christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Τρέξιμο: Συμβουλές τακτικής για αρχάριους δρομείς

Επ’ ευκαιρίας του αυριανού μας αγώνα στη Λεμεσό, ο στρατηγός της παρέας Χριστάκης μοιράζεται μαζί μας κάποιες συμβουλές για την τακτική που πρέπει να έχει κάποιος αθλητής, σε ένα αγώνα δρόμου. Ξέθαψα μια παλιά φωτογραφία του από ένα αγωνα 3000 μέτρων με φυσικά εμπόδια. Αλήθεια, μπορείτε να τον αναγνωρίσετε;

Από τον Χριστάκη ΧριστοφήΧριστάκης Χριστοφή με μαλλιά

Η απόφαση να συμμετάσχει κάποιος σε ένα αγώνα δρόμου εξυπακούει και κάποιου είδους εξειδικευμένη προπόνηση, κάτι που οι δρομείς θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης πριν τον αγώνα. Η προετοιμασία αυτή καθορίζει και την τακτική που θα ακολουθήσει ο αθλητής στον αγώνα του.

Οι αθλητές δεν προετοιμάζονται μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, με στόχο να είναι όσο πιο έτοιμοι γίνεται στο συγκεκριμένο αγώνα, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή επίδοση σύμφωνα με τους στόχους του, ή μια καλή κατάταξη στον πίνακα των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, αθλητές Ολυμπιακού επιπέδου, ετοιμάζονται χρόνια πριν για τον αγώνα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για ένα άτομο που γυμνάζεται μιά με δύο φορές τη βδομάδα, ή ήταν αθλητής κάποιου άλλου αθλήματος το οποίο αποφάσισε να τρέξει σε κάποιο αγώνα δρόμου, στόχο σίγουρα δεν πρέπει να έχει να κάνει κάποιο ρεκορ, ούτε και να κερδίσει την πρώτη θέση. Στόχος θα πρέπει να είναι να έχει κερδισει για τον εαυτό του μια θετική εμπειρία την οποία, είτε θα έχει να λέει χρόνια μετά, είτε, ακόμα καλύτερα, να του γίνει κίνητρο για να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το τρέξιμο και να συμμετάχει σε σειρά αγώνων, ακολουθώντας μετέπειτα διαφορετικές τακτικές, τόσο για βελτίωση της απόδοσης όσο και τη θέση του στους αγώνες.

Έτσι, πρώτη μου συμβουλή προς τους αρχάριους δρομείς πριν τον πρώτο τους αγώνα, είναι να προσπαθήσουν να απολάυσουν τον αγώνα τους ανεξαρτήτως απόστασης, έτσι ώστε στο τέλος να έχουν ένα αίσθημα ικανοποίησης ότι κατάφεραν να τερματίσουν κάποιον αγώνα κάνοντας κάτι μεγάλο για τις δικές τους ικανότητες.

Ξεκινώντας από την αρχή, την γραμμή εκκίνησης, μια καλή τακτική είναι να σταθείς σε κάποιο σημείο όπου δεν θα ενοχλείς γρηγορότερους δρομείς και δεν θα κινδυνεύεις να σε σπρώξουν ή να σπρώξεις κάποιον όταν δωθεί η εκκίνηση. Αν γύρω σου υπάρχουν άτομα τα οποία δημιουργούν ένταση με την συμπεριφορά τους, απλά μετακινήσου. Προσπάθησε με βαθιές εισπνοές και εκπνοές να διώξεις την ένταση που αισθάνεσαι, κράτα τον εαυτό σου ζεστό, χαλαρό και συγχρόνως αποφασισμένο. Απόφυγε συζητήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση, ευχήσου καλή επιτυχία σους συναθλητές σου, χαμογέλα, μίλα απλά και ευγενικά. Όσο πλησιάζει όμως η ώρα εκκίνησης συγκεντρώσου και μην αφήνεις την προσοχή σου να αποσπάται από τυχών παραξενιές ή ιδιοτροπίες των γύρω σου. Πρέπει να γνωρίζεις ότι μετά την εκκίνηση και κατά τη διάρκεια του αγώνα το άγχος και ο φόβος που νοιώθεις θα είναι παρελθόν.

Μόλις δωθεί η εκκίνηση μπορεί να υπάρξουν σπρωξίματα. Μην επηρεαστείς, κρατήσου σταθερός μην βιαστείς μέχρι να αρχίσουν να αραιώνουν οι δρομείς γύρω σου. Μην παρασυρθείς και πάς γρήγορα στα πρώτα μέτρα της διαδρομής, γιατί αυτό μπορεί να γίνει αιτία να μπλοκάρει το σώμα σου πολύ νωρίς δημιουργώντας του κούραση, ένταση και καταπόνηση.

Δώσε χρόνο στα συστήματα του σώματος σου να προσαρμοστούν στο ρυθμό. Μάθε να ακούς το σώμα σου. Για παράδειγμα, έντονες και γρήγορες αναπνοές σου δείχνουν ότι άρχισες να ξεπερνάς τα όρια σου. Άφησε το σώμα σου να «αναπνέει» όπως λεώ και στα παιδιά της ομάδας μας. Μην του δημιουργάς ένταση από την αρχή του αγώνα, κρατήσου σε ένα άνετο για τα δικά σου επίπεδα ρυθμό. Αν έχει άλλους δρομείς κοντά σου τρέχε μαζί τους αλλά κάτσε πίσω τους,απόφυγε να είσαι ο πρωτοπόρος της παρέας. Τρέχοντας με μια παρέα του δικού σου επίπεδου θα σε κάνει να τρέχεις πιο ξεκούραστα και να περάσουν αρκετά από τα χιλιόμετρα χωρίς να το καταλάβεις. Μπορείς να μείνεις με την καινούργια σου παρέα μέχρι τον τερματισμό. Αν όμως νοιώθεις δυνατός και «αναπνέει» το σώμα σου, μετά τη μέση της διαδρομής μπορείς να αρχίσεις σιγά-σιγά να ανεβάζεις ταχύτητα, πάντα όμως ελεγχόμενα. Αν νοιώθεις δυνατός μεν αλλά ανασφαλής όσο αφορά το να ξεφύγεις πιο μπροστά από την παρέα, μείνε μέχρι τα 2/3 της διαδρομής και αποφάσισε σε εκείνο το σημείο τι θα πράξεις.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το σώμα σου δεν ανταποκρίνεται στο ρυθμό που υπολόγιζες ότι μπορείς να τρέξεις, τότε πρέπει να ακολουθήσεις άλλη τακτική. Χαλάρωνε σταδιακά την ταχύτητα σου, πάντα ελεγχόμενα, όπως δηλαδή κάνεις όταν ανεβάζεις ταχύτητα. Κρατήσου στον πιο ήρεμο ρυθμό για 2-4 λεπτά. Αν ο ρυθμός δεν σε κάνει να νοιώθεις καλύτερα και συνεχίζεις να νοιώθεις ότι «παλεύεις» αντί να τρέχεις, τότε σταδιακά χαλάρωσε ακόμα λίγο την ένταση της ταχύτητας σου. Με αυτό τον τρόπο δίνεις περιθώριο στον εαυτό σου να μην υπερκουραστεί ούτε να εξαντληθεί από την προσπάθεια, φτάνοντας μέχρι το τέρμα.

Μετά τον αγώνα, οπωσδήποτε άλλαξε τα ρούχα σου. Μην ξεχαστείς από τα συναισθήματα ευφορίας που μπορεί να νοιώθεις και τις ενθουσιώδης συζητήσεις με τους συναθλητές σου. Οι άμυνες του οργανισμού σου μετά από μια δύσκολη προσπάθεια είναι σε χαμηλά επίπεδα και είναι πολύ εύκολο να αρπάξεις κάποιο γερό κρυολόγημα. Επίσης, φρόντισε να ενυδατωθείς, τόσο αμέσως μετά τον αγώνα όσο και τις επόμενες ώρες.

Μετά από αυτά, (αλλαγή ρούχων και ενυδάτωση), μπορείς πλέον να απολαύσεις αυτό το ωραίο αίσθημα μετά τον τερματισμό. Συζητήσεις μεταξύ φίλων, κεραστικά και φρούτα που προσφέρονται μετά τον αγώνα, φωτογραφίες, απονομές, ραντεβού για τον επόμενο αγώνα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: