christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Συνηθισμένα λάθη στη ποδηλασία

Τα κυριότερα λάθη στη ποδηλασία και με σειρά από τα περισσότερο προς τα λιγότερο εμφανιζόμενα, είναι:
•    Ανοιχτά πόδια
•    Καμπούρα (λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα και κύφωση στη θωρακική μοίρα)
•    Υπερβολικά όρθια στάση
•    Κακή τοποθέτηση της λεκάνης στη σέλα
•    Στραβοί ώμοι
•    Κακή τοποθέτηση των ποδιών στα πετάλια
Τα παραπάνω, είναι τα πιο συχνοεμφανιζόμενα λάθη που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε έναν ποδηλάτη.

Ανοιχτά πόδια
Συχνό φαινόμενο που μπορεί να διορθωθεί τελείως, εκτός από περιπτώσεις που οφείλεται σε σκελετική ιδιομορφία κατά την οποία δεν μπορούμε να διορθώσουμε, μπορούμε όμως να προστατεύσουμε.
Πώς εντοπίζετε; Εάν, κάνοντας ποδήλατο, τα γόνατά σας απέχουν, πέραν του φυσιολογικού, από τον οριζόντιο σωλήνα του ποδηλατικού πλαισίου (σκελετός), τότε θα πρέπει να το διορθώσετε.
Τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης: 1. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ρυθμίσει σωστά τα σχαράκια των παπουτσιών σας (ώστε τα πέλματά σας να πατάνε σωστά τα πετάλια) και το ύψος της σέλας 2. Εφόσον το πρόβλημα δεν οφείλεται σε σκελετική ιδιομορφία, κοιτάξτε την εικόνα σας, με τις μεθόδους που γράφονται παραπάνω και προσπαθήστε μόνοι σας να ποδηλατείτε με τις επιγονατίδες να κοιτούν μπροστά (και όχι προς τα έξω) 3. Εάν το πρόβλημα οφείλεται σε σκελετική ιδιομορφία, συμβουλευτείτε ορθοπεδικό γιατρό.

Καμπούρα (λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα και κύφωση στη θωρακική μοίρα)
Είναι λίγο δύσκολο να το αντιληφθούμε από μόνοι μας. Είναι όμως αρκετά συχνοεμφανιζόμενο λόγω της σκυφτής θέσης κατά την ποδηλάτιση και λόγω του ότι οι ποδηλάτες, σπάνια δίνουν σημασία στη μυϊκή ανάπτυξη του κορμού και στα άνω άκρα και γυμνάζουν μόνο τα κάτω άκρα.
Πώς εντοπίζετε; Με φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση και παρατήρηση σε καθρέφτη από τα πλάγια, ποδηλατώντας, μπορούμε να αντιληφθούμε το λάθος. Αρχικά δε μας ενοχλεί. Ίσα – ίσα μας φαίνεται απόλυτα βολική αυτή η θέση. Επιβαρύνει όμως εξαιρετικά τη σπονδυλική στήλη και σε βάθος χρόνου, παραμορφώνει τη διάταξη των σπονδύλων και προκαλεί πόνους στη μέση.
Τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης: 1. Γυμνάζετε τους στηρικτικούς μύες του κορμού (με ασκήσεις όπως: κοιλιακούς, ραχιαίους, κωπηλατική και μονόζυγο) τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα κάνοντας τρία σετ των τριάντα έως πενήντα επαναλήψεων. Αυξάνετε τη δυσκολία προοδευτικά. Εκτελείται προσεκτικά τις ασκήσεις με σεβασμό στη σωστή τεχνική για την αποφυγή τραυματισμών.

Υπερβολικά όρθια στάση
Όταν ποδηλατούμε με τεντωμένους αγκώνες. Αυτή η θέση, βοηθάει τους αγύμναστους τρικέφαλους βραχιόνιους να ¨λουφάρουν¨, μιας και αδυνατούν να στηρίξουν το βάρος του κορμού μας.
Πώς εντοπίζετε; Ποδηλατώντας, αισθανόμαστε παραπάνω από όσο θα έπρεπε την αντίσταση του αέρα και η απόστασή του στήθους από το τιμόνι είναι μεγαλύτερη του φυσιολογικού.
Τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης: 1. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ρυθμίσει σωστά το ύψος της σέλας και του τιμονιού ώστε να έχουν μεταξύ τους τη σωστή υψομετρική διαφορά και να κάθεστε στο σωστό ύψος 2. Γυμνάζετε τους τρικέφαλους βραχιόνιους τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα κάνοντας τρία έως πέντε σετ των δώδεκα έως δεκαέξι επαναλήψεων. Αυξάνετε τη δυσκολία προοδευτικά. Εκτελείται προσεκτικά τις ασκήσεις με σεβασμό στη σωστή τεχνική για την αποφυγή τραυματισμών.

Κακή τοποθέτηση της λεκάνης στη σέλα
Πρόκειται για τη στάση του σώματος κατά την οποία, παρατηρώντας την ποδηλάτιση από πίσω, διακρίνουμε μια κλίση της λεκάνης αριστερά ή δεξιά. Μπορεί να οφείλεται σε αγύμναστους στροφικούς και στηρικτικούς μύες του κορμού και σε άνισα γυμνασμένους μύες των κάτω άκρων.
Πώς εντοπίζετε; Με φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, ποδηλατώντας, μπορούμε να αντιληφθούμε το λάθος. Σαν αίσθηση από μόνοι μας, είναι λίγο δύσκολο να το αντιληφθούμε.
Τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης: 1. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ρυθμίσει σωστά το ύψος της σέλας ώστε να κάθεστε στο σωστό ύψος 2. Γυμνάζετε τους στηρικτικούς μύες του κορμού (με ασκήσεις όπως: κοιλιακούς, ραχιαίους, κωπηλατική και μονόζυγο) τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα κάνοντας τρία σετ των τριάντα έως πενήντα επαναλήψεων 3. Γυμνάζετε τους μύες των κάτω άκρων (με ασκήσεις όπως: βαθύ κάθισμα ή ημικάθισμα, εκτάσεις τετρακεφάλων μηριαίων, κάμψεις δικεφάλων μηριαίων και γάμπες) τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα κάνοντας τρία έως πέντε σετ των δώδεκα έως δεκαέξι επαναλήψεων. Αυξάνετε τη δυσκολία προοδευτικά. Εκτελείται προσεκτικά τις ασκήσεις με σεβασμό στη σωστή τεχνική για την αποφυγή τραυματισμών.

Στραβοί ώμοι
Είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί και άλλες ανισομέρειες. Οι στραβοί ώμοι, παρασέρνουν τη σπονδυλική στήλη και αυτή με τη σειρά της τη λεκάνη. Έτσι η μέση μας διαγράφει ένα ¨S¨ και τα κάτω άκρα μας ¨πατάνε¨ άνισα στα πετάλια. Συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους που κάνουν δουλειά γραφείου και γράφουν κλίνοντας τη μέση τους αριστερά ή δεξιά. Οι δεξιόχειρες τείνουν να κλίνουν προς τα αριστερά και οι αριστερόχειρες δεξιά.
Πώς εντοπίζετε; Με φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση και παρατήρηση σε καθρέφτη από εμπρός, ποδηλατώντας, μπορούμε να αντιληφθούμε το λάθος. Δεν την αντιλαμβανόμαστε σαν άβολη θέση, αντιθέτως μας φαίνεται απόλυτα βολική. Επιβαρύνει όμως εξαιρετικά τη σπονδυλική στήλη και σε βάθος χρόνου, παραμορφώνει τη διάταξη των σπονδύλων και προκαλεί πόνους στη μέση.
Τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης: 1. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ευθυγραμμίσει σωστά το τιμόνι του ποδηλάτου 2. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ρυθμίσει σωστά το ύψος της σέλας 3. Γυμνάζετε τους μύες της ωμικής ζώνης τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, κάνοντας τρία έως πέντε σετ των δώδεκα έως δεκαέξι επαναλήψεων. Αυξάνετε τη δυσκολία προοδευτικά. Εκτελείται προσεκτικά τις ασκήσεις με σεβασμό στη σωστή τεχνική για την αποφυγή τραυματισμών.

Κακή τοποθέτηση των ποδιών στα πετάλια
Η εμφάνιση αυτού του λάθους στο στυλ του ποδηλάτη, είναι πιο σπάνια. Σε αυτό, έχει συμβάλει κυρίως η αντικατάσταση των κλασικών πεταλιών με τα κουμπωτά και η χρήση των ειδικών παπουτσιών. Ο αναβάτης μπορεί να αισθανθεί το λάθος ή να το διακρίνει απλά κοιτώντας τα πέλματά του, την ώρα που ποδηλατεί.
Πώς εντοπίζετε; Παρατηρώντας τα πέλματά μας από πάνω, ποδηλατώντας, μπορούμε να διακρίνουμε αν ¨πατάμε¨ σωστά στα πετάλια. Αν δεν ¨πατάμε¨ σωστά, τότε τα πέλματά μας θα κλίνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω και οι μύτες των ποδιών δε θα ¨κοιτάνε¨ ευθεία.
Τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης: 1. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ρυθμίσει σωστά τα σχαράκια των παπουτσιών σας έτσι ώστε οι μύτες των ποδιών να ¨κοιτάνε¨ ευθεία και όχι αριστερά ή δεξιά 2. Γυμνάζετε τους στροφικούς και στηρικτικούς μύες του πέλματος (με ασκήσεις όπως: στρέψεις, εκτάσεις και κάμψεις πέλματος) τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα κάνοντας τρία έως πέντε σετ των δώδεκα έως δεκαέξι επαναλήψεων. Αυξάνετε τη δυσκολία προοδευτικά. Εκτελείται προσεκτικά τις ασκήσεις με σεβασμό στη σωστή τεχνική για την αποφυγή τραυματισμών.triathlon 3

http://www.planetbike.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: