christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ (Roasting)

Από το Φοίβο Κοντεμενιώτη

Το ψήσιμο στον φούρνο ή το γνωστό σε όλους μας ρόστο, είναι για τον μάγειρα μια εξαιρετική μέθοδος μαγειρέματος που του δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσει όχι μόνο ευφάνταστα φαγητά αλλά ταυτόχρονα υγιεινά και θρεπτικά.  Θεωρώ πως με τη μέθοδο αυτή, τα φαγητά αποκτούν εξαιρετική και μοναδική γεύση.  Παρόλο που το ψήσιμο στον φούρνο ενσωματώνει διάφορες παραλλαγές, θα σταθώ μόνο στο roasting(ρόστο) και το baking (ξηρό ψήσιμο στον φούρνο), μέθοδο που συνδέεται περισσότερο με τα αρτοπαρασκευάσματα και τα κέικ. Οι όροι αυτοί είναι αλληλένδετοι γιατί ουσιαστικά φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα.  Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι σημαντικά, με το κυριότερο να είναι η περιορισμένη χρήση λίπους.

 

Πλεονεκτήματα του roasting

 

1.      Είναι υγιεινή μέθοδος όταν δεν καταναλώνεται το λίπος που υπάρχει στη τροφή.

2.      Τα φαγητά ψήνονται χωρίς συνεχή επίβλεψη.

3.      Η χρήση και η ρύθμιση του φούρνου είναι εύκολη, με τους σύγχρονους φούρνους να προσφέρουν πληθώρα προγραμμάτων και ευκολιών.

4.      Οι αερόθερμοι φούρνοι επιταχύνουν το ψήσιμο, ενώ τα προϊόντα ψήνονται ομοιόμορφα, έχουν καλύτερη εμφάνιση και χαρακτηριστική γεύση.

5.      Όταν το ψήσιμο γίνει σωστά, προσφέρονται ωραία, ζουμερά και κυρίως αρωματικά φαγητά.

 

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι το γεγονός ότι μπορεί να επιλεγεί για να ψήσει κανείς κρέατα, πουλερικά, πατάτες, ξηρούς καρπούς, κυνήγια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια κλπ.  Σημαντική παράμετρος είναι ο μάγειρας να επιστρατεύει τη φαντασία του για να αυξηθεί η ποικιλία των παρασκευών.  Όπως προανέφερα είναι μέθοδος όπου δεν χρειάζεται συνεχή επίβλεψη.  Δεν είναι λίγες οι φορές όπου φαγητό που ψήθηκε με την μέθοδο αυτή να μπορεί να καταναλωθεί και την επόμενη μέρα.  Τι πιο ωραίο να ετοιμάσει κάποιος για παράδειγμα μια κρύα σαλάτα ρόκας, με μοίρες πορτοκαλιού, φουρνιστό κοτόπουλο και λαδολέμονο από μέλι θυμαριού;

Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε για να παρασκευάσουμε ψητά φαγητά αποτελείται από τον φούρνο (που σίγουρα έχουμε διαθέσιμο) και ταψιά.  Περιττό να πως ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος προσφέρει, κατά την γνώμη μου, στον μάγειρα ότι προσφέρει μια Porsche στον φανατικό οδηγό.  Η σύγκριση αυτή μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική αλλά αν είστε για παράδειγμα λάτρης της Pizza δοκιμάστε (με την άδεια του Χρίστου φυσικά) να την ψήσετε σε ξυλόφουρνο.  Σας υπόσχομαι πως δεν θα έχετε την τόλμη να παραγγείλετε από έξω Pizza ξανά.

Σχετικά με τα σημεία προσοχής κατά την μέθοδο αυτή, είναι αρκετό να αναφέρω πως πρέπει πάντοτε το φαγητό να μπαίνει σε ζεστό φούρνο, να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο ταψί (γιατί το μεγάλο ταψί είναι δυνατό να κάψει τα υγρά που βγαίνουν από την τροφή κατά το ψήσιμο τους).  Σημαντικό σημείο είναι επίσης η διάρκεια ψησίματος, που καθορίζεται πάντοτε τόσο από το είδος της τροφής όσο και από το μέγεθος της.  Σχετικά με τα κρέατα, το είδος του κρέατος καθώς και η ποσότητα των κοκάλων που περιέχει καθορίζουν τον χρόνο ψησίματος τους.  Ένα άλλο σημείο το οποίο πρέπει να αναφέρω, είναι το γεγονός πως το φαγητό συνεχίζει να ψήνεται και μετά από την έξοδο του από τον φούρνο.  Αυτό ονομάζεται carryovercooking και είναι σημαντικό γιατί υπάρχει μία λεπτή γραμμή βαθμού ψησίματος π.χ. ενός ωμού (rare) βοδινού φιλέτου από ενός μισοψημένου (mediumrare). Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν σε μια από τις κουζίνες που δούλευα στην Νέα Υόρκη, έψησα για 1 λεπτό περισσότερο μια μερίδα τόνου (yellowfin) – όπου ο αποδεκτός βαθμός ψησίματος του για τους Νεοϋορκέζους είναι ΩΜΟ – με αποτέλεσμα να πάρει ροζέ χρώμα.  Όταν τοποθέτησα τον τόνο στο πιάτο άκουσα τον επόπτη chef να λέει με εκρηκτική φωνή: «This looks like canned tuna. It΄s way overcooked.» Με άλλα λόγια κατάφερα να ψήσω το ψάρι ώστε να έχει τα χαρακτηριστικά ενός εγκυτιωμένου. Τα κοσμητικά επίθετα που ακολούθησαν από τον επόπτη chef δεν περιγράφονται.  Είχε δίκαιο αν σκεφτεί κανείς πως η μερίδα χρεωνόταν τότε με 38 (περίπου 29).  Είναι σημαντικό λοιπόν το φαγητό που ψήνεται στον φούρνο να το ακολουθεί χρόνος «ξεκούρασης» (restingtimeorperiod) ούτως ώστε ο τεμαχισμός να μην αφαιρεί τους χυμούς του και να το στεγνώνει.

Ακολουθεί μια απλή συνταγή με ψητές ντομάτες, όπου μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια εξαίρετη σάλτσα ντομάτας για να συνοδεύσει τα αγαπημένα σας ζυμαρικά.

 

 

Φουρνιστή Σάλτσα Ντομάτας (RoastedTomatoSauce)

 

Υλικά

 

1 ½  κιλό ώριμες στρογγυλές ντομάτες ή φοινικωτές (plumtomatoes) κομμένες στα τέταρτα

1 με 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)

Αλάτι

Φρέσκο τριμμένο πιπέρι από μύλο

3 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο

½ δέσμη φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο

 

 

1.      Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς Κελσίου.

2.      Σε μια κούπα τοποθετούμε τις ντομάτες.  Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τον σκόρδο.  Ανακατεύουμε τις ντομάτες ούτως ώστε τα καρυκεύματα και το λάδι να πάνε παντού.

3.      Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα ταψί τύπου Pyrex και φουρνίζουμε.

4.      Ψήνουμε για περίπου 45 με 60 λεπτά ή μέχρι που ο ντομάτες γίνουν μαλακές.

5.      Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και βάζουμε τις ντομάτες σε ένα βαθουλό δοχείο ή μια κατσαρόλα.  Προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό και με το μίξερ του χεριού ή με ένα επεξεργαστή τροφών τις πολτοποιούμε μέχρι να πάρουν τη ρευστότητα της σάλτσας.

6.      Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και φρέσκο πιπέρι του μύλου.

7.      Αν δεν έχουμε μίξερ, λιώνουμε τις ντομάτες στο ταψί με ένα μαχαίρι ή πιρούνι.

8.      Ψήνουμε τα μακαρόνια της αρεσκείας μας και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα.

9.      Καλή όρεξη!

 

Σημείωση: η δόση αυτή είναι αρκετή για 500 γραμμάρια ζυμαρικών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: