία στη συνταγή αυτή είναι 1 μέρος ξύδι προς 4 μέρη λάδι γιατί το βαλσαμικό ξύδι είναι πολύ έντονο σε γεύση.  Φυλάξετε στο ψυγείο.                                                                                       ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

Για 4 μερίδες

3 δέσμες ρόκα πλυμένες και κομμένες

2 αβοκάντο κομμένα σε λωρίδες

2 ντομάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους

50 γραμμάρια καρύδια

Βαλσαμικό βινεγκρέτ όσο χρειαστεί

Μέθοδος παρασκευής:

1.      Ανακατεύουμε τη ρόκα, το αβοκάντο, τα καρύδια και τις ντομάτες σε μια κούπα.

2.      Προσθέτουμε το βαλσαμικό βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.

3.      Τοποθετούμε τη σαλάτα σε πιατέλα και ραντίζουμε τα καρύδια από πάνω.

4.      Σερβίρουμε.

CitrusVinaigrette – ½  λίτρο – Βινεγκρέτ εσπεριδοειδών

Αλάτι   ½ κουταλάκι του τσαγιού

Φρέσκο πιπέρι

1 κουταλάκι της σούπας μουστάρδα Dijon

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλάκι του τσαγιού άνηθο ξηρό ή ρίγανη ξηρή

100 ml χυμός πορτοκαλιού

50 ml χυμός λεμονιού

450 ml ελαιόλαδο

Μέθοδος παρασκευής:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο ή μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το μίξερ του χεριού μέχρι που το μείγμα ενοποιηθεί.
  2. Φυλάγουμε σε δοχείο και τοποθετούμε στο ψυγείο.

 ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Για 4 μερίδες

250 γραμμάρια μείγμα μαρουλιών (MixedGreens)

10 ντοματίνια (cherrytomatoes) κομμένα στη μέση

1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες

100 γραμμάρια κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

Βαλσαμικό Βινεγκρέτ   όσο χρειαστεί

1.      Ανακατεύουμε τα μαρούλια, τα ντοματίνια και το κρεμμύδι σε μια κούπα.

2.      Προσθέτουμε το βαλσαμικό βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.

3.      Τοποθετούμε τη σαλάτα σε πιατέλα και ραντίζουμε το κεφαλοτύρι από πάνω.

4.      Σερβίρουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: