christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Πνιγμός: Δεν είναι θορυβώδης όπως λανθασμένα νομίζουμε

πνιγμόςΚάποιο άρθρο που ήθελα να γράψω εδώ και καιρό, αφού ήδη αρχίσαμε τα οικογενειακά μπάνια στη θάλασσα και στη πισίνα, αφορά κάποιες γενικές γνώσεις περί πνιγμού. Αν και δεν έχει σχέση με τη συνηθισμένη μου θεματολογία, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές, οι οποίες ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς πότε θα φανούν χρήσιμες. Εξ’ άλλου, σαν τριαθλητές, περνούμε αρκετή ώρα κολυμπώντας σε πισίνα ή θάλασσα, οπόταν καλό θα ήταν να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ο πνιγμός, ειδικά στα παιδιά, δεν είναι όπως τον φανταζόμαστε ή όπως παρουσιάζεται συνήθως στις κινηματογραφικές ταινίες. Πολύ σπάνια κάποιος που πνίγεται θα κουνά τα χέρια του με δύναμη έξω από το νερό και θα φωνάζει για βοήθεια. Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις πνιγμού παιδιών, οι γονείς τους ή άλλοι ενήλικες είναι σε πολύ κοντινή απόσταση αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι το παιδί δίπλα τους χαροπαλεύει.

Ο πνιγμός σχεδόν πάντα είναι ένα σιωπηλό επεισόδιο.

Το αναπνευστικό σύστημα σχεδιαστηκε, όπως λέει και το όνομα του, για την λειτουργία της αναπνοής. Η ομιλία είναι δευτερεύουσα λειτουργία. Πρώτα πρέπει να καλυφθεί η λειτουργία της αναπνοής και μετά η λειτουργία της ομιλίας. Εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ανθρωποι που πνίγονται φυσιολογικά είναι αδύνατον να μπορέσουν να φωνάξουν για βοήθεια. Αυτό γιατί, το στόμα των ατόμων που πνίγονται μπαινοβγαίνει στο νερό, με την περισσότερη ώρα να είναι βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια του. Στο λιγοστό χρονικό διάστημα που καταφέρνει να βγάλει το στόμα του έξω από το νερό, δεν προλαμβαίνει να εκνεύσει, να εισπνεύσει και μετά να φωνάξει για βοήθεια.

Επίσης, τα άτομα που πνίγονται δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι τους για να τραβήξουν την προσοχή των γύρω τους. Το φυσικό τους ένστικτο είναι να σπρώχνουν το νερό προς τα κάτω, έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό στην προσπάθεια τους να αναπνεύσουν.

Στην πλειονότητα τους επίσης, άτομα που κινδυνεύουν με πνιγμό είναι οριζόντια στο νερό. Σε αυτή τη θέση (στην οποία τα πόδια τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν καμιά βοήθεια), μπορούν να κρατηθούν από 20 εώς 60 δευτερόλεπτα, πριν αρχίσουν να βυθίζονται.

Σημάδια τα οποία πρέπει να μας θορυβήσουν σε άτομα μέσα στο νερό:

1) Όταν το κεφάλι είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την επιάνεια του νερού, με το στόμα κάτω από αυτήν.

2) Το κεφάλι να είναι γυρισμένο προς τα πίσω, με το στόμα ανοικτό.

3) Τα μαλιά να πέφτουν μπροστά από το κεφάλι, σκεπάζοντας τα μάτια και το άτομο να μην αντιδρά για να τα μετακινήσει.

4)  Το άτομο να προσπαθεί απελπισμένα να αναπνεύσει, ή να παίρνει συνεχώς μικρές, κοφτές αναπνοές.

5) Αν κάποιος φαίνεται ότι προσπαθεί να «σκαρφαλώσει» μια αόρατη σκάλα.

6) Αν κάποιος φαίνεται ότι προσπαθεί να κολυμπήσει, αλλά δεν προχωρά καθόλου.

7) Αν κάποιος φαίνεται ότι προσπαθεί να γυρίσει ανάσκελα στο νερό αλλά δεν τα καταφέρνει.

Αν δείτε κάποιον να παρουσιάζει τα πιο πάνω σημάδια, το πιο απλό πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να τον ρωτήσετε αν είναι εντάξει. Αν σας απαντήσει καλώς, αν όχι πηγαίνετε αμέσως κοντά του. Καμιά φορά η πιο συνηθισμένη ένδειξη ότι κάποιος πνίγεται, είναι ότι δεν φαίνεται ότι πνίγεται.

Κάποια αληθινά παραδείγματα παιδιών που σώθηκαν τελευταία στιγμή και όπου κανείς από τους γύρω παρευρισκόμενους δεν κατάλαβε τίποτα, μπορείτε να δείτε πιο κάτω:

Advertisements

1 σχόλιο

  Trackbacks

  1. Συμβουλές για την θάλασσα από μία Ναυαγοσώστρια! | christostriathlon

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s

  Αρέσει σε %d bloggers: