christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: ΠΟΣΕ (POACH)

Από το Φοίβο Κοντεμενιώτη

Συνεχίζοντας τη σειρά των άρθρων για τις υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, το μαγείρεμα ποσέ είναι το ψήσιμο φαγητού σε λίγο νερό ή ζωμό.  Τα φαγητά βυθίζονται κατά ένα μέρος σε υγρό, που συχνά περιέχει ένα οξύ (κρασί, ξύδι ή χυμό λεμονιού), βότανα και αρωματικά για περισσότερη γεύση.  Η μέθοδος αυτή είναι υγιεινή γιατί δεν χρησιμοποιείται λάδι για να ψηθεί το φαγητό.  Με τη μέθοδο αυτή ψήνονται μαλακά κρέατα, ψαρικά, και αυγά σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Το υγρό τοποθετείται σε δοχείο, το οποίο πολλές φορές σκεπάζεται για να διατηρείται παγιδευμένος ο ατμός που δημιουργείται, έτσι ώστε να επιταχύνεται το ψήσιμο.  Η διαδικασία αυτή είναι δυνατό να γίνει είτε σε εστία είτε στον φούρνο για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.

Εκείνο που είναι σημαντικό κατά το ποσέ είναι το υγρό να σιγοβράζει σε σταθερή θερμοκρασία μέχρι να ψηθεί το φαγητό.

Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για το μαγείρεμα αυγών, γιατί δεν προστίθενται επιπλέον θερμίδες στα αυγά (σε αντίθεση με το μαγείρεμα τους σε λάδι). Τα αυγά ποσέ είναι πολύ γνωστά στη γαλλική κουζίνα.

Στην επαγγελματική μαγειρική στην περίπτωση που ψήνουμε ψάρι ή κοτόπουλο στο υγρό αυτό, μετά το ψήσιμο της τροφής, το υγρό αυτό συχνά μετατρέπεται σε σάλτσα αφού πρώτα καταστηθεί (reduction).  Με τη διαδικασία αυτή η σάλτσα που συνοδεύει το φαγητό αυτό, περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχει αφήσει το συγκεκριμένο φαγητό στο υγρό.  Τέλος, τα φαγητά που ψήνονται με τη μέθοδο ποσέ πρέπει να είναι ζουμερά, μαλακά και εύγεστα.

 

Το κείμενο στον παρακάτω σύνδεσμο περιγράφει το ψήσιμο αυγών ποσέ.

http://www.simplyrecipes.com/recipes/easy_poached_eggs/

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει το ψήσιμο αυγών με τη μέθοδο ποσέ.

http://www.youtube.com/watch?v=XB3sUY0gZr4

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Φοίβο απόψε 19.2.2013, το οικογενειακό μενού ήταν αυγά ποσέ, μετά που τα άκουσα πρώτη φορά από το άρθρο σου. Πολύ ωραία και εύκολα, ευχαριστώ. Μου ανάθεσε η Άννα το ρόλο του υπεύθυνου για τα αυγά ποσέ, ελπίζω να φανώ αντάξιος του νέου μου τίτλου!

    Μου αρέσει!

  2. Φοιβος

    Τούτο και αν ειναι είδηση. Κρίμα που δεν ήμουν παρών να ετοιμασω μοντάζ. Χαιρομαι που έγινε και οικογενειακή υπόθεση.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: