christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Από το Φοίβο Κοντεμενιώτη, ο οποίος χτές τερμάτισε επιτυχώς τον πρώτο του αγώνα 5 χιλιομέτρων

Με τον πιο πάνω τίτλο, ο Ιωάννης Βασιλειάδης, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Γαστρονόμος, καταγράφει τις ιδιότητες του δημοφιλούς αφεψήματος και κατά πόσο είναι ευεργετικές για την υγεία.  Κρίνοντας από τη συνεχή παρουσία αλυσίδων καταστημάτων καφέ, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά από τη βροχή, θα εξηγούσα το φαινόμενο αυτό με δύο τρόπους:  είτε η ανάγκη για καφεΐνη είναι μεγάλη είτε σαν Κύπριοι έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο.

Πολλά ερωτηματικά γύρω από τον καφέ και τη σχέση του με την υγεία μας.  Όλες οι απόψεις είναι σύμφωνες ότι, ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι ωφέλιμα, ενώ αν πιούμε πέρα από τρία, είναι δυνατόν να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας.  Σύμφωνα με το άρθρο του Βασιλειάδη, ο καφές είναι πρώτα από όλα διεγερτικός.  Βοηθά τον οργανισμό να βρίσκεται σε εγρήγορση και σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α., γυναίκες που κατανάλωναν καφέ είχαν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.  Σε άλλη έρευνα σε Ιάπωνες και Αμερικανούς άντρες ηλικίας 45 -68 ετών, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καφέ συνέτεινε στο να παρουσιαστούν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο Πάρκινσον.  Το 2003, άλλη έρευνα στο Harvard, έδειξε πως όσοι κατανάλωναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα, γιατί προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται κατά την οξείδωση των τροφών και δημιουργούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα.  Παράλληλα μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου γιατί βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.  Ο καφές επίσης, μειώνει κατά 45% της δημιουργίας πέτρα στη χολή και στα νεφρά και κατά 80% της εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος, ενώ συνάμα μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες.  Μειώνει επίσης κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματος γιατί περιέχει την ουσία θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόγχους.

Τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει ο καφές σχετίζονται με την καφεΐνη:

Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μεγαλώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

Ο καφές περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ που είναι υπεύθυνη για το πήξιμο του αίματος.  Συνεπώς, η υπερβολική λήψη της βιταμίνης Κ, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό η θρομβώσεις.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για αρθριτικά και οστεοπόρωση αφού ένα μέρος του ασβεστίου που λαμβάνει καθημερινά ο οργανισμός αποβάλλεται από τα ούρα λόγω του καφέ.

Τέλος, ο πολύς καφές αυξάνει την αρτηριακή πίεση, δημιουργεί ταχυκαρδίες, αϋπνίες, ανησυχίες και πολλές φορές πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τον καφέ; Είναι φίλος μας ή εχθρός μας;  Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο οργανισμός μας γιατί αν κάτι δεν πάει καλά, θα αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα.

Πηγή: Γαστρονόμος (Κύπρου), τεύχος 52, Ιανουάριος 2013

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: