christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Αθλητικό ταλέντο

Είχα την τύχη αυτές τις μέρες να μελετήσω μια παρουσίαση που έγινε από το δρ. Μάριο Χατζηχαραλάμπους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα «Αθλητικό Ταλέντο: Εντοπισμός, Ανάπτυξη και Διατήρηση».

talentΤο θέμα με ενδιαφέρει άμεσα, αφού το κύριο καθήκον μου στην Κυπριακή Ομοσπονδία Τριάθλου, είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή ο εντοπισμός, η ανάπτυξη και η διατήρηση των ταλέντων. Σαν Ομοσπονδία, είμαστε στο στάδιο όπου εντοπίστηκαν δύο πολύ ταλαντούχα παιδιά, ο Γιάννης και ο Νικόλας και δουλεύουμε σε συνεργασία με την προπονήτρια τους κ. Τόνι Μίτοβα για τα επόμενα δύο στάδια. Εννοείται ότι η προσπάθεια για εντοπισμό και άλλων παιδιών συνεχίζεται, και προς αυτή τη κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε φέτος να διοργανώσουμε για πρώτη φορά Παγκύπριο Πρωτάθλημα Τριάθλου Εφήβων-Νεανίδων. Μέχρι σήμερα διοργανώναμε παιδικούς αγώνες, αλλά δεν κάναμε το επόμενο βήμα για μεγαλύτερα παιδιά, απλά γιατί δεν θα είχαμε αρκετές συμμετοχές έτσι που να άξιζε ο κόπος και τα έξοδα. Ευελπιστούμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τουλάχιστον 35 παιδιά, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τελικά τον αγώνα.

Στην παρουσίαση του λοιπόν ο δρ Χατζηχαραλάμπους, αφού παρουσίασε διάφορες έρευνες που έγιναν σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και σε διάφορα αθλήματα, και που σκοπό είχαν το εντοπισμό των ταλαντούχων παιδιών αναλόγως του αθλήματος, κατάληξε σε διάφορα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, κατέληξε ότι πολλά παιδιά αδικούνται, λόγω του ότι δεν έχουν πρόωρη ανάπτυξη όπως άλλα στην ηλικία τους. Στον σημερινό, άκρως ανταγωνιστικό αθλητισμό, ειδικά σε ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η προπόνηση στις νεαρές ηλικίες επικεντρώνεται στις νίκες και όχι στην προοδευτική αγωνιστική βελτίωση του αθλητή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιλέγονται σαν ταλέντα και επίλεκτοι στις ομάδες τους τα πιο αναπτυγμένα παιδιά, αφού έχουν σαν βάση την χρονολογική και όχι την βιολογική ηλικία των παιδιών. Καθόλου τυχαία, οι πλείστοι που χαρακτηρίζονται ταλέντα και επίλεκτοι στις ομάδες τους, έχουν γεννηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, κατάληξε ότι πέρα από τα σωματικά, υπάρχουν και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχουν τα αθλητικά ταλέντα. Σε έρευνα που έγινε από τον Gould and al (2002) σε Αμερικανούς Ολυμπιονίκες, φάνηκε ότι αυτοί οι αθλητές σαν παιδιά έδιναν υψηλή αξία στα προσωπικά τους πρότυπα καθώς και στην οργάνωση, ενώ δεν τους έκαναν συνεχώς κριτική οι γονείς τους ούτε και τους άγχωναν με υψηλές προσδοκίες. Επίσης, συνήθως δεν είχαν ανησυχίες σχετικά με το αν θα έκαναν κάτι λάθος.

Αναφερόμενος στους γονείς, οι Serpa and Barreirios (2006) διαπίστωσαν ότι οι γονείς επιτυχημένων ποδοσφαιριστών έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, βασισμένο στη ψηλή συναισθηματική υποστήριξη και στη χαμηλή απόρριψη. Επίσης, οι πατέρες και οι μητέρες αυτών των αθλητών είχαν την ίδια συμπεριφορά και προσέγγιση απέναντι στα παιδιά τους, σε σχέση με τον αθλητισμό.

Αυτά βέβαια, έχοντας τον μικρό μου γιό να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από 4 ετών, δεν χρειαζόταν να τα διαβάσω σε έρευνα. Έξι χρόνια μετά, πολλά από τα παιδιά με τα οποία ξεκίνησαν μαζί έχουν τώρα σταματήσει. Για αρκετά από αυτά, αιτία δυστηχώς ήταν οι γονείς τους, και για να ακριβολογώ οι πατεράδες τους. Το τι φωνές έβαζαν στα παιδιά τους αν έχαναν κάποιο σουτ, το τι καβγάδες έκαναν με άλλους γονείς μπροστά στα παιδιά τους για γελειότητες ήταν απίστευτο. Όλοι αυτοί θεωρούσαν ότι ο γιός τους θα ήταν ο επόμενος Μέσι. Άσχετο αν τελειώνοντας την προπόνηση έτρωγε 2 κουτιά πατατάκια.

Όλα αυτά τα παιδιά, τα οποία πλέον δεν αθλούνται, δεν έρχονταν στη προπόνηση με χαμόγελο, αλλά με άγχος για το τι θα πεί ο πατέρας τους αν κάνουν κάποιο λάθος.

Επίσης, αυτοί οι πατεράδες είχαν την εντύπωση ότι ήταν και προπονητές, τουλάχιστον καλύτεροι από τους κανονικούς προπονητές των παιδιών μας. Πολλές φορές άκουσα την έκφραση «μα μπαμπά, ο προπονητής μου είπε να παίζω άμυνα» «Θα κάνεις ότι σου λέω εγώ» έλεγε ο μπαμπάς «θα παίζεις επίθεση».

Επιστρέφοντας στην παρουσίαση του δρ. Χατζηχαραλάμπους, κλείνω το άρθρο με τα συμπεράσματα του:

1) Το ταλέντο είναι δυναμικό και πολυδιάστατο και δεν μπορεί με ευκολία ή ακρίβεια να προβλεφθεί.

2) Είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός ταλέντων στα ομαδικά αθλήματα παρά σε πολλά από τα ατομικά.

3) Οι ταλαντούχοι αθλητές μπορεί να προκύψουν σε οποιδήποτε στάδιο της ανάπτυξης.

4) Το περιβάλλον, η γενετική, η διανοητική δυνατότητα, η φυσιολογία και η υποστήριξη είναι τα κλειδιά στην ανάπτυξη του ταλέντου.

5) Το περιβάλλον είναι το ευκολότερο στοιχείο για επιρροή.

6) Το να ασχολείται το παιδί με μια σειρά από αθλήματα παρά να ασχολείται αποκλειστικά με ένα άθλημα αναπτύσσει περισσότερες προηγημένες δεξιότητες.

7) Παράγοντες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του ταλέντου είναι η έλλειψη κοινωνικής και οικονομικής ενίσχυσης και γονείς (πατέρες) που πατέρες που απαιτούν επιτυχία.

8) Μερικές κοινές ιδιότητες κορυφαίων αθλητών είναι:

Α) Ήταν ποιοτικά ενεργητικοί σαν παιδιά.

Β) Μπορούσαν άνετα να κάνουν πολλά αθλήματα σαν παιδιά, αλλά ειδικεύονται σε άθλημα αργότερα στην ανάπτυξη.

Γ) Παρακινούνται από τη χαρά του αθλητισμού παρά από την επιθυμία να κερδίσουν.

Δ) Είχαν πρόσβαση στην προπόνηση από νεαρή ηλικία.

Τα συγχαρητήρια μου στον δρ. Χατζηχαραλάμπους για την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, και τις ευχαριστίες μου στο φίλο Πάμπο Σπανούδη που μου την έστειλε.

Advertisements

4 Σχόλια

  1. Hotmail

    Εξαιρετικό Χριστο. Μου αρεσει που πάντα θιγεις κάποιες άρρωστημενες νοοτροπίες της κοινωνίας μας. Είμαστε όντως αππωμενοι και νομίζουμε πως είμαστε το αρφαλι της γης.

    Sent from my iPad

    Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Πως μας εθίζουν στο junk food | christostriathlon
  2. Πως μας εθίζουν στο junk food » CypriotBlogs.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: