christostriathlon

ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΘΛΟΥ,ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι στο ζωϊκό βασίλειο

Σε σύγκριση με άλλα χερσαία θηλαστικά, ο άνθρωπος είναι εντυπωσιακά ικανός στο να τρέχει μεγάλες αποστάσεις. Η όρθια στάση μας και η ικανότητα μας να ρίχνουμε τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα επιτρέπει στους ανθρώπους να τρέχουν πάνω από 20 μίλια κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Πολύ λίγα άλλα ζώα μπορούν  να αντέουν τέτοιες αποστάσεις, ειδικά στις ταχύτητες που εκτελούν κορυφαίοι  αθλητές.  Η φύση όμως είναι γεμάτη από είδη προσαρμοσμένα για το τρέξιμο απόστασης. Εδώ είναι μια ματιά στους έξι καλύτερους μαραθωνοδρόμους  στο ζωικό βασίλειο, από τους πιό αργούς στους ταχύτερους:

Άλογα
Μέγιστη ταχύτητα:
54 μίλια/ώρα
Μέση ταχύτητα για 20 + μίλια:
10,5 μίλια/ώρα
Εκτιμώμενος χρόνος Μαραθώνιου:
2,5 ώρες

Για τα τελευταία 30 χρόνια, η ουαλική πόλη της Llanwrtyd Wells οργανώνει ένα αγώνα 22 μιλίων, ο  άνθρωπος εναντίον άλογου κούρσας. Οι άνθρωποι έχουν κερδίσει μόνο δύο φορές τον αγώνα, αλλά οι δρομείς συνήθως χάνουν μόλις 10 λεπτά από τα άλογα.   Στην αρχή του αγώνα τα άλογα τείνουν να έχουν περισσότερο από 30 λεπτά διαφορά, αλλά  κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι άνθρωποι είναι πιο αποτελεσματικοι στην αποβολή θερμότητας-για να μην αναφέρουμε ότι δεν λειτουργούν με έναν αναβάτη στη ράχη τους.  Σε μια ζεστή ημέρα, οι άνθρωποι μπορεί να κερδίσει πολύ πιο εύκολα.

Οι άνθρωποι
Μέγιστη ταχύτητα:
27,45 μίλι/ώρα (Γιουσέιν Μπολτ, 100 μ.)
Μέση ταχύτητα για 20 + Μίλια:
12,7 μίλι/ώρα (Πάτρικ Μακάου)
Παγκόσμιο ρεκόρ Μαραθώνιου:
2:03:38 Βερολίνο 25.11.2011

Οι άνθρωποι γεννήθηκαν για να τρέχουν; Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έχουν, πράγματι, εξελιχθεί για να είναι δρομείς αποστάσεων για να παρακολουθούν καλύτερα το θήραμα, να αποφεύγουν τα αρπακτικά ζώα και να μεταναστεύουν. Ενώ υπάρχει κάποια συζήτηση για την λειτουργία και εξέλιξη του ανθρώπου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε από τους πιό αποτελεσματικούς δρομείς αποστάσεων στο ζωικό βασίλειο.  Η αποτελεσματικότητα του συστήματος ψύξης μας μέσω της εφίδρωσης, η όρθια στάση ώστε να ελαχιστοποιηθεί έκθεση στον ήλιο  και να μεγιστοποιηθεί η χωρητικότητα των πνευμόνων μας, είναι μερικοί από τους κύριους λόγους.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ ανθρώπων και ζώων είναι ότι δεν έχουμε γεννηθεί για να τρέχουμε αποστάσεις, αναγκαστήκαμε να εκπαιδευτούμε για αυτό. Σε σύγκριση με άλλα ζώα, οι άνθρωποι έχουν ένα υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας, ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια για κάθε διασκελισμό σε σχέση με το μέγεθός μας. Αλλά σε αντίθεση με τα άγρια ​​ζώα, μπορούμε να παρακινήσει τους εαυτούς μας για να τρέξουν, και μέσω της προπόνησης μπορούμε να αυξήσουμε την αερόβια  ικανότητα μας.

Σκυλιά Χάσκυ Αλάσκας
Μέγιστη ταχύτητα:
Μαζί τραβούν ένα έλκηθρο με 25 μίλια/ώρα
Μέση ταχύτητα για 20 + μίλια:
15 μίλια/ώρα
Εκτιμώμενος χρόνος Μαραθώνα:
1 ώρα 19 λεπτά

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της κούρας με έλκυθρα Iditarod, έλκυθρα με 12 σκύλους το καθένα ταξιδεύουν πάνω από 1000 μίλια σε 15 ημέρες. Τα ζώα που εργάζονται μαζί τραβούν το έλκηθρο με ταχύτητες γύρω στα 15 mph για διάρκεια μέχρι και έξι ώρες την ημέρα. Εάν αυτά τα σκυλιά τρέξουν μαραθώνιο, θα διασχίσουν τη γραμμή του τερματισμού σε λιγότερο από μίαμισηώρα . Σε σύγκριση με το λαγωνικό, το οποίο μπορεί να φτάσει ταχύτητα μέχρι 45 μίλια ανά ώρα, τα Χάσκυ είναι εκπαιδευμένα για μεγάλες απόστασεις και  κατά τη διάρκεια αγώνων, για να παράγουν την ενέργεια για να τρέξουν χρειάζονται γύρω στις 10,000 θερμίδες.

Καμήλες
Μέγιστη ταχύτητα:
40 μίλια/ώρα
Μέση ταχύτητα για 20 + μίλια:
25 μίλια ανά ώρα
Εκτιμημώμενος  Χρόνος Μαραθώνιου:
1 ώρα 2 λεπτά

Είναι σημαντικό  για να μπορεί κάποιο είδος να τρέχει μεγάλες αποστάσεις να πίνει συνεχώς υγρά. Στην έρημο όμως δεν υπάρχει νερό σε αφθονία και έτσι καμήλες έχουν εξελιχθεί και μπορούν να  αποθήκευουν για ημέρες λίπους στη καμπούρα τους, το οποίο χρησιμοποιούν για ενυδάτωση. Επιπλέον,οι  καμήλες μπορούν κάθε πρωί να ρίχνουν τη  θερμοκρασίας του σώματός τους, κάτι που παρατείνει την ικανότητά τους να τρέχουν με 25 mph, που με ανθρώπινα κριτήρια είναι μέγιστη ταχύτητα.
Αντιλόπη
Μέγιστη ταχύτητα:
55 μίλια/ώρα
Μέση ταχύτητα για 20 + Μίλιαs:
30 μίλια/ώρα
Εκτιμώμενος Χρόνος Μαραθώνιου:
45 λεπτά

Η ταχύτητα και η αντοχή δεν πάνε πάντα μαζί. Για παράδειγμα, το τσιτάχ, το γρηγορότερο ζώο στον πλανήτη, μπορεί να αντέξει την τελική ταχύτητα των 70 mph για περίπου 700 μέτρα.  Οι Αντιλόπες, από την άλλη πλευρά, μπορούν να διατηρήσουν την μέγιστη τους  ταχύτητα για μεγάλο χρονικό διαστημα. Οι αντιλόπες έχουν μακρύα και λεπτά πόδια που τους επιτρέπουν να τρέχουν γρήγορα και οικονομικά. Αυτά τα πόδια, σε συνδυασμό με την τεράστια τους αερόβια ικανότητα, είναι αυτά που επιτρέπουν την αντιλόπες να ξεπερνούν τα περισσότερα αρπακτικά ζώα. Οι αντιλόπες μπορούν να αντέξουν να τρέχουν με 30 μίλια/ώρα για περίπου μία ώρα.

Στρουθοκάμηλος
Μέγιστη ταχύτητα:
50 μίλια/ώρα
Μέση ταχύτητα για 20 + μίλια:
30 μίλια/ώρα
Εκτιμώμενος χρόνος Μαραθώνιου:
45 λεπτά

Τα μακριά πόδια των στρουθοκάμηλων αποτελούνται κυρίως από  τένοντες, που τους επιτρέπουν να διατηρούν υψηλές ταχύτητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι τένοντες αυτοί λειτουργούν σαν ελατήρια, δίνοντας στο στρουθοκάμηλο την ταχύτητα του..  Η πραγματική μυϊκή πόδι βρίσκεται πιο κοντά στο σώμα του πουλιού, κάτι που επίσης καθιστά το πόδι πιο ελαφρύ. Ο στρουθοκάμηλος θα τελειώσει έναν μαραθώνιο σε περίπου 45 λεπτά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: