christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ποδηλασία: Καθάρισμα του ποδηλάτου

Αν κρίνω από τον εαυτό μου και την ποδηλατική μου παρέα, το δυσκολότερο μέρος της ποδηλασίας και αυτό που παραμελούμε συνήθως είναι το καθάρισμα του ποδηλάτου. Και όμως ειδικά τώρα το Χειμώνα είναι πολύ σημαντικό γιατί το καθάρισμα και η συντήρηση του ποδηλάτου όχι μόνο αυξάνει τη διάρκεια ζωής του αλλά συμβάλλει στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία του. Το καλύτερο θα ήταν αμέσως μετά την ποδηλασία να γίνεται μια μικρή συντήρηση 5-10 λεπτών, με σκούπισμα του ποδηλάτου με ένα ειδικό πανί, αφαίρεση τυχών ακαρθασιών από την αλυσίδα και τοποθέτηση λαδιού στα μετακινούμενα μέρη. Πολύ λίγοι όμως έχουν τέτοιο μεράκι, ειδικά μετά από 3-4 ώρες στη σέλα. (Προσωπικά ξέρω μόνο ένα άτομο, τον φίλο μου τον Πανίκο Τσαγγαρίδη).

Πως καθαρίζουμε και συντηρούμε το ποδήλατο μας:

Αρχικά, κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα υπ’ όψην μας είναι το εξής:

Επειδή οδηγούμε ποδήλατο δεν σημαίνει κιόλας ότι γίναμε αυτομάτως και μηχανικοί ποδηλάτων. Μείνετε στα απλά, μην μπλέξετε με ξεβιδώματα, βγάλσιμο συρμάτων, ρυθμίσεις ταχυτήτων κλπ. Φαίνονται απλά, αλλά ένα λάθος στη συναρμολόγηση μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες κατά τη διάρκεια της οδήγησης του ποδηλάτου.

Τι θα χρειαστούμε:

1) Ένα κουβά με ζεστό νερό.

2) Υγρό πλυσίματος (αυτοκινήτου, πιάτων κλπ).

3) Σφουγγάρι και βούρτσα.

4) Μια παλιά οδοντόβουρτσα.

5) Ένα κατσαβίδι (όχι σταυρωτό).

6) Ένα WD 40.

7) Ειδικό λάδι για την αλυσίδα.

8) Παλιά ξεσκονόρουχα.

Α) Όσο αφορά τον σκελετό του ποδηλάτου τα πράγματα είναι απλά, πλύσιμο με νερό, σαπούνισμα, ξέβγαλμα και σκούπισμα με ένα στεγνό πανί. Καλύτερη δουλειά γίνεται αν βγούν οι τροχοί και κρεμμαστεί ο σκελετός από κάπου με ένα σχοινί. Ιδιαίτερη προσοχή στα φρένα. Μετά που θα βγάλετε τους τροχούς κλείστε τα τελείως με το χέρι σας και σκουπίστε καλά τις ακαθαρσίες σε εκείνα τα σημεία τα οποία δεν θα φαίνονταν αλλιώς.

Τώρα, μετά το «ζέσταμα», είστε έτοιμοι για να μπείτε στο κύριο μέρος του καθαρίσματος: Στα μέρη τα οποία κάνουν το ποδήλατο να κινείται, την αλυσίδα, τις ταχύτητες και τα εξαρτήματα που τις περιβάλουν.

Β) Ξεκινώντας με την αλυσίδα, πρώτα την πλένουμε καλά με ζεστό νερό και υγρό καθαρίσματος (όσο πιο ζεστό τόσο το καλύτερο) και την βουρτσίζουμε μέχρι να φαίνεται καθαρή. Καθάρισμα ποδηλάτου 1Σκουπίζουμε την αλυσίδα με ένα στεγνό πανί, και βάζουμε το WD 40 ή άλλο παρόμοιο προϊόν. Ο σκοπός του δεν είναι να λαδώσει την αλυσίδα όπως πολλοί νομίζουν λανθασμένα, αλλά για να αφαιρέσει τα εναπομείναντα γράσα και άλλες ακαθαρσίες που δεν καθαρίζουν μόνο με νερό και υγρό καθαρίσματος. Την σκουπίζουμε ξανά με ένα στεγνό πανί και όταν στεγνώσει βάζουμε το ειδικό λάδι.. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, αντιθέτως. Όταν τελειώσουμε σκουπίζουμε ξανά το έξτρα λάδι που παράμεινε στην εξωτερική επιφάνεια της αλυσίδας.

Γ) Στη συνέχεια καθαρίζουμε πάλι με ζεστό νερό και υγρό καθαρισμού τους μπροστινούς δισκοβραχίονες και τον μπροστινό εναλλακτή ταχυτήτων, ο οποίος είναι συνήθως το πιο παραμελημένο μέρος επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση.καθάρισμα ποδηλάτου 3 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την οδοντόβουρτσα για αυτό το σκοπό. Σκουπίζουμε στο τέλος με στεγνό πανί.

 

 

 

Δ) Με ένα ίσιο και λεπτό κατσαβίδι αφαιρούμε προσεκτικά τυχών εναπομείναντα γράσα και άλλους λεκέδες από τις τροχαλίες.καθάρισμα ποδηλάτου 2  Βάζουμε WD 40 και στις τροχαλίες και με την οδοντόβουρτσα τις καθαρίζουμε ξανά. Σκουπίζουμε στη συνέχεια με ένα στεγνό πανί. Μπορούμε να βάλετε λάδι, αν και ήδη έχουν από την αλυσίδα.

 

 

Ε) Προχωρούμε μετά στο τελευταίο μέρος, την κασέτα και αφαιρούμε με το κατσαβίδι προσεκτικά όσες ακαθαρσίες μπορούμε. Το βουρτσίζουμε με ζεστό νερό και υγρό καθαρίσματος και το στεγνώνουμε με ένα πανί. καθάρισμα ποδηλάτου 4Πρέπει να έχουμε την υπομονή να περάσουμε το πανί από όλα τα διαστήματα μεταξύ των δίσκων. Βάζουμε WD 40 για ακόμα μια φορά στην κασέτα, την σκουπίζουμε καλά ξανά με το πανί. Δεν χρειάζεται να βάλουμε έξτρα λάδι, η αλυσίδα έχει αρκετό, απλά την περνάμε από όλους τους πίσω και μπροστινούς δίσκους.

Κανονικά η όλη διαδικασία παίρνει γύρω στην μια ώρα. Αναγκάζομαι να δανειστώ φωτογραφίες γιατί (δάσκαλε που δίδασκες) αν και είχα σκοπό να καθαρίσω σήμερα το ποδήλατο μου, αμέλησα. Ελπίζω να τα καταφέρω μέχρι την Κυριακή που θα πάω με τα άλλα παιδιά γιατί δεν γλυτώνω την καζούρα.

Advertisements

2 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  πολύ διαφωτιστικές οι οδηγίες καθαρισμού.. ευχαριστώ πολύ
  μόνον μια διευκρίνιση.. τι wd 40? γιατί είμαι άσχετη.. λιπαντικό? αντισκοριακό? έχει διάφορα.. και επίσης τι μάρκα λιπαντικού προτείνετε?

  Μου αρέσει!

  • Ευχαριστω. Δεν ξερω αλλη μαρκα, το wd 40 μπορεις ομως να το βρεις παντου που πουλουν υλικα οικοδομης, βενζιναδικα κλπ

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: