christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Από το βάδην στο τροχάδην

Από το Χριστάκη Χριστοφή

Το να καταφέρεις να περάσεις από μια φυσική δραστηριότητα όπως είναι το βάδισμα σε μια άλλη όπως είναι το τρέξιμο φαίνεται δύσκολο κατόρθωμα από αρκετούς, γίνεται όμως τόσο εύκολο από όσους δεν απορρίπτουν την ιδέα και δίνουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να δοκιμάσουν.

Σαν πρώτη αρχή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Χρίστο που με φιλοξενεί και ταυτόχρονα με σπρώχνει να δοκιμάσω να περνώ την γνώση και εμπειρία μου και στον γραπτό λόγο.

Το θέμα που θα αναπτύξω σήμερα έχει σχέση με πληροφορίες απλές και εύκολα κατανοητές που βοηθούν κάποιον να περάσει από το βάδισμα στο τρέξιμο, καλιεργώντας την φυσική ικανότητα της αντοχής.

Όπως γνωρίζετε το τρέξιμο είναι η πιο βασική και συνιθισμένη δραστηριότητα του ανθρώπου μετά το βάδισμα. Για αυτό της δίνετε μεγάλη αξία, κατατάσσοντας την στην κορυφή από όλους εμάς που έχουμε σχέση με τη βελτίωση της υγείας, την εξάσκηση αλλά και την βελτίωση των άλλων δραστηριοτήτων.

Κυριότερος στόχος για να μπορεί κάποιος να τρέχει με χαμηλή ταχύτητα και να έχει διάρκεια, είναι να μάθει να τρέχει οικονομικά όπως συνιθίζεται να λέγεται από προπονητές αντοχής.

Μια απλή συμβουλή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, είναι να αρχίσει να τρέχει στην ίδια ή σχεδόν στην ίδια ταχύτητα που περπατά μέτρια προς γρήγορα. Ακολουθώντας τον κανόνα αυτό τα σημάδια κόπωσης καθυστερούν να εμφανιστούν. Η προσπάθεια μπορεί να είναι συνεχές, δηλαδή 10, 20, 30 ή και περισσότερα λεπτά γιατί δεν προκαλεί στον οργανισμό μεγάλη ένταση. Με την ίδια φιλοσοφία, η προσπάθεια μπορεί επίσης να είναι διαλειμματική, δηλαδή 1, 2,3 λεπτά τρέξιμο, με περπάτημα ενδιάμεσα στον ίδιο ή διπλάσιο χρόνο. Η τεχνική αυτή, όσο απλή και αν είναι, έχει δοκιμαστεί στον χρόνο σε αρχάρια άτομα σε όλα τα μέρη του κόσμου, ενθαρρύνοντας τα με αυτό το τρόπο να τρέξουν και να έχουν διάρκεια στο τρέξιμο τους.

Χρειάζεται όμως αυτοέλεγχος. Μην παρασύρεστε γιατί τα καταφέρνετε και να πάτε πιο γρήγορα. Κρατηθείτε ευλαβικά και με σεβασμό στον εαυτό σας, για να τα καταφέρει να ολοκληρώσει μια καλή προπόνηση στο τρέξιμο.

Στις επόμενες προπονήσεις έχετε την ίδια υπομονή και αυτοέλεγχο, και να είστε σίγουροι ότι η προσπάθεια, η συστηματικότητα και ο χρόνος θα βοηθήσει τον οργανισμό σας κάνοντας ανάλογες προσαρμογές για να τρέχει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Το να ακούτε, να αισθάνεστε ή ακόμα και να βλέπετε το σώμα σας είναι σημαντικό. Το λαχάνιασμα πρέπει να είναι χαμηλής έντασης και όταν σταματάτε να φεύγει γρήγορα. Το ίδιο ισχύει για το χρώμα του προσώπου σας, το οποίο πρέπει να είναι μέχρι ελαφριά κόκκινο και να φεύγει γρήγορα μετά το τέλος της προπόνησης. Επίσης ο καρδιακός παλμός να είναι χαμηλός, από 100 μέχρι 135 παλμούς το λεπτό.

Η κίνηση του σώματος, των χεριών , των ποδιών και η στάση του κορμού να έχει ρυθμό. Αν χαλά η αρμονία που τα δένει στο τρέξιμο τότε γρήγορα θα κουραστείτε και θα αναγκαστείτε να σταματήσετε. Αν νοιώθετε πόνο στην κοιλιά ή τάση για εμετό τότε σημαίνει ότι το παρακάνατε και καλύτερα να σταματήσετε την προσπάθεια.

Προσέχοντας όλα αυτά τα στοιχεία σίγουρα θα ενθαρρυνθείτε από τη πρώτη κιόλας προσπάθεια.

Φεύγοντας από το βάδισμα ανεβαίνετε άλλο σκαλοπάτι στην βαθμίδα της φυσικής κατάστασης, το σώμα αποκτά άλλο βιολογικό στάτους.

Όπως λένε και διάφοροι φίλοι που βίωσαν αυτό το άισθημα «απέκτησα διαφορετική δύναμη», είμαι πιο δυνατός γενικά», «νοιώθω καλύτερα».

Χριστάκης ΧριστοφήΧριστάκης Χριστοφή

12.1.2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: