christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ασπίδα για τους αθλητές ο τοματοχυμός

Από τον Φοίβο Κοντεμενιώτη

Με τον παραπάνω τίτλο η Ειρήνη Βένιου, σε πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, παρουσιάζει έρευνα που αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες του χυμού τομάτας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο ο τοματοχυμός:

  1. προστατεύει τους μυς, συμπεριλαμβανομένου και της καρδίας
  2. προσφέρει μυϊκή αποκατάσταση στους υπερμαραθωνοδρόμους, με τους ίδιους να επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας.

Κατά την Βένιου, ο χυμός τομάτας, μετά από έρευνα που έγινε στην Ελλάδα, οδηγεί στην ‘φυσική’ ενίσχυση του οργανισμού καθώς όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες διαθέτει «αναγεννητικές» ιδιότητες μυϊκής αποκατάστασης. «Στην έρευνα συμμετείχαν ερευνητές από τα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας, το Κέντρο Ελέγχου Ντόπινγκ και καρδιολογικές κλινικές της Αθήνας, σε συνεργασία με τον πρώην καρδιολόγο του Ολυμπιακού δρα Παναγιώτη Σταματόπουλο».

Η Δρ Χριστίνα Τσιτσιμπίκου, ερευνήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας της μελέτης, ανέφερε πως ο στόχος των ειδικών ήταν η ενίσχυση του αθλητισμού από βιοχημικής απόψεως, χωρίς τη λήψη ουσιών.  Στο πλαίσιο της μελέτης έλαβαν μέρος 15 αθλητές οι οποίοι καλούνταν να συνεχίσουν τις κανονικές προπονήσεις τους αναερόβιας άσκησης (τζούντο, πάλη, χάντμπολ, μπάσκετ, άρση βαρών κτλ). «Από εννέα από αυτούς και για ένα διάστημα δύο μηνών ζητήθηκε να αντικαταστήσουν το ισοτονικό ποτό που κατανάλωναν μετά τις προπονήσεις τους με τοματοχυμό της αρεσκείας τους.  Οι υπόλοιποι συνέχισαν να πίνουν κανονικά το ισοτονικό ποτό τους.  Οι ειδικοί κατέγραψαν τις ζωτικές λειτουργίες των αθλητών καθώς και τα επίπεδα αποκατάστασης του οργανισμού τους μετά τις προπονήσεις τους.»  Η Δρ Χριστίνα Τσιτσιμπίκου, σύμφωνα με το άρθρο, ανέφερε: «θέλαμε να δούμε τι θα γινόταν σε περίπτωση που αλλάζαμε το κοινό ισοτονικό ποτό που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές με τοματοχυμό πλούσιο σε λυκοπένιο – βασική αντιοξειδωτική ουσία της τομάτας που της χαρίζει και το κόκκινο χρώμα της – και με περίπου ίδια επίπεδα υδατανθράκων με τα κοινά συμπληρώματα διατροφής.  Βάσει των μετρήσεων είδαμε ότι κάποιοι χαρακτηριστικοί δείκτες όπως αυτοί του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της μυϊκής βλάβης αποκαταστήθηκαν μέσα σε διάστημα δύο μηνών.»

Η Βένιου, αναφέρει στο άρθρο της πως η έρευνα απέδειξε πως ο τοματοχυμός είναι σωτήρια παρέμβαση και για την καρδιά.  Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τη στιγμή «που οι αθλητές είχαν τον δείκτη της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH) αυξημένο, η κατανάλωση τοματοχυμού φάνηκε να αποτρέπει τις βλάβες που συνδέονται με την συγκεκριμένη αύξηση. Το LDH είναι από τα ένζυμα που αυξάνονται και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, όπου στην ουσία έχουμε καταστροφή του καρδιακού μυός και βλάβη του περιφερικού συστήματος.  Κατά το άρθρο, η ίδια αύξηση παρατηρείται και κατά την άθληση – πιο περιορισμένη φυσικά – η οποία συνδέεται άμεσα με τη μυϊκή καταπόνηση.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βλάβη προκαλείται γιατί κατά την άσκηση παράγονται ισχυρές κυτοκίνες που ουσιαστικά καταστρέφουν τους ιστούς του οργανισμού.  Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι ο τοματοχυμός ‘φρενάρει’ την καταστροφή του ιστού. «Ταυτόχρονα είδαμε ότι δείκτες όπως η ομοκυστεϊνη, που είναι χαρακτηριστικοί της κακής ενδοθηλιακής λειτουργίας – και αυτό σχετίζεται με την καρδιά, βλάβες στο ενδοθήλιο έχουμε δει σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, παράλληλα με την πρόοδο της νόσου –, επανέρχονταν στα φυσιολογικά τους επίπεδα με την κατανάλωση τοματοχυμού.»

Η ποσότητα του τοματοχυμού καθοριζόταν από τις οδηγίες που ελάμβαναν οι αθλητές από τους προπονητές τους.

Σχετικά με τους υπερμαραθωνοδρόμους ο τοματοχυμός, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, φάνηκε πως βελτίωσε τη καρδιακή λειτουργία μετά από μελέτη υπερηχογραφικών δεικτών της καρδίας.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί πως «τα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες δεν είχαν υποκείμενες παθολογίες.  Δεν ήταν διαβητικοί, δεν είχαν δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα και δεν είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη. »

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, τεύχος 106

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: