christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΨΗΣΙΜO ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Από το Φοίβο Κοντεμενιώτη

Επειδή έχουμε μπει σχεδόν στο Καλοκαίρι, θα σας παρουσιάσω τη μέθοδο στη σχάρα που συνδέεται άμεσα με την αυλή του σπιτιού μας, την παραλία ή και τους εκδρομικούς χώρους του βουνού.  Η διαδικασία αυτή είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία, μαγειρεύοντας με καλή παρέα και ευχάριστο καιρό.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε barbeque. Μπορείτε να ψήσετε με κάρβουνα ή με τις ψησταριές που δουλεύουν με γκάζι.

 

Σημαντικό πλεονέκτημα του ψησίματος στη σχάρα, είναι το γεγονός πως ψήνει φαγητά σχετικά γρήγορα, είναι υγιεινή γιατί τα λίπη που περιέχουν οι τροφές δεν μένουν σε αυτές και τέλος το ψήσιμο ελέγχεται εύκολα .

Το φαγητό που έχει ψηθεί στη σχάρα έχει μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση. Ποιες τροφές ψήνονται με τη μέθοδο αυτή; Από κρεατικά, πουλερικά, μέχρι θαλασσινά, ψάρια και γαρίδες, ακόμα και λαχανικά και τυριά.

Για να θεωρηθούμε καλοί ψήστες και να αποφύγουμε την αρνητική κριτική ακολουθούμε αυτές τις απλές οδηγίες:

 

Πριν το ψήσιμο

1.      Είναι σημαντικό η σχάρα να είναι σε καλή κατάσταση και απόλυτα καθαρή.

2.      Miseenplace (προετοιμασία) σημαίνει στην επαγγελματική μαγειρική να έχουμε κοντά μας όλα τα εργαλεία που θα σας χρειαστούν.  Κάτι ανάλογο θα έλεγα με την λίστα του Χρίστου πριν από ένα τριαθλητικό αγώνα.   Να έχετε λοιπόν στη διάθεση σας λαβίδες και τσιμπίδες για να πιάνετε και να γυρνάτε το φαγητό, αλλά και πινέλα για να αλείφετε με λάδι ή αρωματικά, που να έχουν όμως μακριά χερούλια, ώστε να μην καίτε τα χέρια σας.

3.      Κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές σχάρες για κάθε είδος φαγητού (για ψάρια, για καλαμπόκια κλπ) που δεν είναι απολύτως απαραίτητα, αλλά θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.

4.      Αν είναι να ψήσετε λαχανικά ή μικρά κομμάτια που μπορεί να πέσουν ανάμεσα στη σχάρα, καλό είναι να έχετε ένα ταψάκι να τα ψήσετε πάνω εκεί. Κυκλοφορούν ειδικά ταψάκια με τρυπούλες για αυτή τη δουλειά.

5.      Αν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια, κυκλοφορούν σούβλες μεταλλικές για να τα περάσετε ή και τα γνωστά ξυλάκια. Τα ξυλάκια θα πρέπει να τα μουλιάσετε σε νερό για τουλάχιστον 20′ πριν τα χρησιμοποιήσετε ώστε να μην καούν στη φωτιά. Αν χρησιμοποιείτε μεταλλικά σουβλάκια ή σούβλες, αλείψτε τα με λάδι για να μην κολλήσει το κρέας πάνω τους.

6.      Καλό είναι να έχετε καλά γάντια κουζίνας, αλλά και μια ποδιά που θα προστατέψουν τα χέρια και τα ρούχα σας.

Κατά το ψήσιμο

1.      Βεβαιωθείτε πως έχει ανάψει η φωτιά σας καλά και έχει κάψει καλά η σχάρα.

2.      Αν ψήνετε σε κάρβουνα μπορείτε να βάλετε μαζί και μερικά αρωματικά (για παράδειγμα θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο κλπ), ώστε να αποκτήσει ένα διαφορετικό άρωμα το φαγητό σας. Θα πρέπει όμως να τα μουλιάσετε σε νερό πρώτα για τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να μην καούν στα κάρβουνα, αλλά να βγάλουν καπνό.

3.      Υπάρχουν δυο μέθοδοι ψησίματος στη σχάρα, με άμεση ή έμμεση έκθεση στη φωτιά. Θα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο, ανάλογα με το είδος του φαγητού.

4.      Άμεση έκθεση στη φωτιά: τοποθετούμε το φαγητό μας στη σχάρα, ακριβώς πάνω από τα κάρβουνα, σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η μέθοδος είναι καλή για μπιφτέκια, μπριζόλες και ψάρια.

5.      Έμμεση έκθεση στη φωτιά: η σχάρα τοποθετείται πιο ψηλά, σε χαμηλότερη θερμοκρασία, σκεπάζουμε το φαγητό (πχ κλείνουμε το καπάκι της ψηστιέρας) και το ψήσιμο διαρκεί περισσότερη ώρα. Τη μέθοδο αυτή τη χρησιμοποιούμε για πιο ευαίσθητα φαγητά ή για μεγάλα κομμάτια κρέατος (πχ μια ολόκληρη γαλοπούλα). Θα χρειαστεί να έχετε και ταψάκι κάτω από τη σχάρα να μαζεύει τα ζουμάκια και τα λίπη που θα πέφτουν.

6.      Μαρινάδες: μπορείτε να μαρινάρετε το φαγητό σας ώστε να μαλακώσει και να πάρει ακόμα πιο ωραίο άρωμα. Μπορείτε ακόμα απλώς να τρίψετε πάνω στο κρέας σας για παράδειγμα ένα μείγμα μπαχαρικών

7.      Σιγουρευτείτε ότι η σχάρα είναι ζεστή πριν βάλετε πάνω της το κρέας. Το κρέας θα πρέπει να τσιτσιρίξει και να αρπάξει μόλις αγγίξει το μέταλλο ώστε να «σφραγίσει» και να κρατήσει τους χυμούς του.

8.      Όταν ψήνετε μπριζόλα στο μπάρμπεκιου, «σφραγίστε» την και από τις δύο πλευρές. Η μπριζόλα είναι έτοιμη για γύρισμα όταν ιδρώσει η άψητη επάνω πλευρά. Γυρίστε τη μόνο μια φορά. Τα πολλά γυρίσματα θα σας δώσουν μια στεγνή και σφιχτή μπριζόλα.

9.      Μη βιαστείτε να γυρίσετε το κρέας ή το ψάρι σας. Θα γυρίσουν εύκολα ξεκολλώντας από τη σχάρα αν είναι καλά «σφραγισμένα».

10.Μερικά κρέατα χρειάζονται μόνο ένα καλό σφράγισμα. Αν είστε αναγκασμένοι όμως να τα ψήσετε από νωρίς, τότε χαμηλώστε τη φωτιά αμέσως μετά το σφράγισμα.

11.Είναι σημαντικό να αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί λίγα λεπτά μετά το ψήσιμο ώστε να κατασταλάξουν οι χυμοί του. Είναι αυτό που ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο για το carryovercooking, ότι δηλαδή το φαγητό συνεχίζει να ψήνεται και μετά από την έξοδο του από την πηγή της θερμότητας.  Αν κόψετε μια μπριζόλα αμέσως μετά το ψήσιμο, οι χυμοί θα τρέξουν και η μπριζόλα θα στεγνώσει.

12.Οι μαρινάτες που περιέχουν μέλι ή ζάχαρη καίγονται εύκολα. Γι ‘αυτό χαμηλώνετε τη φωτιά (σε σχάρες που δουλεύουν με γκάζι ) αμέσως μόλις το κρέας σφραγίσει.

13.Αποφύγετε να κόψετε το κρέας για να δείτε αν έχει ψηθεί, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Είναι σημαντικό να εντοπίζετε αν έχει ψηθεί ή όχι με την αφή.  Πιέστε το με μια τσιμπίδα ή με το δάκτυλο. Το ωμό είναι μαλακό. Aπ’ έξω είναι ψημένο και ροδισμένο και μέσα είναι κόκκινο. Το μέτριο είναι σφιχτό. Aπ’ έξω είναι καλοροδισμένο και στο κέντρο ροζ. Το καλοψημένο είναι πολύ σφιχτό. Καφέ απ’ έξω και ομοιόμορφα ψημένο μέσα, χωρίς όμως να είναι στεγνό. Για τον ίδιο λόγο καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείτε ούτε πιρούνα που θα τρυπήσει το κρέας.

14.Το μοναδικό μειονέκτημα που θα εντόπιζα κατά την μέθοδο αυτή είναι ότι πρέπει να είστε πάντα πάνω από το φαγητό την ώρα που ψήνεται αλλά στο τέλος της ημέρας η χαρά του ψήστη είναι αυτή.

15.Δεν βαρυψήνουμε την τροφή.  Πώς καταλαβαίνουμε αν ψήθηκε η τροφή;  Η συνεχής ΠΕΙΡΑ θα μας διδάξει πως να καταλαβαίνουμε αν η τροφή έχει ψηθεί κανονικά.  Η όραση και η αφή είναι οι οδηγοί μας.

16.Το φαγητό στην σχάρα πρέπει να είναι εύγεστο και να έχει την κατάλληλη εμφάνιση, με τα χαρακτηριστικά ‘μαρκαρίσματα’ της σχάρας και τη χαρακτηριστική γεύση.

 

Τέλος θα ήθελα να δώσω έμφαση στους κανόνες υγιεινής.  Δεν χειριζόμαστε ωμά και ψημένα κρέατα την ίδια ώρα.  Φορούμε γάντια εκεί που χρειάζεται γιατί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης πάντα ελλοχεύει.

Καλό καλοκαιρινό μαγείρεμα λοιπόν, με εύγεστο φαγητό και καλή παρέα! 

 

             

Πηγή:

http://www.sintagespareas.gr/simboules/genikes-simvoules/8-to-sosto-psisimo-sti-sxara

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: