christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Το τελευταίο τρέξιμο της χρονιάς στο μονοπάτι του Σέργη

Ο Σέργιος Νικολαίδης, ο οποίος εκτός των άλλων είναι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια στη Λευκωσία, του Fit And Fun, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση δρομέα. Γνωριζόμαστε προ 25ετίας, όταν είμασταν φοιητητές στο ΤΕΦΑΑ, αλλά τότε θεωρούσε εμάς τους δρομείς γραφικούς κατά κάποιο τρόπο, αφού για αυτόν αθλητισμός σήμαινε μόνο Body Building. Υπήρξε πρωταθλητής στο άθλημα του, με σωματικό βάρος περίπου 110 κιλά και ποσοστό λίπους κάτω από 10%.

Έχει ο καιρός όμως γυρίσματα, και εδώ και κάποια χρόνια είναι αναπόσπαστο μέλος της παρέας μας. Μάλιστα εξελίκτηκε σε υπερμαραθωνοδρόμο και λαμβάνει τακτικά μέρος σε αγώνες άνω των 100-150 χιλιομέτρων.

Την «πατέντα» των μονοπατιών που τρέχουμε στον Μαχαιρά κατέχουμε σε κάποια από αυτά εγώ και σε κάποια άλλα ο Χριστάκης. Ο Σέργιος επαναλειμμένα έκανε αίτηση για να εγγράψει κάποιο μονοπάτι, αλλά δεν έπαιρνε την τελική έγκριση. Όταν τελικά, με κάποιες επιφυλάξεις, του δώθηκε η έγκριση, του βάλαμε έναν όρο: να ειναι μέχρι 2 ώρες. Αυτό γιατί, σε όσους δεν τον ξέρουν, μιλάμε για ένα άτομο το οποίο μπορεί να ξεκινήσει για 1-2 ώρες τρέξιμο και να καταλήξει μετά από κάνα 8ωρο σε κάποιο χωριό αρκετά έξω από τη Λευκωσία.

Βρήκε πράγματι ένα από τα πιο ωραία μονοπάτια και τοπία που είδα ποτέ. Νομίζω είναι ο πιο όμορφος τόπος που έτρεξα εδώ στο νησί μας. Απλά, όσο πέρναγε η ώρα και απομακρυνόμασταν αντί να πλησιάζουμε προς τον τερματισμό, η ανησυχία μου επισκίαζε την χαρά της διαδρομής. Τελικά, οι 2 ώρες που μας υποσχέθηκε ήταν ακριβώς ο χρόνος για να ανεβούμε το μονοπάτι μέχρι την κορυφή του, στα 1200 περίπου μέτρα, στην κορυφή των Τζονιών, και χρειάστηκε ακόμα μια ώρα για να το κατεβούμε από το μονοπάτι του Κακοκέφαλου. Έφαγε πολύ βρισίδι εκείνη την ημέρα ο φίλος μας, κατοχύρωσε όμως το μονοπάτι του. Όταν ηρεμήσαμε αποφασίσαμε να το κάνουμε μια φορά το χρόνο, στις διακοπές των Χριστουγέννων. Πέρσι κάναμε μόνο ανάβαση και είχαμε αυτοκίνητο στο τέρμα, το οποίο πήραμε από πριν, και μείναμε όλοι στις 2 ώρες. Φέτος θα χωριστούμε σε 2 ομάδες, όσοι θέλουν να κάνουν όλο το 3ωρο και όσοι θέλουν το 2ωρο.

Θα το κάνουμε την ερχόμενη Κυριακή 30.12.2012 και θα είναι το τελευταίο τρέξιμο της χρονιάς.

Από την μέρα που το ανακοίνωσα στην σελίδα μου, και άλλα παιδιά ενδιαφέρτηκαν να έρθουν μαζί μας. Παιδιά μετά χαράς. Μόνη μου σκέψη είναι ότι δεν ξέρω το ακριβές σημείο φυσικής κατάστασης που βρίσκεται ο καθένας, (μιας και εμείς κάναμε ειδική προετοιμασία για αυτή τη διαδρομή) και δεν θα ήθελα στο τέλος να μην το απολαύσετε, όπως πάθαμε την πρώτη φορά που δεν είμασταν έτοιμοι για 3ωρο.

Για αυτό το λόγο, να η εισήγηση μου:

Η διαδρομή, αν θέλετε να το ψάξετε στο Google Earth, ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο της Μάντρας του Καμπιού (στο δάσος Μαχαιρά) προς Λυθροδόντα, μέχρι το εγκαταλειμένο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Μέχρι εδώ είναι περίπου 6, εύκολα σχετικά χιλιόμετρα, διάρκειας γύρω στα 40 λεπτά.

Θεωρώ το μοναστήρι το πρώτο σημείο κλειδί.Αν κάποιοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την υπόλοιπη ομάδα (η οποία θα πηγαίνει σιγά, στη ζώνη παλμών 2 προς 3, δηλ. 115-130 παλμούς το λεπτό) μέχρι αυτό το σημείο που είναι σχετικά ευθεία, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το ρυθμό στην ανάβαση. Μια λύση θα είναι να επιστρέψουν πίσω από αυτό το σημείο. Θα συμπληρώσουν 12 περίπου χιλιόμετρα σε 1 ώρα και 20 λεπτά. Η άλλη λύση είναι μαζευτεί μια ομάδα πιο αργών δρομέων και να ανεβαίνουν στον δικό τους ρυθμό. Επειδή υπάρχει κίνδυνος να χαθούμε ή ακόμα χειρότερα κάποιου αναπάντεχου τραυματισμού, δεν γίνεται να μείνει κάποιος μόνος του, ειδικά κάποιος που δεν έκανε ξανά τη διαδρομή.

Στη συνέχεια θα μπούμε στο μονοπάτι Ε4, και θα ανεβούμε μέχρι τα 1200 μέτρα περίπου υψόμετρο. Θα είναι 7 ανηφορικά χιλιόμετρα σε δύσβατη και απόκρημνη περιοχή, διάρκειας περίπου 1:20 λεπτά.

Το μονοπάτι αυτό τερματίζει στον εκδρομικό χώρο στα Τζόνια, όπου υπάρχει πόσιμο νερό και θα κάνουμε μια μικρή στάση να γεμίσουμε τα παγούρια μας. Αυτό είναι και το δεύτερο σημείο κλειδί. Όσοι θα κάνουν 2 ώρες, αλλά και όσοι στην αρχή έλεγαν να κάνουν 3 ώρες αλλά δούν ότι είναι υπερβολικό, θα έχουμε εδώ παρκαρισμένο από πριν ένα από τα αυτοκίνητα μας. Πέρσι πήρα το δικό μου, φέτος επειδή θέλω να κάνω το 3ωρο θα βρούμε άλλο εθελοντή. Ήδη ένα από τα παιδιά, ο Αντρέας Νεοφύτου ο οποίος σπουδάζει στην Αμερική και ήρθε για να δεί την οικογένεια του δήλωσε για 2ωρο, περιμένω και τις υπόλοιπες δηλώσεις. Μέχρι εδώ θα έχουμε καλύψει 13 περίπου χιλιόμετρα σε 2 περίπου ώρες.

Στη συνέχεια, θα μπούμε για 2 περίπου χιλιόμετρα στην άσφαλτο μέχρι να βρούμε το αγαπημένο μας μονοπάτι, αυτό του Κακοκέφαλου (όνομα και πράγμα). Θα είναι κατηφορικό, διάρκειας περίπου 40 λεπτών και απόστασης περίπου 6 χιλιομέτρων μέχρι τον τερματισμό, όπου θα πάμε σε 3 συνολικά ώρες.

Κάπου εδώ θα μας περιμένει ο Μίλτος, ο οποίος επιμένει η ώρα 9 το πρωί να ψήσει σουβλάκια. Αυτό είναι το τρίτο και τελευταίο σημείο κλειδί. Το μενού θα περιλαμβάνει σουβλάκια, σεφταλιά, λουκάνικα, λούντζα, παστουρμά, σαλάτα, γλυκά και ότι άλλο αθλητικό αρμόζει στην περίπτωση.

Πρέπει να ξέρουμε τα άτομα που θα έρθουν τελικά, ειδικά τα παιδιά που δεν γυμναζόμαστε συνήθως μαζί, για να υπολογίσουμε και το φαγητό. Από την ομάδα δήλωσαν παρουσία περίπου 12 άτομα μέχρι τώρα. Όσο αφορά το φαγητό, θα μιλήσω με το Μίλτο, αν θα φέρει αυτός το κρέας να βάλουμε όλοι χρήματα αναλόγως. Πέρσι οργανωθήκαμε και φέραμε ο καθένας και κάτι διαφορετικό, φέτος αφού θα υπάρχει το κυρίως μενού, ας φέρει ο καθένας ότι θέλει, απλά ενημερώστε με για να μην αφήσουμε κάτι εκτός (π.χ. όλοι λουκάνικα και κανείς σαλάτα).

Χρειαζόμαστε:

1) Δύο εθελοντές να πάνε πιο γρήγορα στο βουνό, ο καθένας με το αυτοκίνητο του, και να ανέβουν στον εκδρομικό χώρο των Τζονιών. Ο ένας να αφήσει το αυτοκίνητο του εκεί και ο άλλος να τον φέρει πίσω. Εννοείται ότι αυτός που θα το αφήσει πάνω α) θα κάνει μόνο 2ώρες και β) να θυμηθεί να πάρει μαζί του το κλειδί.

2) Μια τσάντα στην πλάτη με τα ακόλουθα:

α)Στεγνή φανέλλα και ίσως κάλτσες, τα οποία θα έναι μέσα σε άλλη τσάντα ψωνίσματος.

β) Αδιάβροχα.

γ) Σκούφο και γάντια.

δ) Μπάρες ή μπανάνα.

ε) Ισοτονικό σε μορφή σκόνης, για να κάνουμε ακόμα ένα ποτό για την κατάβαση.

στ) Κινητό τηλέφωνο καλώς κακού.

ζ) Και το κλασσικό χαρτί τουαλέτας.

η) Καλό θα ήταν να έιχε κάποιος φωτογραφική μηχανή.

3) Ένα παγούρι στη ζώνη με ισοτονικό ποτό.

4) Καλό θα ήταν να έχετε παπούτσια για τρέξιμο σε βουνό, αφού θα είναι όλο χωμάτινο μονοπάτι.

5) Οπωσδήποτε στεγνά ρούχα στο αυτοκίνητο μας συμπεριλαμβανομένου ζεστού σακκακιού, σκούφου κλπ. Μην υποτιμήσετε την όποια ευφορία της στιγμής, είναι εύκολο μετά από τρείς ώρες τρέξιμο να αρπάξετε κρυολογημα και να χάσετε το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιον, αν δεν προσέξετε.

6) Την καλή μας διάθεση.

Διευκρίνηση για όσους δεν το υποψιάζονται, η διαδρομή θα γίνει ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Περιμένω λοιπόν την τελική λίστα συμμετοχών, με την ευχή να περάσουμε τόσο ωραία όσο περάσαμε και πέρσι.

Advertisements

6 Σχόλια

 1. Μέσα.

  Μου αρέσει!

  • Εσένα και το Νίκο ήδη σας μέτρησα με τα άτομα της ομάδας, σου εγγυούμαι δεν θα μετανιώσετε.

   Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. Προπόνηση για Τρίαθλο, Τρέξιμο 24 – 30.12.2012 « christostriathlon
 2. Η μέχρι σήμερα λίστα συμμετοχών για το τρέξιμο της Κυριακής « christostriathlon
 3. Τελευταίες λεπτομέρειες για το τρέξιμο της Κυριακής « christostriathlon
 4. Τρίαθλο δεν είναι μόνο η συμμετοχή σε αγώνες. | christostriathlon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: