christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Κατάθεση Ψυχής Ενός Υπερμαραθωνοδρόμου

Ο Σέργιος Νικολάίδης είναι μέλος της παρέας που τρέχουμε, ο οποίος το τελευταίο διάστημα «ξέφυγε» όσο αφορά τις πολύωρες προπονήσεις και τα χιλιόμετρα. Αν και δεν τον χαρακτήριζε η ταπεινότητα, ομολογώ ότι με συγκίνησε και με εξέπληξε ταυτόχρονα η περιγραφή της τελευταίας του προσπάθειας, από τον ίδιο, ή μάλλον από τον «καινούργιο» όπως λέει ο ίδιος, Σέργιο.

Διαβάστε την όπως δημοσιεύτηκε στο runningnews.gr

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Ε4 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !!!

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ …

Μετά από 6 μέρες, 8 ώρες και 50 λεπτά συνεχούς τρεξίματος, πεζοπορίας και ορειβασίας στην κυπριακή γη ο τερματισμός μας στην Πάφο ‘σήμανε’ την είσοδο μου σε ένα νέο κόσμο που ακόμη καλά-καλά δεν έχω πλήρως αποκωδικοποιήσει.
Οι συνεχείς εναλλαγές τοπίων-καιρικών συνθηκών και συναισθημάτων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προσπάθειας μας.

Σημαδιακή μέρα υπήρξε η διανυκτέρευση μας στην διεθνώς γνωστή Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, όπου με έκπληξη ανακάλυψα αργότερα ότι ο γέροντας που μας υποδέχτηκε βρεγμένος ήταν ο Δεσπότης Νοτίου Αφρικής ο οποίος ‘τυχαία’ περνούσε από τη Μονή το συγκεκριμένο διήμερο.

Η καθυστέρηση που είχαμε προσπαθώντας να περάσουμε ένα ορμητικό ποτάμι που διέσχιζε το μονοπάτι έξω από το χωριό Λαγουδερά έδωσε το χρόνο στον κυρ-Νίκο να φτάσει έγκαιρα στο καφενέ του χωριού τον οποίο επισκέφτεται μια φορά την βδομάδα και να μας περισυλλέξει στα πρόθυρα υποθερμίας ακριβώς την κατάλληλη στιγμή… Σύμπτωση; … Πρόνοια του Θεού;… Δεν ξέρω … Το μόνο που γνωρίζω ότι το τζάκι στο σπίτι του κυρ-Νίκου τα έξι του παιδιά και οι δύο καναπέδες που ‘φιλοξένησαν’ τα παγωμένα από το κρύο κορμιά μας το βράδυ εκείνο υπήρξαν ‘σανίδα σωτηρίας’ για τη συνέχιση της προσπάθειας μας. Ο Θεός να τους έχει καλά…

Στη χερσόνησο του Ακάμα όλα φάνταζαν μαγικά. Απότομες βουνοπλαγιές να χώνονται σε απόκρυμνες παραλίες με πράσινα νερά… Τα αγριοκάτσικα να μας συνοδεύουν δίνοντας μας ρυθμό καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής … Μόλις έχουμε περάσει τον κόλπο της Λάρας όπου οι χελώνες καρέτα-καρέτα επιλέγουν για να γεννούν τ’ αυγά τους. Όλα τέλεια!!! Ώσπου ξαφνικά εκεί που έχει ήδη ο ήλιος σβήσει και όλα ήταν σιωπηλά και ήρεμα μια δυνατή βροντή μας ‘πέταξε’ απότομα σε μια Χολιγουντιανή ταινία περιπέτειας. Χαλασμός Θεού !!! … Δαιμονιώδης αέρας – βροχή τόσο δυνατή που να σου τρυπάει το σώμα και κεραυνοί να σκάνε ο ένας δίπλα απ’ τον άλλο σε μικρή απόσταση από τα αδύναμα κορμιά μας. Τόπος για να κρυφτούμε πουθενά. Μόνη μας λύση αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά. Το τρέξιμο… Η ανδρεναλίνη που ξεχείλιζε απ’ τις φλέβες μου με έκανε να ξεχάσω ένα τράβηγμα που είχα στην κνήμη και να βρεθώ αστραπιαία μπροστά από το Νίκο σε απόσταση 10 μέτρων ανεβάζοντας συνεχώς το ρυθμό. Και να σκεφτεί κανείς ότι τις τελευταίες 5 ώρες σερνόμουν πίσω από τη σκιά του. Πόσες κρυμμένες δυνάμεις έχουμε άραγε μέσα μας;

Όταν πια η καταιγίδα είχε ‘σωπάσει’ και ήμασταν ακόμη ανάμεσα στους ζωντανούς στο μυαλό μου γυρνούσαν οι ίδιες συνεχώς σκέψεις … Γιατί όλα αυτά να συμβαίνουν σε μας; Γιατί να διασχίσουμε την Κύπρο την πιο βροχερή και κρύα βδομάδα των τελευταίων δεκαετιών; Τι άραγε να θέλει ο Θεός να μας διδάξει; Η απάντηση δεν άργησε πολύ να έρθει. Ούτε καν χρειάστηκε να καταβάλω καμιά επιπλέον πνευματική προσπάθεια για να βρω το γιατί… Το αίσθημα της μικρότητας όπου βίωσα αντιμέτωπος με τις φρικαλέες δυνάμεις της φύσεως ήταν η απάντηση μου. Η κατάσταση παντοδυναμίας που ένοιωθα μετά από προπονήσεις μεγάλης διάρκειας όπου πολλές φορές έφτανε στα όρια της αλαζονείας και ματαιοδοξίας διαλύθηκε σαν ομίχλη μπροστά στη μανία των καιρικών φαινομένων.

Πού πήγε η δύναμη της θέλησης; Πού πήγαν οι ψυχικές δυνάμεις που νόμιζαν πως με χαρακτήριζαν; Πού πήγε το υπερβατικό στοιχείο που συνοδεύει τους πολυήμερους αγώνες και τα πολλά χιλιόμετρα; Όλα χάθηκαν. Ένα αίσθημα ψυχικής γυμνότητας ωσάν πρωτόπλαστος που από κενοδοξία προσπαθούσε να φτάσει το απόλυτο μέσα από πεπερασμένα μεγέθη με συνόδευε για αρκετή ώρα. Πόση πλάνη μπορεί να είναι άραγε να προσπαθούμε απεγνωσμένα να υπερβούμε την ανθρώπινη φύση; Σ’ αυτόν τον αγώνα θα βγαίνουμε πάντα δεύτεροι.

Τώρα καταλαβαίνω από πρώτο χέρι αυτό που συνεχώς μου επαναλάμβανε ο Νίκος σε πολλές φάσεις της διαδρομής «Χαμηλοί τόνοι … αυτό πρέπει να χαρακτηρίζει έναν αθλητή υπεραποστάσεων. Χαμηλοί τόνοι Σέργιε …».

Ευχαριστίες :

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συναθλητή και συνοδοιπόρο της προσπάθειας Νίκο Θάνο που με εισήγαγε μέσω αυτής της εμπειρίας στον κόσμο των πολυήμερων αγώνων, βοηθώντας με να ανακαλύψω κομμάτια του εαυτού μου που δεν γνώριζα ότι καν υπήρχαν.

Στον Κώστα Πατίνιο που με την παρουσία του μας έδινε νέα πνοή και ενίσχυε την προσπάθεια μας.

Στους γυμναστές του Fit & Fun και ιδιαίτερα στο Βύρωνα που ήταν πάντα παρόν στο σταθμό στο τέλος κάθε μέρας.

Στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κύκκου που μας φιλοξένησε την τρίτη μέρα της προσπάθειας.

Στο Νίκο Αχιλλέως που μας μάζεψε κυριολεκτικά όταν είχαμε βρεθεί σε πραγματικό αδιέξοδο.

Στο Μάκη Τζωρτζίδη για τις συμβουλές και την ηθική υποστήριξη.

Στο Στέλιο Αράπογλου, που σαν ένας επαγγελματίας μετεωρολόγος μας έστελνε στοιχεία για τον καιρό ανά τρεις ώρες με απόλυτη πρόβλεψη.

Ευχαριστίες στο Σωματείου Δρομέων “Περικλής Δημητρίου” και τον πρόεδρο του Σωκράτη Σωκράτους, για την όλη στήριξη.

Σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για την πλήρη και αναλυτική κάλυψη της όλης προσπάθειας μας.

Τέλος ευχαριστούμε τον επίτιμο Υπουργό Υγείας της Κύπρου κ. Σταύρο Μαλά για την ευγενική του χειρονομία να θέσει την όλη προσπάθεια κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου του.
Σέργιος Νικολαΐδης
E-mail: sergionikolaides@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: