christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ποδηλασία: Μικρό (compact) ή κανονικό δισκοβραχίονα;

Με ενημέρωσε ο Χάρης ο εκδότης μου, ότι η πρώτη έκδοση του τριαθλητικού μου βιβλίου έχει σχεδόν εξαντληθεί και ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην επανέκδοση του. (Επ’ ευκαιρίας ευχαριστώ για την ανταπόκριση).

Τι επανέκδοση του λέω, αφού ουσιαστικά θα ξανατυπωσουμε το ίδιο, με απλά κάποιες μικρές προσθέσεις και διορθώσεις.

Όπως λέει, ακόμα και ένα κόμμα να προσθέσεις στην επανατύπωση του βιβλίου, θεωρείται νέα έκδοση και πρέπει μέχρι και καινούργιο κωδικό (ΙΒΑΝ) να αποκτήσει το βιβλίο.

Αφού είναι έτσι, και θα γίνει που θα γίνει επανέκδοση, θα προσθέσω το πιο κάτω κομμάτι στο μέρος που αφορά την ποδηλασία, αφιερωμένο ειδικά στο συναθλητή μου Κωσταντίνο Νεοφύτου, αφού αυτός μου έδωσε την ιδέα.

Μικρό (compact) ή κανονικό δισκοβραχίονα;

Αν και υποσχέθηκα να μην μπω σε πολλές λεπτομέρειες όσο αφορά τα διάφορα εξαρτήματα του ποδηλάτου, υπάρχει κάποιο που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο δισκοβραχίονα του ποδηλάτου, το σύστημα δηλαδή των μπροστινών 2 δίσκων με το βραχίονα όπου μπαίνουν τα πετάλια. Υπάρχουν 2 βασικά είδη, ο κανονικός ή ο 39/53t, και ο μικρότερος, γνωστός σαν compact ή 34/50t. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται στον αριθμό «δοντιών» που έχει κάθε δίσκος. Αυτός είναι και ένας τρόπος, δηλαδή να μετρήσετε αυτά τα δόντια, για να δείτε τι είδος δισκοβραχίονα χρησιμοποιείτε.

Για παράδειγμα στον κανονικό δισκοβραχίονα, ο μικρός μπροστινός δίσκος έχει 39 δόντια και ο μεγάλος 53. Τυπικά, χωρίς να είναι όμως και απαραίτητο, οι επιλογές αυτές δισκοβραχίονα συνοδεύονται και από την ανάλογη «κασέτα», η οποία απλά είναι το σύνολο των μικρών δίσκων που εφάπτονται με τον πίσω τροχό. Πληροφοριακά, στον κανονικό δισκοβραχίονα (39/53t), η κασέτα είναι 12/25t, ενώ στον compact η κασέτα είναι 11/23t. Οι αριθμοί αυτοί επίσης αναφέρονται στον αριθμό δοντιών που έχει ο κάθε δίσκος, από τον μικρότερο στο μεγαλύτερο. Οι δίσκοι αυτοί είναι συνήθως από 8 εως 10.

Μικρός (compact) και κανονικός δισκοβραχίονας

Για χρόνια ποδηλατούσα με compact δισκοβραχίονα, μη γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλες επιλογες, αφού δεν μπήκα στον κόπο να το ψάξω. Απλά χρησιμοποιούσα ότι βρήκα στο ποδήλατο που αγόρασα, και που τελικά δεν ταίριαζε στο ποδηλατικό μου στυλ. Το ίδιο διαπιστώνω ότι ισχύει και για πολλούς συναθλητές μου.

Είναι δηλαδή διατεθιμένοι να ξοδέψουν ένα σεβαστό ποσό για την αγορά του καινούργιου τους ποδήλατου, να αφιερώσουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να κάνουν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα στη προπόνηση τους, αλλά δεν αφιερώνουν 5 λεπτά για να μάθουν κάποια βασικά και απαραίτητα στοιχεία, τα οποία στο τέλος της ημέρας θα κάνουν αυτή την επένδυση πιο αποδοτική.

Αυτό γιατί, ειδικά για καινούργια ποδήλατα τα οποία έρχονται με παραγγελία (size, χρώμα κλπ.), ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει και το είδος του δισκοβραχίονα που θέλει.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η επιλογή του δισκοβραχίονα; Προσπαθώντας να μην μπω σε πολύ τεχνικές λεπτομέρειες, ο compact δισκοβραχίονας έχει ελαφρύτερες (ευκολότερες) ταχύτητες, καθιστώντας τον ιδανικό για ποδηλάτες οι οποίοι έχουν συχνά στην προπόνηση τους ανηφορικές διαδρομές, αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη φυσική κατάσταση για τις αναβάσεις αυτές.

Στην αντιπέρα όχθη, ο κανονικός δισκοβραχίονας είναι καταλληλότερος για ευθείες διαδρομές, ποδηλασία σε γκρουπ (drafting) καθώς και σε γρήγορες προπονήσεις που μοιάζουν με αγώνες ατομικής χρονομέτρησης.

Με λίγα λόγια, αν συγκρίνουμε δύο όμοια ποδήλατα, τα οποία έχουν το ένα compact και το άλλο κανονικό δισκοβραχίονα, ενώ η «κασέτα» είναι η ίδια και στα δύο, αυτό με τον κανονικό δισκοβραχίονα θα μπορεί να πηγαίνει γρηγορότερα στην ευθεία αφού θα έχει πιο «βαρειές» ταχύτητες. Αντιθέτως, σε ανηφορικές διαδρομές η ανάβαση θα είναι ευκολότερη με το ποδήλατο το οποίο διαθέτει compact δισκοβραχίονα και πιο «ελαφριές» ταχύτητες.

Στην επιλογή σας όσο αφορά τον δισκοβραχίονα, πρέπει να λάβετε υπ’ όψην τις δυνατότητες σας, τις διαδρομές που ποδηλατείτε πιο συχνά, και το πιο σημαντικό, που γίνονται οι αγώνες σας συνήθως, ανήφορα ή ευθεία;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: