christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Αξιολόγηση των τριών βασικών Ημιμαραθώνιων της Κύπρου

Έχοντας τρέξει σήμερα για πρώτη φορά στον ημιμαραθώνιο της Λεμεσού έχω σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για τους 3 βασικούς αγώνες ημιμαραθώνιου δρόμου που διοργανώνονται στη Κύπρο. Του ημιμαραθώνιου Αφροδίτης που διοργανώνεται από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Κύπρου (στον οποίο πρέπει να αναφέρω ότι ανήκω) κάθε Νοέμβριο στη Πάφο, του Παγκύπριου πρωταθλήματος Ημιμαραθώνιου που διοργανώνεται από το Περικλή Δημητρίου στη Λάρνακα κάθε Ιανουάριο και του σημερινού ημιμαραθώνιου που διοργανώνεται από το ΓΣΟ στη Λεμεσό. Δεν αναφέρω τον αγώνα της Αμαθούντας ο οποίος είναι ιδιωτικής φύσης, ούτε τον περσινό αγώνα στη Λευκωσία που αν και άφησε καλές εντυπώσεις δεν καθιερώθηκε ακόμη.

Ημιμαραθώνιος Αφροδίτη, Νοέμβριος, Πάφος

Ο αγώνας της Πάφου είναι ο πιο ιστορικός και πιο παλιός και κάποτε ήταν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τους κάτοικους αλλά και τους χειμερινούς τουρίστες της Πάφου. Η εποχή που διοργανώνεται δίνει μια ευκαιρία στους αθλητές να κάνουν ένα τεστ για την κατάσταση τους και για τη μέχρι εκείνη τη στιγμή πορεία της χειμερινής τους προπόνησης.  Όση καλή θέληση όμως και αν έχουν τα 3-4 άτομα που δουλεύουν εθελοντικά για την διοργάνωση του αγώνα, γεγονός είναι ότι δυστυχώς ο αγώνας μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια.  Βρίσκω τους κάτοικους της Πάφου τους πιό απείθαρχους όσο αφορά την τήρηση των οδηγιών της τροχαίας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είτε κλειστός είναι ο δρόμος για την κυκλοφορία αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε όχι δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, μιας και συνεχώς υπάρχουν αυτοκίνητα και λεωφορεία στη διαδρομή.  Πιθανόν λόγω μικρής αστυνομικής δύναμης που παραχωρεί ο Δήμος Παφου, αυτό δεν το γνωρίζω. Ίσως για αυτό να αναγκάστηκαν οι διοργανωτές να αλλάξουν τη διαδρομή και να την περνούν πίσω από το κάστρο όπου δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Αυτό όμως δημιούργησε άλλο πρόβλημα, τα περίπου 5-6 χιλιόμετρα πλακόστρωτο, το οποίο σκοτώνει τα πόδια, ειδικά όσους φορούν ελαφριά αγωνιστικά παπούτσια χωρίς ενισχυμένη σόλα, ή τους πιο βαριούς αθλητές.

Επίσης κάτι άλλο αρνητικό είναι ότι οι εθελοντές δεν είναι εκπαιδευμένοι στη στοιχειώδη βοήθεια που χρειάζεται ο αθλητής για να πάρει νερό ή ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ειδικά πέρσυ, με τα πλαστικά ποτηράκια που έσπαγαν μόλις τα έπαιρνε κάποιος, πιστεύω ότι πολύ λίγοι αθλητές κατάφεραν να πιούν ηλεκτρολύτες εκτός και αν σταματούσαν τελείως όπου υπήρχαν υγρά, κάτι που όμως θα τους στοίχιζε πολύ σε χρόνο τερματισμού.

Από πλευράς δυσκολίας της διαδρομής, τη θεωρώ δυσκολότερη από τις άλλες δύο.

Παρά όμως τα όποια αρνητικά, ο αγώνας της Πάφου θεωρείται «κλασσικός» μεταξύ των δρομέων στη Κύπρο και όπως είπα αποτελεί ένα καλό τεστ στη μέση της χειμερινής περιόδου.

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου, Ιανουάριος, Λάρνακα

Το μεγάλο πρόβλημα με τη διαδρομή αυτή, είναι ότι δεν είναι ποτέ ή ίδια. Κάθε χρόνο αλλάζει, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Χειρότερη χρονιά ήταν η περσινή, όταν γυρίζαμε γύρω-γύρω από δρομάκια και αγροτικούς δρομους με σκοπό να περνούμε συνεχώς από το σύλλογο του χωριού για να μην βαριούνται οι θεατές. Αυτό ευτυχώς άλλαξε φέτος με μια πολύ καλύτερη διαδρομή, η οποία ελπίζω να παραμείνει.

Το πρόβλημα με τους ανεκπαίδευτους εθελοντές υπάρχει και εδώ. Δεν πήραμε καθόλου ισοτονικά ποτά γιατί απλά δεν ήξεραν ότι υπήρχαν και τέτοια στο σταθμό τον οποίο στέκονταν, και έμειναν όλα στα κασόνια.

Τέλος, αν κάποιος  κερδίσει κάποιο από τα κύπελλα στη κατηγορία του, θα πρέπει να υποστεί μια ατέλειωτη εκδήλωση ομιλιών, ευχαριστηρίων, αδελφοποίησης συλλόγων κλπ.

Η διαδρομή (αν παραμείνει) δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, χωρίς μεγάλες κλίσεις εδάφους ή πολλές στροφές. Το μόνο πρόβλημα είναι ο δυνατός αέρας που φυσά στην περιοχή.

Θετικό στον αγώνα αυτό είναι ότι συνεργάζεται με την ΚΟΕΑΣ και προσελκύει τους καλύτερους δρομείς στη Κύπρο, αφού είναι και το Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου. Επίσης αναγνωρίζω ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες αναβάθμισης άσχετο αν είναι πετυχημένες ή όχι.

Ημιμαραθώνιος ΓΣΟ, Μάρτιος, Λεμεσός

Ο αγώνας αυτός γίνεται συγχρόνως με το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου και είναι συνεργασία του συλλόγου ΓΣΟ με την ΚΟΕΑΣ. Πολλά τα θετικά αυτού του εντυπωσιακού αγώνα.

1) Οι δρόμοι είναι 100% κλειστοί με μεγάλη αστυνομική δύναμη να βεβαιώνεται για αυτό.

2) Είναι ο μόνος αγώνας με microchip στους δρομείς, κάτι που αποκλείει πιθανές απάτες από αθλητές (ναι συμβαίνουν και αυτά στη Κύπρο).

3) Οι εθελοντές είναι εκπαιδευμένοι, και στους σταθμούς υπάρχουν ταμπέλλες που ενημερώνουν τους δρομείς από μακρυά τι προσφέρεται: νερό, ηλεκτρολύτες ή σφουγγάρι για δρόσισμα.

4) Είναι ο μόνος που ξεκινά η ώρα 9 αντί 10 που ξεκινούν οι άλλοι. Για κάποιους αυτό μπορεί να μην έχει σημασία, αλλά για κάποιους οικογενειάρχες το να τελειώνουν μια ώρα γρηγορότερα είναι σημαντικό.

5) Πολύ ωραία και σχετικά εύκολη διαδρομή.

Αρνητικό του αγώνα είναι ότι δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στον μαραθώνιο με αποτέλεσμα στον ημιμαραθώνιο να μην υπάρχει σήμανση για τα χιλιόμετρα, κάτι που δυσκολεύει τους αθλητές που δεν είναι εφοδιασμένοι με GPS να υπολογίσουν τον ρυθμό τους.

Κλείνοντας:

Κάθε αγώνας έχει την ομορφιά του, πέρα από τα αρνητικά ή θετικά στοιχεία του.  Τα σχόλια μου αποτελούν καθαρά προσωπική  εκτίμηση και σίγουρα δεν έχω σκοπό να κατακρίνω κάποιους, οι οποίοι αν δεν είχαν την καλή θέληση να δουλεύουν τόσες ώρες αφιλοκερδώς γα την διοργάνωση αυτών των αγώνων, δεν θα μπορούσαμε να τους απολαμβάνουμε και να συμμετέχουμε σε αυτούς.

 

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Τα δικά μου σχόλια Χρίστο συμπιπτουν με τα δικά σου σε μεγάλο ποσοστό. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι όσον αφορά την ομορφιά της διαδρομής που σε κάποιους παίζει κάποιο ρόλο στην ψυχική τους διάθεση ,προηγείται αυτός της Λεμεσού αφού βλεπουμε πιο πολλή θάλασσα και πράσινο , ενώ στα Περβόλια παρόλο που είναι ο πιο «υπαίθριος» αγώνας μου φαίνεται κάπως άχαρη η διαδρομή. Η Πάφος βρίσκεται κάπου στην μέση ίσως λόγω της αναρχίας που ανέφερες πιο πάνω.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: